Sindicaliștii din învățământ au transmis, miercuri seara, că refuză ultima ofertă venită din partea Guvernului, iar greva continuă. Anunțul a fost făcut în urma unei întălniri cu Executivul.
„Am spus clar că nu suntem de acord cu acel interval de trei ani. Așa cum la sănătate s-a găsit soluția să se dea într-o singură tranșă mărirea salarială, așa vrea și personalul din învățământ”, au declarat sindicaliștii.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ spun că protestul continuă și se așteaptă să se întâlnească, din nou cu reprezentanții Guvernului. Aceștia cer 2.000 de lei net.
Marius Nistor, liderul Federaţiei “Spiru Haret”, consideră că noua propunere a Executivului, de majorare a salariului lunar cu 1.000 lei brut, de la 1 iunie, este „o variantă îmbunătăţiţă” şi va fi prezentată colegilor.
„Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătăţiţă. Ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 iunie. (…) Nu contează ce credem noi, contează ce cred oamenii şi veţi afla foarte curând ce se va întâmpla. Urmează să discutăm cu colegii noştri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Guvernul. Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă”, a spus Marius Nistor, după întâlnirea de la Guvern.
De asemenea, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat şi el că propunerea Executivului va fi prezentată miercuri oamenilor. „Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută de 1.000 lei pentru personalul nedidactic, 400 lei pentru personalul nedidactic. Acum mergem la oameni. Îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul”, a spus Hăncescu.
Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea va fi de 400 de lei brut lunar.
Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.
„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se arată într-un comunicat remis după înreverea dintre Guvern şi sidicate, de la Palatul Victoria.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri la Palatul Cotroceni cu liderii coaliţiei, pentru discuţii privind greva generală din educaţie. La discuţii au participat Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Discuţiile au durat aproximativ o oră, iar la capătul lor s-a hotărât ca liderii de sindicat să fie chemaţi din nou la o discuţie la Palatul Victoria. Convorbirile ar urma să înceapă la ora 13.30.
Liderii coaliţiei urmează să le prezinte sindicatelor oferta din acordul discutat cu preşedintele Klaus Iohannis. Oferta coaliţiei pentru sindicatele din educaţie cuprinde, potrivit unor surse politice, o majorare salarială de 25-30%, începând cu 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.
Oferta coaliţiei pentru sindicatele din educaţie cuprinde, potrivit unor surse politice, o majorare salarială de 25-30%, începând cu 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.
Potrivit surselor citate de News.ro, la întâlnirea de la Cotroceni a preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii coaliţiei ar putea să fie prezenţi şi sindicaliştii din educaţie. În cazul unui consens, se va semna acordul pe educaţie, care prevede pachetul de măsuri pe care coaliţia îl propune şi preşedintele îl garantează, privind majorările salariale din educaţie.
Astfel, se ia în calcul o majorare a salariilor profesorilor, în raport cu salariul minim. Majorarea nu va fi aplicată doar profesorilor debutanţi, ci tuturor cadrelor didactice.
Potrivit propunerii, din 2023 se va acorda un procent de mărire de 25-30%, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani. Astfel, salariul debutantului ar ajunge la ceea ce solicită în prezent sindicatele din educaţie.
Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar anunţă că greva va continua, întrucât membrii consultaţi au refuzat să semneze vreun acord, chiar dacă ar fi girat şi de preşedintele Klaus Iohannis.
”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret», în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el şi unul girat de Preşedintele României.
Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, au transmis federaţiile, miercuri, într-un comunicat de presă comun.
După întâlnirea de marți cu sindicatele din Educație, miercuri, 31 mai, Klaus Iohannis i-a chemat la discuții și pe liderii coaliției. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor vor ajunge la Cotroceni pentru a încerca să găsească soluții în zona învățământului.
Greva generală din Educație a intrat, miercuri, în a 8-a zi. În urmă cu 24 de ore, șeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Învățâmânt în contextul protestului cadrelor didactice.
La o zi distanță, la Palatul Cotroceni vor ajunge și liderii coaliției PNL-PSD-UDMR, anunță Agerpres care citează surse politice. Klaus Iohannis va discuta cu Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor despre această criză care pare fără sfârșit.
La ora publicării acestui material, pe site-ul Administrației Prezidențiale încă nu apare nimic pe agenda de lucru a președintelui pentru ziua de miercuri. De notat că un lucru similar s-a petrecut și marți în prima parte a dimineții. Ulterior, a fost postat un anunț care vorbește de o ”Întâlnire cu liderii sindicatelor din educație la Palatul Cotroceni”.
Marți, peste 20.000 de profesori au ieșit în stradă și au mers de la Palatul Victoria. Din această zonă au plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Aici, liderii de sindicat au avut discuții cu președintele Iohannis.
La discuțiile cu sindicaliștii, preşedintele şi-a exprimat disponibilitatea de a garanta, ca mediator, încheierea unui acord politic pentru rezolvarea revendicărilor salariale, a informat Administraţia Prezidenţială.
Poziția lui Iohannis, deși una ”constructivă” în opinia liderilor de sindicat, nu i-a mulțumit în totalitate pe profesorii aflați în stradă. ”A fost un dialog cu președintele României. I s-a prezentat situația și s-au oferit câteva soluții. Cea mai importantă din ele este faptul că președintele a girat un posibil acord politic încheiat de președinții celor trei partide care formează coaliția majoritară”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.
”În privința majorărilor salariale, mesajul a fost ca nu se pot da de la 1 iunie. Președintele a promis că se va implica în sensul de a gira un eventual acord politic, pentru aplicarea grilei de salarizare.
Ne vom consulta cu colegii în cursul acestei seri și vom da un răspuns clar, au anunțat liderii sindicali după discuțiile cu președintele. Urmează să ia o decizie. Nu e vorba de a face un pas înapoi”, au anunțat ceilalți liderii sindicali. În paralel, mii de oameni protestau în fața Palatului Cotroceni, scandând ”Nu cedăm”.