News

Klaus Iohannis, la summitul de la Vilnius: ”Vom avea un hub regional de antrenament pentru piloții NATO și ucraineni pe F-16”

În a doua zi a summitului NATO de la Vilnius, Klaus Iohannis a anunțat că România devine un hub regional de antrenament pentru piloții NATO și ucraineni pe F-16.
12.07.2023 | 16:21
Klaus Iohannis la summitul de la Vilnius Vom avea un hub regional de antrenament pentru pilotii NATO si ucraineni pe F16
România devine hub regional de antrenament pentru piloții NATO și ucraineni pe avioane F-16. Anunțul lui Klaus Iohannis. Sursa foto: presidency.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Decizie importantă luată la summitul NATO de la Vilnius: România devine un hub regional de antrenament pentru piloții statelor aliate și cei ucraineni pe avioane F-16.

România devine hub regional de antrenament pentru piloții NATO și ucraineni pe avioane F-16. Anunțul lui Klaus Iohannis

Joi, 6 iulie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), s-a decis crearea în România a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Aici vor putea fi antrenați atât piloți români, cât și din statele aliate și partenere NATO, inclusiv Ucraina.

ADVERTISEMENT

Planul CSAT a ajuns și pe masa summitului NATO de la Vilnius. Miercuri, după o întâlnire cu aliații, Klaus Iohannis a anunțat decizia finală: România devine un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar și pentru piloții aliați și ucraineni.

”Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16.

ADVERTISEMENT

Acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat aici”, a afirmat președintele României, după discuțiile de la Vilnius.

Ce obiective și-a mai îndeplinit România la summitul NATO de la Vilnius

Klaus Iohannis a mai anunțat și alte obiective importante de securitate pe care România și le-a atins la Vilnius. Șeful statului a spus că s-a creat cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă de pe Flancul Estic.

ADVERTISEMENT

”Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziționarea de echipamente.

Am mulțumit tuturor Aliaților prezenți în România pentru contribuțiile lor și am salutat anunțul Spaniei de a disloca militari în România. Deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim.

ADVERTISEMENT

Totodată, am abordat noi posibilități de cooperare în cadrul NATO și în relație cu partenerii Alianței, pentru a facilita dezvoltarea de capabilități și a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România”, a spus Iohannis.

În finalul declarației sale, președintele român a punctat faptul că, în acest moment, poate spune cu certitudine că deciziile de la Vilnius ”oferă României și cetățenilor săi cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie”.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
Va fi din ce în ce mai rău în România. Temperaturile vor arde
Va fi din ce în ce mai rău în România. Temperaturile vor arde
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Test de inteligență pentru genii. Doar cei cu mintea ageră pot găsi câinele...
Test de inteligență pentru genii. Doar cei cu mintea ageră pot găsi câinele ascuns din imagine în doar 7 secunde