News

Profesorii au primit o ofertă mai bună, după negocierile cu Guvernul. Cu toate acestea, protestul continuă: „În seara asta nu iese nimeni din grevă”. Update

Profesorii au intrat, luni, în a doua săptămână de grevă generală. În cursul după-amiezii, reprezentanții sindicatelor din Educație au discutat cu ministrul Muncii.
29.05.2023 | 23:03
Profesorii au primit o oferta mai buna dupa negocierile cu Guvernul Cu toate acestea protestul continua In seara asta nu iese nimeni din greva Update
Guvernul, o nouă încercare de a stopa grevă generală a profesorilor. Sindicatele, întâlnire cu ministrul muncii, Marius Budăi. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
29-05-2023
20:06

Guvernul a înaintat o „ofertă mai bună” profesorilor. Ce se va întâmpla cu greva

Sindicaliștii din învățământ au anunțat, luni seara, că au primit o ofertă mai bună în urma negocierilor cu Guvernul. Însă, conform președintelui Federației „Alma Mater”, Anton Hadăr, greva nu va înceta, cel puțin nu în această seară.

„Am ieșit dintr-o sedință cu liderii. Fiecare din cele 3 sindicate trebuie să consulte în seara asta membrii. Am avut o oferta nouă, mai bună. În ceea ce privește măsurile pe termen scurt, de tranziție, acel element numit susținere pentru cariera didactică în educație s-a îmbogățit finaciar cu aproape 1.500 de lei, adică 2.000 lei pentru prima parte pe 5 iunie și alți 2.000 de lei mai încolo. Asta înseamnă în bani 571 în lei pe lună până la apariția legii noi a salarizării”, a transmis președintele Alma Mater.

Totodată, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat la Antena 3, faptul că oferta va fi prezentată într-o ședință a conducerii, iar mâine ar urma să fie oferit un răspuns coaliției de guvernare, dacă aceasta va fi acceptată sau nu.

„Nu trebuie să-mi placă mie, eu vreau să aud opinia colegilor, dacă se ridică la nivelul așteptărilor lor. Ei sunt singurii îndreptățiți să stabilească dacă oferta e acceptabilă și garanțiile oferite de Guvern pot fi de încredere. Eu vreau să las fiecare coleg să se pronunțe. Nu vreau să mă antepronunț”, a transmis Marius Nistor.

Fiind întrebați în ce direcție se va îndrepta greva profesorilor, liderii de sindicat au precizat că nu se pot pronunța deocamdată. Pe de altă parte, președintele Anton Hadăr a subliniat faptul că în această seară nu se va renunța la protest.

„Dacă oamenii aceștia ne ascultau și nu scoteau din legea educației articolul respectiv, astăzi nu am fi avut grevă. Ne-am fi înțeles cumva. (…)În seara asta nu iese nimeni din grevă”, a adăugat Hadăr.

29-05-2023
13:18

Sindicaliștii din învățământ nu renunță la protest: „Este obligația lui Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic”

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit, luni, despre situația în care se află sistemul de învățământ, având în vedere că profesorii sunt deja în a doua săptămână de grevă, iar înscrierile pentru examenul de Bacalaureat au început.

În acest context, Ligia Deca a spus ce se va întâmpla în cazul în care protestul profesorilor va continua. Ministrul Educației a transmis că există soluţii dacă această perioadă se prelungeşte, însă nu a fost luată în calcul stabilirea altor date pentru examenele naționale, doar Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a fiind amânată.

Pe de altă parte, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a discutat astăzi cu liderii sindicatelor din învățământ, precizând că este analizată grila de salarizare propusă de profesori, urmând să fie discutată în Guvern.

„Practic, ce s-a decis este ca începând de astăzi să discutăm aplicat pe grila propusă de tot sistemul de educaţie, care să facă parte integrantă din următoarea lege de salarizare care va fi ulterior discută în comisie tripartită, cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană. Sunt practic propunerile venite din partea lor şi noi trebuie să încorporăm acele propuneri în viitoarea lege”, a transmis Marius Budăi.

Cu privire la cererea privind garantarea salariului mediu pe economie pentru dascălii debutanți, Budăi a precizat că trebuie analizată din punct de vedere legal această posibilitate: „Din punct de vedere legal am dat în strudiu această problemă, să vedem dacă avem cum acoperi legal această problemă însă tocmai pe aceste solicitări şi pe grilă începem să discutăm aplicat, pe fiecare categorie în parte, de unde plecăm, unde ajungem. Sunt, de acum, discuţii tehnice”, a adăugat Budăi.

Însă, sindicaliștii spun că vor o garantare a creșterii salariilor printr-un act normativ și că momentan nu au stabilit nimic concret, în urma discuțiilor. Totodată, aceștia spun că protestul de mâine nu va fi anulat.

„În momentul în care se dorește sincer din partea executivului încetarea grevei, este clar că cei trei președinți ai partidelor care formează coaliția de guvernare trebuie să ia decizia. Nu ne dorim continuarea acestui protest, dar totul depinde strict de rapiditatea cu care coaliția va lua o decizie. Așteptăm ca mesajele transmise de ministrul Muncii și de ministrul Educației să fie percepute ca atare. În momentul de față, nu există niciun motiv pentru anularea protestului de mâine. Este obligația lui Klaus Iohannis să intervina într-un moment critic. Astăzi s-a înaintat adresa respectivă către președinte”, au transmis sindicaliștii.

 

29-05-2023
11:50

Sindicatele din educație îi cer președintelui Klaus Iohannis să le primească miercuri la discuții

Greva generală din Educație este departe de final. Sindicatele nu dau semn că cedează și nici Guvernul că ar fi dispus să vină cu oferte pe placul profesorilor.

În aceste condiții, cele trei federații sindicale din învățământ îi cer președintelui Klaus Iohannis să le primească la discuții marți, la ora 15:30. Întâlnirea ar avea loc ziua în care este anunțat un miting uriaș al profesorilor. Protestul începe la ora 11:00 în Piața Victoriei și continuă la 15:30, în fața Palatului Cotroceni. 

”Facem – din nou – apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat și societate, pentru a obține, din partea Executivului, soluții reale și imediate pentru sistemul de învățământ. (…)

În aceste condiții, vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federații reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30”, se arată în invitația trimisă la Cotroceni de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală Alma Mater.

În contextul în care greva generală continuă, luni, Ministerul Educației a lua decizia de a amâna, pentru a doua oară, examenul de Evaluare Națională pentru clasa a VI-a
 
 

29-05-2023
09:28

Reprezentanții elevilor cer o procedură de urgență pentru înscrierea candidaților la Bacalaureat

Luni, într-o scrisoare deschisă trimisă premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca, reprezentanții Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) au solicitat concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil.

În contextul în care examenele naționale bat la ușă, elevii vor și stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea candidaților la examenul de bacalaureat, notează Agerpres.

”Astăzi (n.r. luni, 29 mai) ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces.

Totodată, finalul săptămânii viitoare marchează, cel puţin teoretic, conform calendarului în vigoare, încheierea cursurilor pentru elevii claselor a XII-a. Vocile acestor elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situaţia şcolară, trebuie ascultate în paralel cu susţinerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice.

În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat”, afirmă CNE într-un comunicat.

Cei din CNE se tem că, în contextul grevei generale, pot apărea situaţii în care anumiţi elevi din diferite clase şi unităţi de învăţământ nu se vor putea înscrie la Bacalaureat.

Calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea de vară 2023:

  • 29 mai – 7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 
  • 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A 
  • 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B 
  • 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D 
  • 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă 
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă 
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă 
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00 
  • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
29-05-2023
09:12

Evaluarea Națională și Bacalaureatul, în pericol. Sindicalist: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”

Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, face o declarație alarmantă pentru elevi și părinți. Acesta spune că examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională ar putea fi amânate, dacă greva generală nu se va încheia.

A fost o pandemie și, spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față, vorbim de amânarea examenelor, pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus Marius Nistor, luni, la Digi24.

Nistor a criticat din nou Guvernul că vine în mod repetat cu propuneri pe care sindicatele din învățământ le-au refuzat deja. Sindicalistul a reamintit că, marți, va avea loc unul dintre cele mai mari marșuri de protest, la care vor veni peste 20 de mii de angajați din educație.

Luni, 29 mai, a început a doua săptămână de grevă generală a profesorilor. Sindicatele din Educație sunt așteptate la Ministerul Muncii pentru discuții cu Marius Budăi în legătură cu salarizarea din sistemul bugetar.

Guvernul, o nouă încercare de a stopa grevă generală a profesorilor. Sindicatele, întâlnire cu ministrul muncii, Marius Budăi

Circa 200.000 de profesori din întreaga țară nu au mers nici luni la ore. Milioane de elevi și părinții lor așteaptă să vadă cum vor decurge noile serii de discuții dintre sindicaliști și reprezentanții Guvernului.

ADVERTISEMENT

La ora 14.00, liderii sindicatelor din Educaţie vor avea o întâlnire cu ministrul muncii, Marius Budăi. Discuțiile se vor axa pe viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

”Vom discuta astăzi cu domnul Budăi (ministrul Muncii, Marius Budăi n.r.) despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie.

ADVERTISEMENT

Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Același lider de sindicat admite că, până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.

ADVERTISEMENT

Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic”, a amenințat liderul sindical.

Oferta Executivului pentru profesori, neschimbată: prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic

Între timp, Guvernul a insistat cu ofertele refuzate deja de mai multe ori de profesori. Duminică, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a spus că statul va acorda primele de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, deși acestea au fost respinse.

ADVERTISEMENT

”Mâine (n.r. luni, 29 mai) începe dialogul Guvernului, prin intermediul ministrului muncii, cu toate categoriile sindicale, începând cu educația, va continua cu cei din sistemul sanitar, cu cei din transporturi, cu toți, astfel încât miercuri, la ședința de Guvern, să poată avea loc o discuție, o analiză în interiorul Executivului privind formula optimă cu privire la salarizarea în sistemul bugetar”, a declarat Dan Cărbunaru, duminică.

ADVERTISEMENT