News

Klaus Iohannis a retras 31 de titluri de revoluționar. Numărul lor ar putea depăși 100 în viitor

08.10.2020 | 19:07
Klaus Iohannis a retras 31 de titluri de revolutionar Numarul lor ar putea depasi 100 in viitor
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de retragere a titlului de Luptător remarcat prin merite deosebire pentru Victoria Revoluției din 1989 pentru 30 de persoane, precum și retragerea unui titlu de Luptător cu rol determinant pentru Victoria Revoluției.

Șeful statului a semnat decreteleavând în vedere propunerea Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945-1989 şi avizul Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

Cele 31 de persoane și-au pierdut titlul din cauză că instanța a constatat că au fost colaboratori ai Securității.

Revoluționari care au turnat la Securitate

Este vorba de Emil Ivașcu, Constantin Manea, Vasile Muntean, Adrian Ștefănescu, Emilia Strafalogea, Ștefania-Livia Chicuș, Mugurel Chira, Marian Ecmegian, Teodor Gabrovschi, Francisc Vaida, Toader Găină, Mircea Măglașu, Gheorghe Marcu, Niculae Mardale, Dumitru Marin, Petre Marinescu, Adriana-Laura Marius, Gigi Mitrofan, Virgil Miu, Vasile Mușunoi, Victor Noghea, Adrian Ochișor, Ioan Păcurar, Ștefan Plăvache, Gheorghe Pricop, Ion Protopopescu, Mircea Pruteanu, Maria Ștefănescu-Goettlicher, Ioan Marius Turc, Vasile Negrea și Ștefan Virgiliu, acesta din urmă fiind singurul cu titlu de Luptător cu rol determinant.

ADVERTISEMENT

Retragerea titlului a fost făcută în baza articolului 8 din Legea nr. 341/2004 care stipulează: „De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele, civili sau militari, care sunt dovedite a fi fost implicate în activitățile fostei securități ca poliție politică, precum și persoanele care au organizat, au acționat, au instigat și au luptat, sub orice formă, împotriva Revoluției”.

Este de așteptat ca numărul „revoluționarilor” să se subțieze și mai mult întrucât Comisia parlamentară a Revoluționarilor din 1989 a mai avizat retragerea și altor titluri, tot din cauza faptului că beneficiarii lor au colaborat cu Securitatea. La ședința din 16 iunie, Comisia și-a dat avizul pentru retragerea a nu mai puțin de 106 titluri.

ADVERTISEMENT

Emilian Cutean a căpătat titlul de Luptător cu rol determinant

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a semnat decretele privind conferirea titlului de Luptător cu rol determinant pentru trei persoane, printre care se află și Emilian Cutean, fost deputat PSD și şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

În 2012, Cutean a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru  că a iniţiat o hotărâre de Guvern în 2004, prin care au fost alocați 300.000 de lei Asociaţiei de revoluţionari “Club 22”, pe care o înfiinţase şi al cărei preşedinte era, transmite Agerpres.

ADVERTISEMENT

Emilian Cutean a dat statul român în judecată la CEDO, care i-a dat dreptate. În schimb, Curtea de Apel București l-a condamnat, în februarie 2019, la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, însă nu a executat pedeapsa drept compensare pentru timpul în care a stat la închisoare pentru prima sentință. Noua condamnare l-a determinat pe Iohannis să îi retragă lui Cutean, în decembrie 2019, Ordinul „Servicul Credincios” în rang de Cavaler.

ADVERTISEMENT