News

Klaus Iohannis, în Lituania: “Rusia face noi eforturi de a ne diviza, trebuie să păstrăm unitatea occidentală”

Klaus Iohannis, mesaj de unitate transmis din ţările baltice. Cum răspunde preşedintele României agresiunii şi provocărilor Rusiei
25.11.2022 | 16:09
Klaus Iohannis in Lituania Rusia face noi eforturi de a ne diviza trebuie sa pastram unitatea occidentala
Klaus Iohannis se află în Lituania Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a fost prezent vineri la o conferinţă de presă comună, la Kaunas, alături de preşedinţii Lituaniei, Gitanas Nauseda, Letoniei, Egils Levits şi Poloniei, Andrzej Duda.

Reunine NATO săptămâna viitoare, la Bucureşti

În cadrul discursului, Klaus Iohannis a declarat că trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi hotărârea strategică în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin încercări de escaladare, penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare.

ADVERTISEMENT

“Războiul brutal, ilegal şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus tuturor în faţă multiple provocări. Ţările noastre au fost susţinători de încredere ai Ucrainei şi aşa a fost întreaga comunitate euro-atlantică.

Un lucru este clar: trebuie să păstrăm unitatea occidentală şi angajamentul strategic în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin tentative de escaladare, penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a spus Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Preşedintele a mai subliniat că autorităţile române au facilitat intrarea în ţară a aproape trei milioane de ucraineni şi au organizat exportul a peste 7 milioane de tone de cereale ucrainene prin România.

În privinţa reconstrucţiei Ucrainei, Iohannis a spus este mare nevoie de ajutor din partea comunităţii internaţionale şi că România este pregătită să ia parte la acest efort.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, liderul român consideră că agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o dovadă a ascensiunii alarmante a autoritarismului şi consideră că sunt necesare eforturi şi pentru a preveni manipularea faptelor istorice din raţiuni propagandistice.

Discuţiile au vizat şi situaţia Republicii Moldova, context în care şeful statului român a declarat: “Trebuie să atenuăm impactul negativ al acţiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova, continuând să oferim asistenţă directă, într-o manieră coordonată şi armonizată. Un instrument util este Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată şi lansată de România împreună cu Germania şi Franţa”.

ADVERTISEMENT

Iohannis a amintit şi că săptămâna viitoare, în 29 şi 30 noiembrie, la Bucureşti va avea loc reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, unde se va discuta despre progresele înregistrate în implementarea deciziilor luate la Summit-ul de la Madrid.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin...
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion