News

Klaus Iohannis, despre Dosarul Revoluției: „Nu are încă un deznodământ, iar această situaţie pătează memoria celor au luptat”

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prijelul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii. Ce spune despre Dosarul Revoluției?
22.12.2023 | 12:21
Klaus Iohannis despre Dosarul Revolutiei Nu are inca un deznodamant iar aceasta situatie pateaza memoria celor au luptat
Klaus Iohannis, despre Dosarul Revoluției. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, 22 decembrie, un mesaj cu privire la Dosarul Revoluției, în contextul marcării Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii. Șeful statului a vorbit și despre ceea ce a reprezentat regimul comunist pentru România.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertății

Klaus Iohannis descrie comunismul drept un „monstru” , fiind o perioadă de suferință pentru români, în care oamenii au trăit în „frică, înfometare, deziluzie, cenzură, dispreţ total pentru viaţă şi demnitate, minciună şi teroare”.

ADVERTISEMENT

Președintele spune că Revoluția din decembrie 1989 a fost momentul în care românii au reușit să învingă „monstrul”. Totodată, îndeamnă cetățenii să nu îi uite pe eroii care au luptat împotriva dictaturii.

Șeful statului a ținut să precizeze că, în special, tinerii trebuie să cunoască și să înțeleagă ceea ce a reprezentat perioada de dinainte de 1989 pentru români. El a precizat că trecutul a început „să capete valenţe pozitive pe care nu le-a avut în realitate”, făcând referire la nostalgia după comunism a unora dintre tineri, care nu au trăit perioada respectivă.

ADVERTISEMENT

„Este esenţial ca tinerele generaţii să cunoască şi să înţeleagă adevărata amploare a dramelor şi a suferinţelor îndurate de români până acum trei decenii şi jumătate.

Provocările extrem de complexe din prezent scot în evidenţă anumite fragilităţi şi vulnerabilităţi ale regimurilor democratice, ceea ce poate genera un sentiment de nostalgie cu privire la perioada comunistă. Impactul actualelor crize succesive, ameninţările generate de conflictele militare, unele chiar în apropierea graniţelor noastre, generează frustrări şi resentimente care fac ca trecutul să capete valenţe pozitive pe care nu le-a avut în realitate”, a transmis președintele României, în mesajul transmis de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.

ADVERTISEMENT

„Să nu uităm niciodată sângele vărsat la Revoluţie”

Totodată, Klaus Iohannis a vorbit despre Dosarul Revoluției, care încă nu a fost finalizat. În acest context, șeful statului consideră că memoria eroilor este pătată. „Din păcate, Dosarul Revoluţiei nu are încă un deznodământ, iar această situaţie pătează memoria celor care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră.

Până când justiţia nu va fi înfăptuită, în lipsa unei concluzii clare şi concise asupra vinovaţilor şi a asumării răspunderii faţă de victime, nu putem discuta despre deplina reconciliere cu trecutul dureros”, a adăugat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Președintele a vorbit și despre alegerile care vor avea loc în 2024, susținând că datorită Revoluției din 1989 românii pot vota, participând „activ şi fără constrângeri la procesul democratic”. În final, Iohannis a punctat că cetățenii trebuie să își exercite dreptul de vot.

„Este o datorie faţă de memoria celor care şi-au riscat propriile vieţi pentru idealurile naţionale, dar şi o responsabilitate pentru asigurarea unui viitor prosper pentru ţara noastră. Să nu uităm niciodată sângele vărsat la Revoluţie şi să onorăm întotdeauna sacrificiul făcut în numele libertăţii”, a mai spus președintele.

 

ADVERTISEMENT