News

Klaus Iohannis a semnat o lege care îi vizează pe toți operatorii economici. Ce trebuie să facă aceștia cu facturile electronice

Toți operatorii economici vor trebui să respecte de la 1 iulie o lege promulgată de șeful statului, Klaus Iohannis, legată de facturile electronice ale românilor.
17.05.2022 | 14:29
Klaus Iohannis a semnat o lege care ii vizeaza pe toti operatorii economici Ce trebuie sa faca acestia cu facturile electronice
Operatorii economici vor avea obligația să emită facturi electronice. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Operatorii economici vor avea obligația să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național RO e-Factura. Asta după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat marți o lege în acest sens.

Operatorii economici, obligați să emită facturi electronice

Măsura se va aplica, mai exact, de la data de 1 iulie, iar cei care nu o respectă, având în vedere că este vorba despre o regulă obligatorie, riscă a fi sancționați de către autorități.

ADVERTISEMENT

”Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii în dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea (PL-x 558/08.11.2021)”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Legea arată că operatorii economici trebuie să fie prudenți și în ceea ce privește eliberarea cărții de identitate a vehiculului.

ADVERTISEMENT

”Începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia, în relaţia B2G, definită conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările şi completările ulterioare, să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura”, este menționat în actul normativ.

Care este scopul noii legi

Scopul acestui demers ar fi acela de instituire a unor reguli clare referitoare la facturarea electronică. Operatorii economici trebuie să știe că sistemul RO e-Factura este valabil în Spațiul Privat Virtual (SPV).

ADVERTISEMENT

De altfel, noile reglementări îi vizează pe operatorii economici care se ocupă de produse cu risc fiscal ridicat – B2B, aici incluzându-se: legume, rădăcini, fructe sau tuberculi alimentari, băuturi alcoolice sau produse minerale.

Sunt vizați și agenții economici care desfășoară activități în relația cu statul- B2G. Pentru accesarea serviciului RO e-Factura sunt mai mulți pași de urmat:

ADVERTISEMENT

-Obținerea unui certificat calificat pentru înrolarea în SPV,

-Înrolarea în SPV cu ajutorul certificatului obținut din primul pas,

-Completarea formularului 084, adică o cerere de înregistrare în Registrul RO e-Factura,

-După completarea formularului 084, operatorul economic este înscris automat în Registrul RO e-factura, primind rolul de destinatar.

De asemenea, companiile care vor oferi servicii de facturare, vor putea face acest lucru doar în baza certificatelor de semnătură digitală, dar și după înscriera în registrul e-Factura.

ADVERTISEMENT