News

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Joe Biden, la Varșovia. Preşedintele SUA: “Sunteţi în prima linie, ştiţi cel mai bine care e miza acestui conflict”. Update

Miercuri, 22 februarie, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu liderul SUA, Joe Biden, la Varșovia. Cei doi lideri sunt prezenți la summitul Formatului București 9 (B9).
22.02.2023 | 16:09
Klaus Iohannis sa intalnit cu Joe Biden la Varsovia Presedintele SUA Sunteti in prima linie stiti cel mai bine care e miza acestui conflict Update
Klaus Iohannis lângă Joe Biden, la sosirea la Palatul Prezidenţial din Varşovia
ADVERTISEMENT
22-02-2023
14:09

Discursul lui Joe Biden

“Sunteți Flancul Estic, sunteți în prima linie, știți cel mai bine care este miza acestui conflict. Liderii din jurul acestei mese sunt pregătiți să afirme că ne unesc aceleași valori. Vom continua să susținem împreună Ucraina. Țările din jurul acestei mese au arătat că au întărit NATO”, a declarat Joe Biden, în deschiderea lucrărilor.

“Avem aliați puternici. Domnule secretar NATO, ați făcut treabă bună. Marcăm un an de la invadarea Ucrainei și suntem încă puternici și uniți. Flancul NATO și cel Estic sunt bine păzite. Când am vorbit cu președintele Zelenski acum două zile, am confirmat că împărțim același țel. Susținem refugiații ucraieni. Vrem să le oferim acces la condiții decente.  Vom apăra fiecare centimetru al NATO. NU e vorba numai de Ucraina, ci de toată lumea. De la al Doilea Război mondial nu s-a mai întâmplat ca o țară să fie invadată cum a fost Ucraina”, a mai declarat preşedintele SUA

22-02-2023
14:03

Discursul lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a fost întâmpinat de preşedintele polonez Andrzej Duda la sosirea la Palatul Prezidenţial din varşovia, iar înainte de începerea reuniunii s-a întâlnit şi s-a fotografiat alături de Klaus Iohannis.

Lucrările Formatului București 9 au fost deschise de preşedintele României, care a reafirmat sprijinul total pentru Ucraina al flancului estic al NATO.

“Este extrem de relevant faptul că ne întâlnim, din nou, în Formatul București 9 – pe care l-am lansat în 2015, alături de Președintele Duda – acum când ne apropiem de marcarea unui an de la revenirea războiului în Europa. Acest război a adus doar suferință și deznădejde, crime și strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent și nesiguranță.

Noi, liderii de pe Flancul Estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câștiga acest război.

România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv și o amploare transatlantice și salut prezența astăzi a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care reconfirmă substanța Formatului București 9 și angajamentul Administrației SUA față de securitatea Flancului Estic. Acest angajament este extrem de solid și vizionar: o prezență militară americană crescută – care trebuie să continue – și pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră. Salut, de asemenea, participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru coordonarea deschisă și oportună.

Acum aproape un an, Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană și euroatlantică și sistemul internațional bazat pe reguli. Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Astăzi, acești parteneri beneficiază de sprijinul Aliaților pentru reziliența pe termen lung, care le este necesară pentru obținerea unei păci durabile, stabilitate și prosperitate. De asemenea, sprijinim cu tărie perspectiva euroatlantică a Ucrainei.

Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta. NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina și cetățenii săi. B9 este mai puternic ca oricând. Aștept cu nerăbdare să continuăm să ne coordonăm în pregătirea unui Summit NATO de succes la Vilnius”, a spus Klaus Iohannis, în discursul său.

Președintele României are miercuri, 22 februarie, o apariție în spațiul public. Klaus Iohannis participă, la Varșovia, la reuniunea extraordinară a formatului București 9 (B9). La eveniment sunt invitați, printre alți, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ce vor discuta în Polonia Klaus Iohannis, Joe Biden și liderii din Europa Centrală și de Est

Vizita liderului de la Casa Albă în Polonia a început luni. Ea se va termina miercuri, după ce acesta va participa la reuniunea NATO în formatul București 9. Din formatul B 9 mai fac parte și Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

ADVERTISEMENT

Conform Administrației Prezidențiale de la București, Summitul B9 are loc în contextul împlinirii unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Întâlnirea liderilor din Europa Centrală și de Est are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliații de pe Flancul Estic al NATO și SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Pe agenda discuțiilor figurează continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susținerea pentru aspirațiile sale euroatlantice, precum și demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Subiectul legat de situația grea prin care trece Republica Moldova va fi discutat, de asemenea, de Klaus Iohannis, Joe Biden, Jens Stoltenberg și ceilalți oficiali prezenți la Varșovia.

ADVERTISEMENT

”Vor fi abordate, de asemenea, modalitățile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internațional, pentru crimele comise în Ucraina, potrivit comunicatului. O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate”, mai anunță sursa citată.

Joe Biden și-a reafirmat sprijinul pentru Europa de Est

Marți, într-un discurs de aproximativ 30 de minute susținut în Polonia, Joe Biden a avertizat Rusia să nu atace un stat membru NATO și a amenințat cu un răspuns militar pe măsură. ”Nu există niciun dubiu. Angajamentul Statelor Unite față de NATO și față de Articolul 5 este solid ca o stâncă.

ADVERTISEMENT

Fiecare membru al NATO știe acest lucru iar Rusia știe și ea că un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor. Acesta este un jurământ sacru. Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat Biden, în fața Palatului Regal din Varșovia.

ADVERTISEMENT