News

Joe Biden, discurs istoric la Varşovia: “Deciziile pe care le luăm acum vor determina următoarele decenii” / Președintele SUA, întâlnire cu Maia Sandu. Update

Mesaje puternice către Joe Biden în Polonia, după vizita istorică de la Kiev. Preşedintelui american i se cere să aprobe trimiterea de avioane F-16 în Ucraina.
21.02.2023 | 22:24
Joe Biden discurs istoric la Varsovia Deciziile pe care le luam acum vor determina urmatoarele decenii  Presedintele SUA intalnire cu Maia Sandu Update
Joe Biden, discurs istoric, la Varşovia Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
21-02-2023
20:26

Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu

Președintele SUA Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu, pe care a asigurat-o de întreg sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru Republica Moldova.

”Preşedintele Joseph R. Biden s-a întâlnit astăzi, la Varşovia, cu preşedintele moldovean, Maia Sandu. Preşedintele Biden a reafirmat susţinerea puternică a Statelor Unite pentru suveranitatea Republicii Moldova şi pentru integritatea teritorială a ţării”, au transmis reprezentanții Casei Albe.

”Preşedintele Biden a evidenţiat asistenţa oferită de Statele Unite pentru a ajuta Republica Moldova să îşi consolideze rezilienţa politică şi economică, inclusiv agenda reformelor democratice şi securitatea energetică, precum şi pentru abordarea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

21-02-2023
16:59

"Mă adresez cetățenilor Rusiei: SUA și NATO nu vor să distrugă Rusia"

“Mă adresez poporului Rusiei. SUA și NATO nu vor să distrugă Rusia, nu există nicio conspirație împotriva Rusiei, așa cum a spus Putin astăzi. Acest război nu este o necesitate, ci o tragedie. Putin poate pune capăt războiului cu o singură propoziție. O victorie a Rusiei ar însemna sfârșitul Ucrainei, de aceea ne facem griji că Ucraina se poate apăra”, a spus Biden, în discursul de marţi seară. 

“Putin a încercat să înfometeze Europa, să împiedice Ucraina să exporte alimente, să provoace o criză alimentară globală. Acest lucru ar afecta în special țările africane”, a mai spus el.

De asemenea, Biden ameninţă Rusia cu sancţiuni şi mai dure. “Am impus cele mai puternice sancțiuni impuse vreodată unei țări și vom impune mai multe. Avem multe de care să fim mândri în ultimul an. Dar vor fi încă zile dificile. Vom rămâne în spatele Ucrainei, în timp ce aceasta se apără”, a mai afirmat preşedintele american. 

“Articolul cinci din NATO este solid ca o piatră. Un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor, este un jurământ sacru. Un jurământ sacru de a apăra fiecare centimetru de teritoriul NATO”, spune el. 

“Lumea se află într-un punct de cotitură, deciziile pe care le luăm acum vor determina următoarele decenii. Pe de o parte este democrația, iar pe de altă parte este un dictator care vrea să o distrugă”, a spus el și a adăugat: “Nu există mai dulce. cuvânt decât libertatea și nu există un scop mai înalt decât libertatea”.
 

21-02-2023
16:53

Biden: "Kievul este puternic și liber"

“Kievul este puternic, grozav și, cel mai important, liber”, a spus Biden, în discursul său.

“Putin a crezut că ne vom preda, s-a înșelat. El a crezut că NATO se va transforma în Finlanda și, în schimb, a avut loc NATOizarea Finlandei și a Suediei”, a mai declarat preşedintele american. 

“Putin se îndoiește mai mult de unitatea noastră, dar nu există nicio îndoială. Sprijinul nostru pentru Ucraina nu va înceta și va fi neobosit. Dragostea poporului ucrainean va prevala asupra dorinței lui Putin de putere și pământ. Este despre libertate”, a mai afirmat Joe Biden.

“Ucraina nu va fi niciodată o victorie a Rusiei”, a spus Biden în discursul său. “Acum un an, tancurile rusești s-au mutat în Ucraina, dar Ucraina este încă liberă”.

21-02-2023
16:48

Discursul lui Biden, în grădinile Palatului Regal din Varşovia

Joe Biden şi-a început discursul cu 10 minute întârziere faţă de ora anunţată iniţial. Preşedintele SUA a apărut pe scenă jovial şi în prima parte a discursului a subliniat unitatea lumii Occidentale în privinţa ajutorului dat Ucrainei pentru a se apăra în faţa Rusiei.

“Vom sta alături de democraţie. Ieri am fost onorat să mă aflu alături de preşedintele Zelenski în Kiev. Putin a crezut că războiul din Ucarina o să fie rapid. S-a înşelat. Europa şi poporul american s-au unit pentru a susţine Ucraina. 

NATO va primi Finlanda şi Suedia. Putin a crezut că NATO va slăbi, dar NATO e mai puternic ca niciodată. Democraţiile de peste tot din lume sunt mai puternice acum, decât cu un an în urmă”, a declarat Joe Biden. 

Joe Biden i s-a adresat direct şi preşedintei Republicii Moldova. “Ne dorim ca şi oamenii din Republica Moldova să fie liberi. Doamnă Maia Sandu, ne bucurăm să fim alături de dumneavoastră. Un rând de aplauze pentru Maia Sandu!”, a îndemnat Biden.

21-02-2023
15:00

Biden s-a întâlnit cu Duda, este așteptat discursul preşedintelui american

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit marţi la Varșovia cu omologul său polonez, Andrzej Duda, în cadrul unei serii de discuții și consultări cu liderii țărilor din flancul de est a NATO și ca parte a pregătirilor pentru următoarea fază a războiului din Ucraina.

Potrivit AP, discursul lui Biden nu va fi un răspuns direct la discursul lui Vladimir Putin, în care liderul rus a spus că “este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă”. Secretarul pentru Securitatea Națională a Casei Albe, Jake Sullivan, a spus la rândul său că nu va fi “un concurs retoric cu nimeni, ci o declarație de valori, o viziune a cum ar trebui să arate lumea pe care încercăm să o construim și să o apărăm”.

Duda a spus că prezența lui Biden pe pământul polonez în timpul primei aniversări de la începerea războiului din Ucraina trimite un semnal important despre angajamentul SUA față de securitatea europeană și a adăugat că discursul lui Biden “este așteptat de o mare parte a lumii, dacă nu chiar de întreaga lume”.

Președintele american Joe Biden se află marți în vizită în Polonia, țară în care a fost întâmpinat de mesaje puternice de sprijin pentru Ucraina. Îndemnurile către liderul de la Casa Albă au făcute inclusiv prin intermediul panourilor de publicitate stradală.

Biden are programat un discurs istoric la Varşovia

Sprijinul pentru Ucraina se vede la fiecare pas în capitala Poloniei, unde Joe Biden se întâlnește cu președintele Andrzej Duda. Biden și Duda vor discuta despre ajutorul colectiv pentru Ucraina, iar președintele SUA va mulțumi Varșoviei pentru că a ajutat Statele Unite și alte țări să livreze ajutor militar și umanitar.

ADVERTISEMENT

“Domnule Biden, trimiteți avioane F-16 în Ucraina”, i se transmite preşedintelui prin intermediul panourilor publicitare de pe clădirile din Varşovia, sloganurile în limba poloneză făcând aluzie la avioanele de luptă americane atât de multă căutate şi cerute de Kiev.

Joe Biden va susţine în capitala Poloniei un discurs la aniversarea unui an de la invazia brutală și neprovocată a Rusiei în Ucraina, despre modul în care SUA au creat o coaliţie pentru a-i sprijini pe ucraineni în apărarea libertății și a democrației, urmând totodată să transmită că SUA va sprijini Kievul atâta timp cât va fi necesar.

ADVERTISEMENT

IDEO

Preşedintele american Joe Biden a ajuns în Polonia luni seară, după ce a făcut ieri o vizită neanunțată la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, căruia i-a promis că SUA vor rămâne alături de această ţară până la capăt.

Vizita lui Joe Biden la Kiev și apoi la Varșovia este urmărită îndeaproape de liderii din întreaga lume. Ministrul de externe al Chinei a avertizat într-un discurs ţinut marţi ca “anumite țări” să nu alimenteze o atmosferă deja încinsă în regiune, referitea sa fiind clară la Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Deși Donald Trump este absent de pe principalele platforme de social media, el încă postează ocazional pe propriul său site web Truth Social. De data aceasta, fostul preşedinte a comentat mișcările lui Joe Biden, despre care crede că împing SUA în Al Treilea Război Mondial.

“Dacă te uiţi şi înţelegi mişăcrile pe care le face Joe Biden în Ucraina, observi că în mod sistematic, dar poate fără să ştie, împinge SUA în ceea ce ar putea fi în curând al treilea război mondial. Cât de nebunească e treaba asta?”, a postat Donald Trump, marți dimineaţă.

ADVERTISEMENT

În timp ce Trump îl critică pe Biden, presa mondială îi apreciază gestul. De exemplu, cotidianul Corriere della Sera explică astfel mesajul vizitei istorice a liderului SUA la Kiev și al întâlnirii cu președintele Volodimir Zelenski: “NATO și Occidentul au rămas unite, Rusia a eșuat, iar Biden şi America s-a dovedit a fi un catalizator pentru a nu permite planurilor Kremlinului să aibă succes”.

“Vizitele președintelui Joe Biden la Kiev și Varșovia ne amintesc cine conduce de fapt Europa. Dacă Ucraina ar depinde doar de Europa, ar fi deja rusă”, a scris la rândul său cotidianul The Washington Post, citând analiști americani și străini.

ADVERTISEMENT
Tags: