News

Klaus Iohannis, discurs în Parlamentul European. Președintele nu se opune comasării alegerilor: ”Va decide Guvernul”. Update

Klaus Iohannis susține miercuri, 7 februarie, un discurs în Parlamentul European de la Strasbourg. Ce subiecte va aborda președintele României.
07.02.2024 | 12:36
Klaus Iohannis discurs in Parlamentul European Presedintele nu se opune comasarii alegerilor Va decide Guvernul Update
Klaus Iohannis vorbește în Parlamentul European. Ce subiecte va aborda liderul de la București. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
07-02-2024
10:36

Klaus Iohannis, despre comasarea alegerilor: ”Nu sunt împotrivă. Guvernul decide”

Într-o conferință de presă comună susținută la sediul Parlamentului European (PE) de la Strasbourg, alături de Roberta Metsola, președintele instituției, Klaus Iohannis a vorbit și despre subiectul comasării alegerilor din România.

Șeful statului spune că nu este împotriva unui astfel de demers. Iohannis admite că patru rânduri de alegeri sunt cam mult și afirmă că Guvernul va lua decizia finală.

Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa, va decide Guvernul, e vorba doar ca totul să fie legal. Eu nu sunt împotriva comasării. Dacă se poate face legal, eu nu am nimic împotrivă. Atât deocamdată”, a spus Iohannis.

Roberta Metsola a transmis și ea un mesaj pentru români, în contextul alegerilor europarlamentare de pe 9 iunie. ”Pe 9 iunie, peste 19 milioane de români vor vota pentru peste 30 de euro-deputați în această instituție. Românii vor alege să voteze. Mesajul meu: nu ii lăsați pe alții să decidă în locul dvs.”, a spus președinta PE.

Klaus Iohannis este prezent miercuri, 7 februarie, în Parlamentul European de la Strasbourg, acolo unde susține un discurs. Care sunt subiectele abordate de președintele României.

Klaus Iohannis vorbește în Parlamentul European. Ce subiecte va aborda liderul de la București

Liderul de la București se va adresa, miercuri, plenului Parlamentului European, reunit în sesiune la Strasbourg, în cadrul dezbaterii “This is Europe”. Klaus Iohannis a fost invitat la eveniment de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

ADVERTISEMENT

Invitaţia transmisă preşedintelui Klaus Iohannis de a se adresa plenului Parlamentului European, într-un an crucial pentru viitorul Uniunii, inclusiv din perspectiva alegerilor europarlamentare şi a deciziilor majore care vor fi luate în următoarea perioadă, reflectă aprecierea legislativului european pentru rolul activ şi constructiv al preşedintelui României şi al ţării noastre de promotor al unui proiect european coeziv, solid, transparent şi aproape de cetăţean”, a transmis Administraţia Prezidențială.

La Strasbourg, Iohannis va prezenta viziunea sa asupra soluţiilor la principalele provocări cu care se confruntă UE în prezent şi va pune accentul pe acţiunile comune care trebuie întreprinse pentru a apăra şi promova interesele cetăţenilor europeni, precum şi bunăstarea şi securitatea acestora, a mai arătat Palatul Cotroceni.

ADVERTISEMENT

De notat că seria de dezbateri din proiectul ”This is Europe” a fost demarată în 2022. S-a întâmplat la scurt timp după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În perioada 2022-2023 s-au desfășurat 12 astfel de reuniuni cu lideri europeni, ”scopul fiind acela de a reafirma valorile europene și unitatea, de a consolida dezbaterea democratică pe teme de actualitate și de a genera o viziune consistentă privind viitorul proiectului european”.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, întâlnire cu europarlamentarii români

La Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis va avea şi consultări cu preşedintele Parlamentului European pe teme de actualitate de pe agenda UE şi privind priorităţile pentru anul 2024.

Cei doi oficiali vor avea convorbiri cu ușile închise şi vor susţine declaraţii de presă comune. Şeful statului va avea şi o întrevedere cu europarlamentarii români.

ADVERTISEMENT

De notat că, în ședința din Parlamentul de la Strasbourg vor lua cuvântul și mai mulți eurodeputați români. Printre ei: Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, Cristian Terheș, Nicu Ștefănuță, Maria Grapini sau Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT