News

Klaus Iohannis, la summitul de la Vilnius: ”Vom avea un hub regional de antrenament pentru piloții NATO și ucraineni pe F-16”

În a doua zi a summitului NATO de la Vilnius, Klaus Iohannis a anunțat că România devine un hub regional de antrenament pentru piloții NATO și ucraineni pe F-16.
12.07.2023 | 16:21
Klaus Iohannis la summitul de la Vilnius Vom avea un hub regional de antrenament pentru pilotii NATO si ucraineni pe F16
România devine hub regional de antrenament pentru piloții NATO și ucraineni pe avioane F-16. Anunțul lui Klaus Iohannis. Sursa foto: presidency.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Decizie importantă luată la summitul NATO de la Vilnius: România devine un hub regional de antrenament pentru piloții statelor aliate și cei ucraineni pe avioane F-16.

România devine hub regional de antrenament pentru piloții NATO și ucraineni pe avioane F-16. Anunțul lui Klaus Iohannis

Joi, 6 iulie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), s-a decis crearea în România a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Aici vor putea fi antrenați atât piloți români, cât și din statele aliate și partenere NATO, inclusiv Ucraina.

ADVERTISEMENT

Planul CSAT a ajuns și pe masa summitului NATO de la Vilnius. Miercuri, după o întâlnire cu aliații, Klaus Iohannis a anunțat decizia finală: România devine un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar și pentru piloții aliați și ucraineni.

”Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16.

ADVERTISEMENT

Acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat aici”, a afirmat președintele României, după discuțiile de la Vilnius.

Ce obiective și-a mai îndeplinit România la summitul NATO de la Vilnius

Klaus Iohannis a mai anunțat și alte obiective importante de securitate pe care România și le-a atins la Vilnius. Șeful statului a spus că s-a creat cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă de pe Flancul Estic.

ADVERTISEMENT

”Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziționarea de echipamente.

Am mulțumit tuturor Aliaților prezenți în România pentru contribuțiile lor și am salutat anunțul Spaniei de a disloca militari în România. Deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim.

ADVERTISEMENT

Totodată, am abordat noi posibilități de cooperare în cadrul NATO și în relație cu partenerii Alianței, pentru a facilita dezvoltarea de capabilități și a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România”, a spus Iohannis.

În finalul declarației sale, președintele român a punctat faptul că, în acest moment, poate spune cu certitudine că deciziile de la Vilnius ”oferă României și cetățenilor săi cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie”.

ADVERTISEMENT