Sport

Reacția specialiștilor după ce un junior a murit la antrenament. ”Energizantele pot reprezenta o cauză a decesului, dar nu singura”

Cifor Hodoroga, junior la CS Silvicultorul Maieru, județul Bistrița Năsăud, a decedat miercuri, 21 februarie, la doar 13 ani, în timpul unui antrenament, după ce a băut energizante
24.02.2024 | 12:14
Reactia specialistilor dupa ce un junior a murit la antrenament Energizantele pot reprezenta o cauza a decesului dar nu singura
Un junior din județul Bistrița-Năsăud a decedat la antrenament, după ce ar fi consumat băuturi energizante FOTO: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cifor Hodoroga, junior la C.S. Silvicultorul Maieru, județul Bistrița Năsăud, a decedat miercuri, 21 februarie, la doar 13 ani, în timpul unui antrenament. Paramedicii l-au găsit pe băiat în stop cardiorespirator. Martorii și oficialitățile locale susțin că juniorul a consumat băuturi energizante în ziua respectivă. Cifor Hodoroga era elev în clasa a VII-a la Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Maieru.

Specialist antidoping: ”Băuturile energizante cresc riscul de infarct. Copilul ar putea să fi avut și o anumită patologie”

Decesul a survenit la două zile, după ce legea prin care băuturile energizante nu vor mai fi accesibile minorilor a trecut de votul final al Camerei Deputaților, forul decizional.

ADVERTISEMENT

FANATIK a discutat cu un specialist antidoping, iar acesta a confirmat că poate exista o legătură între cosumul de băuturi energizante și deces. ”E posibil ca băiatul să fi făcut infarct dacă a consumat câteva cutii de băuturi energizante și făcea frecvent acest lucru. Energizantele conțin taurină, fel și fel de stimulente care nu sunt interzise, dar care cresc ritmul caridac și există acest risc de deces, pe fondul efortului pe care îl făcea copilul. Energizantele pot reprezenta o cauză a decesului, dar nu singura. Copilul ar putea să fi avut și o anumită patologie, care poate fi depistată doar la autopsie”, a precizat medicul.

Specialiștii explică de ce este periculos pentru adolescenți consumul de băuturi energizante: ”Dacă la 14 ani, un copil fumează, bea, bagă în el nicotină și stimulente, energizante, riscul decesului este foarte mare. Energizantele conțin niște substanțe care induc secreția endogenă a unor hormoni. De exemplu, taurina, pe care o găsim în multe energizante, nu este inclusă pe lista interzisă, dar induce secreția endogenă de testosteron care la rândul lui influențează secreția de hormon de creștere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cafeina nu este interzisă, dar este pe lista de monitorizare din 2004. Cafeina accelerează ritmul cardiac, crește ușor tensiunea, iar dacă este mai consumată și cu altceva, cu altă băutură energizantă crește riscul de deces, de infarct.

Tinerii trebuie să știe că până la 18 ani, 21 de ani, organismul secretă toți hormonii care ajută la creștere, după această vârstă scade nivelul”.

ADVERTISEMENT

Studiu alarmant: ”18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă băuturi energizante”

Din păcate, decesul juniorului Cifor Hodoroga completează lista neagră cu adolescenți care s-au stins după ce au consumat băuturi energizante.

”Din păcate, copiii sunt teribiliști și consumă energizante. Mai ales că se vând la liber. Mai sunt și acele țigări electronice Vape, cu nicotină, cu diverse arome, care se vând și pe internet și în supermarket. Nu-i întreabă nimeni pe copii câți ani au”, spun medicii specialiști.

ADVERTISEMENT

Trendul este foarte îngrijortor. Într-un studiu EFSA din 2013 se arată că 30% dintre adulți, 68% dintre adolescenți și deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.

Cum a murit juniorul de la Maieru

Tragedia s-a produs miercuri seara, pe finalul unui antrenament de fotbal efectuat pe un teren de sport din comuna Maieru. Potrivit ziarului Bistriţeanul, viceprimarul comunei Maieru, Vasile Deac, a precizat că a fost vorba de un antrenament ușor, care a durat aproximativ 75 de minute, și la care au participat 16 copii.

După terminarea ședinței de pregătire, antrenorul a plecat acasă și i-a lăsat pe copii pe teren.  La câteva minute, puștiului Cifor Hodoroga i s-a făcut rău. A acuzat dureri la un picior, de burtă și a început să tremure. Un coleg i-a sărit în ajutor, iar altul a sunat la 112.

”Băiatul meu i-a pus mâna pe piept și a văzut că inima îi bate tare și atunci s-a speriat și a sunat pe mama lui și i-a spus că îi e rău, din păcate nu au mai putut face nimic”, a declarat pentru PRO TV, mama unui junior.

Potrivit sursei citate, antrenorul Alexandru Boldiș a precizat: ”Copiii au spus că, după aproape 10 minute, brusc îl doare în piept și că se simte foarte rău, să sune la ambulanță că îi e rău și și-a pierdut cunoștința”.

Primarul comunei Maieru: ”A consumat două doze înainte de antrenament și unul după”

La fața locului au sosit două echipaje SMURD, care l-au găsit pe băiat în stop cardio-respirator. După mai multe manevre de resuscitare aplicate, echipajele medicale au declarat decesul copilului. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, iar în cauză a fost dispusă şi necropsia, pentru a se stabili cauza exactă a decesului.

Ioan Borș, primarul comunei Maieru, a declarat că juniorul Cifor Hodoroga a consumat două doze de băuturi energizante înaitea antrenamentului: ”S-a întamplat, din spusele colegilor, din cauza faptului că miercuri a consumat niște doze de energizante. Copiii spuneau că a consumat două în timpul zilei, dar după antrenament antrenorul lor a plecat și au mai rămas să consume fiecare ce avea, apoi a mai luat unul”. Ipoteza edilului a fost confirmată și de profesorii lui Cifor Hodoroga, de la Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Maieru.

Federația Română de Fotbal a transmis, prin intermediului site-ului oficial, condoleanțe familiei și apropiaților juniorului decedat din Maieru!

Efectele consumului de băuturi energizante

  • inducerea de anxietate
  • probleme de somn
  • palpitații
  • crețterea tensiunii arteriale
  • amețeli
  • stare de greață
  • deshidratare
  • osteoporoză
  • erodarea smaltului dentar
  • favorizarea diabetului
  • reducerea abilităților cognitive și comportamentale
  • moartea subită, în caz de abuz.
ADVERTISEMENT
Tags: