News

Klaus Iohannis, în Lituania: “Rusia face noi eforturi de a ne diviza, trebuie să păstrăm unitatea occidentală”

Klaus Iohannis, mesaj de unitate transmis din ţările baltice. Cum răspunde preşedintele României agresiunii şi provocărilor Rusiei
25.11.2022 | 16:09
Klaus Iohannis in Lituania Rusia face noi eforturi de a ne diviza trebuie sa pastram unitatea occidentala
Klaus Iohannis se află în Lituania Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a fost prezent vineri la o conferinţă de presă comună, la Kaunas, alături de preşedinţii Lituaniei, Gitanas Nauseda, Letoniei, Egils Levits şi Poloniei, Andrzej Duda.

Reunine NATO săptămâna viitoare, la Bucureşti

În cadrul discursului, Klaus Iohannis a declarat că trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi hotărârea strategică în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin încercări de escaladare, penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare.

ADVERTISEMENT

“Războiul brutal, ilegal şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus tuturor în faţă multiple provocări. Ţările noastre au fost susţinători de încredere ai Ucrainei şi aşa a fost întreaga comunitate euro-atlantică.

Un lucru este clar: trebuie să păstrăm unitatea occidentală şi angajamentul strategic în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin tentative de escaladare, penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a spus Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Preşedintele a mai subliniat că autorităţile române au facilitat intrarea în ţară a aproape trei milioane de ucraineni şi au organizat exportul a peste 7 milioane de tone de cereale ucrainene prin România.

În privinţa reconstrucţiei Ucrainei, Iohannis a spus este mare nevoie de ajutor din partea comunităţii internaţionale şi că România este pregătită să ia parte la acest efort.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, liderul român consideră că agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o dovadă a ascensiunii alarmante a autoritarismului şi consideră că sunt necesare eforturi şi pentru a preveni manipularea faptelor istorice din raţiuni propagandistice.

Discuţiile au vizat şi situaţia Republicii Moldova, context în care şeful statului român a declarat: “Trebuie să atenuăm impactul negativ al acţiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova, continuând să oferim asistenţă directă, într-o manieră coordonată şi armonizată. Un instrument util este Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată şi lansată de România împreună cu Germania şi Franţa”.

ADVERTISEMENT

Iohannis a amintit şi că săptămâna viitoare, în 29 şi 30 noiembrie, la Bucureşti va avea loc reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, unde se va discuta despre progresele înregistrate în implementarea deciziilor luate la Summit-ul de la Madrid.

ADVERTISEMENT