News

Klaus Iohannis le cere profesorilor să se întoarcă în clase: “Greva a durat un pic prea mult. Guvernul le-a dat tot ce au cerut. În ce temei să mai continue?”

Klaus Iohannis le cere profesorilor să revină la ore, începând de marți. Președintele spune că dascălii au primit tot ce au cerut de la Guvern.
01.06.2023 | 16:02
Klaus Iohannis le cere profesorilor sa se intoarca in clase Greva a durat un pic prea mult Guvernul lea dat tot ce au cerut In ce temei sa mai continue
Klaus Iohannis le cere profesorilor să se întoarcă în clase. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis le cere profesorilor să se întoarcă în clase. Primul om în stat a dat declarații de presă, joi, la Chișinău, după Summitul Comunității Politice Europene. Întrebat de situația din învățământul românesc, în contextul grevei profesorilor, care ține de aproape două săptămâni, președintele a declarat că Executivul a dat tot ce au cerut profesorii.

Klaus Iohannis le cere profesorilor că se întoarcă în clase: „Guvernul le-a dat tot ce au cerut”

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că protestul a durat „un pic prea mult”. Șeful statului a adăugat faptul că dascălii nu ar mai avea motive să continue greva. De asemenea, președintele spune că premierul a procedat corect în privința ordonanței de urgență.

ADVERTISEMENT

„Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și pleacă, dar ei sunt un fel de interfață, ei se duc și consultă oamenii. E extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere. De aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această OUG pentru că a înțeles că sunt solicitări legitime”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis insistă că profesorii trebuie să revină la catedră, începând de marți, fiind oferite garanții că vor primi măriri salariale. „Sper să se înțeleagă bine la nivelul sistemului și să revină la școală marți pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă. S-au dat garanții că guvernul se va ține de cuvânt. Eu cred că foarte mulți dascăli se vor întoarce la școală și bine fac.

ADVERTISEMENT

Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate o generație întreagă? După ce guvernul le-a dat dot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Dacă liderii de sindicat nu se înțeleg între ei, profesorii vor înțelege”, adăugat președintele Iohannis.

Proiectul „România educată”, cel care a pus învățământul „la nivelul cuvenit”

Președintele mai spune că sistemul de învățământ a fost neglijat vreme de 30 de ani. În declarația sa, șeful de stat a ținut să evidențieze că educația a primit atenția cuvenită odată cu introducerea proiecului România Educată.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, solicitările profesorilor sunt considerate legitime de către președinte. Dar, Iohannis susține că, acum, dascălii nu ar mai avea motive să meargă în continuare cu greva.

Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.

ADVERTISEMENT

În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv”, a adăugat președintele Iohannis.

Joi dimineață, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede măriri salariale cu 1.000 de lei brut pentru personalul din sistemul de învățământ. Personalul nedicactic primelte 400 de lei, potrivit OUG. Însă, amintim că sindicaliștii au refuzat propunerea Guvernului.

 

 

ADVERTISEMENT