News

Klaus Iohannis, la UE sau la NATO? Nicolae Ciucă: ”Oricare dintre cele două poziții este cât se poate de onorabilă”

Președintele PNL a vorbit despre viitorul politic al lui Klaus Iohannis. Nicolae Ciucă spune că nu s-a luat încă o decizie
04.03.2024 | 21:59
Klaus Iohannis la UE sau la NATO Nicolae Ciuca Oricare dintre cele doua pozitii este cat se poate de onorabila
Nicolae Ciucă a vorbit despre viitorul politic al lui Klaus Iohannis Sursa foto: Facebook Nicolae Ciucă
ADVERTISEMENT

Liderul PNL a vorbit despre motivul pentru care au fost modificate datele alegerilor. Fostul premier a explicat că, unul dintre raționamente a fost că este necesar ca alegerilor prezidențiale să li se acorde importanța cuvenită.

Ce spune Nicolae Ciucă despre viitorul politic al lui Klaus Iohannis

Președintele Senatului a explicat că este nevoie ca românii să înțeleagă ”pentru ce se face campanie” electorală și astfel s-a ajuns la soluția ca alegerile prezidențiale să fie devansate pentru a nu se suprapune cu alegerile generale.

ADVERTISEMENT

”Noi apreciem că e un moment cât se poate de important pentru democrația din România. Cea mai importantă funcție din România să fie aleasă în mod distinct de celelalte alegeri”, a declarat Nicolae Ciucă la Digi24.

Nicolae Ciucă a dezvăluit și dacă, în contextul în care, după prezidențialele din septembrie, România va avea practic doi președinți, unul ales și unul în funcție, Klaus Iohannis ar putea demisiona pentru a ocupa o funcție în cadrul UE sau NATO.

ADVERTISEMENT

”Au fost mai multe discuții legate de ce va face președintele Iohannis și consider că este important să înțelegem că și dacă ar fi să fie așa (să ocupe o funcție la UE sau NATO n.r.) este o recunoaștere față de relevanța țării noastre în interiorul Uniunii Europene.

În același timp, nu trebuie să speculăm acest aspect. Sunt etape care trebuie parcurse, trebuie să aibă loc alegerile europarlamentare să vedem care sunt scorurile familiilor politice din care facem parte și, în funcție de aceste scor, să putem să vedem dacă există posibilitatea negocierii unei astfel de funcții.

ADVERTISEMENT

Și, ca atare, eu cred că trebuie să înțelegem pur și simplu logica pe care v-am prezentat-o mai devreme care nu este legată absolut deloc de această perspectivă.

Așa cum îl știu eu pe domnul președinte, nu cred că își va scurta mandatul pentru o astfel de poziție, care în momentul de față nu trebuie să reprezinte o îngrijorare pentru noi. Ci viceversa, să fie un motiv de recunoaștere, de mândrie, dacă un român, oricare ar fi el, ajunge într-o asemenea poziție.

ADVERTISEMENT

Nu am discutat cu domnia sa (dacă preferă NATO sau UE n.r.) în perspectiva a ceea ce ar trebui să se întâmple. Oricare dintre cele două poziții este una cât se poate de onorabilă”, a mai declarat președintele Senatului.

ADVERTISEMENT