News

DPA: Klaus Iohannis, pe lista candidaților principali pentru funcția de secretar general al NATO. Cine sunt contracandidaţii

Agenția de presă germană, DPA, transmite că președintele României, Klaus Iohannis, se află printre principalii candidați la funcția de secretar general al NATO.
04.02.2022 | 22:05
DPA Klaus Iohannis pe lista candidatilor principali pentru functia de secretar general al NATO Cine sunt contracandidatii
ADVERTISEMENT

A apărut lista posibililor candidați pentru postul de secretar general al NATO, după ce s-a aflat că Jens Stoltenberg va mai îndeplini această funcție până în luna septembrie.

Potrivit DPA, printre numele aspirante la rolul de secretar general al NATO se află și președintele țării noastre, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

De ce pleacă Jens Stoltenberg din fruntea NATO și cum se va alege noul lider

Contracandidații săi sunt: fostul șef al diplomației europene, Federica Mogherini, premierul Olandei, Mark Rutte, fostul premier al UK, Theresa May și premierul Estoniei, Kaya Kallas.

Anunțul a fost făcut de renumita agenție de presă germană într-o postare de vineri, 4 februarie, pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Informația a apărut după ce Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, a acceptat o altă funcție, de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei. Guvernul norvegian a anunțat vineri că Jens Stoltenberg va trebui să plece din fruntea NATO în septembrie.

Viitorul secretar general al Alianței Nord-Atlantice se va alege de către țări precum: SUA, Marea Britanie, Franța sau Germania. Numele celui câștigător va fi anunțat în cadrul unei ceremonii, summit-ului de la Madrid, care se va desfășura în această vară.

ADVERTISEMENT

Ce șanse are Klaus Iohannis să ajungă secretar general al NATO

Site-ul politico.eu scria în 2021 că sunt voci care spun că se dorește o femeie care să conducă NATO, după aproape 73 de ani de la înființarea Alianței.

De altfel sunt voci care spun că ar fi potrivită o persoană din Europa de Est, fapt care să reprezinte o amenințare la adresa Rusiei.

ADVERTISEMENT

România este unul dintre aliații care și-a îndeplinit până în prezent toate obligațiile față de NATO,  mai ales alocarea de 2% din PIB-ul țării.

Cu toate că alegerea unui șef al NATO din România ar fi o adevărată provocare pentru Moscova, Klaus Iohannis ar avea șanse să fie numit la conducerea Alianței, mai notează sursa citată.

De altfel, dacă se va lua în calcul un lider din Est, atunci numele favorite ar fi: Kolinda Grabar-Kitarović, fosta președintă a Croației,  Dalia Grybauskaitė, fosta președintă a Lituaniei și președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid.

Dacă șeful statului ar ajunge secretar general al NATO, atunci el va conduce Alianța cot la cot cu Mircea Geoană, deoarece acesta este secretar general adjunct al NATO. Mandatul lui Mircea Geoană a fost prelungit până în octombrie 2023.

Jens Stoltenberg îndeplinește rolul de secretar general al Alianței politico-militare din anul 2014, iar mandatul îi va expira în luna septembrie. Între 2005 și 2013, el a mai deținut și funcția de premier al Norvegiei.

ADVERTISEMENT