News

Klaus Iohannis, despre Dosarul Revoluției: „Nu are încă un deznodământ, iar această situaţie pătează memoria celor au luptat”

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prijelul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii. Ce spune despre Dosarul Revoluției?
22.12.2023 | 12:21
Klaus Iohannis despre Dosarul Revolutiei Nu are inca un deznodamant iar aceasta situatie pateaza memoria celor au luptat
Klaus Iohannis, despre Dosarul Revoluției. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, 22 decembrie, un mesaj cu privire la Dosarul Revoluției, în contextul marcării Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii. Șeful statului a vorbit și despre ceea ce a reprezentat regimul comunist pentru România.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertății

Klaus Iohannis descrie comunismul drept un „monstru” , fiind o perioadă de suferință pentru români, în care oamenii au trăit în „frică, înfometare, deziluzie, cenzură, dispreţ total pentru viaţă şi demnitate, minciună şi teroare”.

ADVERTISEMENT

Președintele spune că Revoluția din decembrie 1989 a fost momentul în care românii au reușit să învingă „monstrul”. Totodată, îndeamnă cetățenii să nu îi uite pe eroii care au luptat împotriva dictaturii.

Șeful statului a ținut să precizeze că, în special, tinerii trebuie să cunoască și să înțeleagă ceea ce a reprezentat perioada de dinainte de 1989 pentru români. El a precizat că trecutul a început „să capete valenţe pozitive pe care nu le-a avut în realitate”, făcând referire la nostalgia după comunism a unora dintre tineri, care nu au trăit perioada respectivă.

ADVERTISEMENT

„Este esenţial ca tinerele generaţii să cunoască şi să înţeleagă adevărata amploare a dramelor şi a suferinţelor îndurate de români până acum trei decenii şi jumătate.

Provocările extrem de complexe din prezent scot în evidenţă anumite fragilităţi şi vulnerabilităţi ale regimurilor democratice, ceea ce poate genera un sentiment de nostalgie cu privire la perioada comunistă. Impactul actualelor crize succesive, ameninţările generate de conflictele militare, unele chiar în apropierea graniţelor noastre, generează frustrări şi resentimente care fac ca trecutul să capete valenţe pozitive pe care nu le-a avut în realitate”, a transmis președintele României, în mesajul transmis de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.

ADVERTISEMENT

„Să nu uităm niciodată sângele vărsat la Revoluţie”

Totodată, Klaus Iohannis a vorbit despre Dosarul Revoluției, care încă nu a fost finalizat. În acest context, șeful statului consideră că memoria eroilor este pătată. „Din păcate, Dosarul Revoluţiei nu are încă un deznodământ, iar această situaţie pătează memoria celor care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră.

Până când justiţia nu va fi înfăptuită, în lipsa unei concluzii clare şi concise asupra vinovaţilor şi a asumării răspunderii faţă de victime, nu putem discuta despre deplina reconciliere cu trecutul dureros”, a adăugat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Președintele a vorbit și despre alegerile care vor avea loc în 2024, susținând că datorită Revoluției din 1989 românii pot vota, participând „activ şi fără constrângeri la procesul democratic”. În final, Iohannis a punctat că cetățenii trebuie să își exercite dreptul de vot.

„Este o datorie faţă de memoria celor care şi-au riscat propriile vieţi pentru idealurile naţionale, dar şi o responsabilitate pentru asigurarea unui viitor prosper pentru ţara noastră. Să nu uităm niciodată sângele vărsat la Revoluţie şi să onorăm întotdeauna sacrificiul făcut în numele libertăţii”, a mai spus președintele.

 

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa...
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa arbitrei Cristina Trandafir
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același...
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același lucru. Cum își controla pastorul din Arad fiicele
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume...
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume celebru
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii...
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
A doua zi de proteste în București. Taximetriștii amenință că vor bloca circulația
A doua zi de proteste în București. Taximetriștii amenință că vor bloca circulația
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut...
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut 9.9 milioane de vizionări într-o singură săptămână