News

Klaus Iohannis, menționat într-o carte pentru copii editată la Sibiu. Președintele, inclus printre „Derutații sași ardeleni”

Forumul Democrat al Germanilor din România a publicat la Sibiu o carte de ghicitori și puzzle-uri pentru copii, iar unul dintre protagoniști este și Klaus Iohannis.
05.11.2022 | 16:33
Klaus Iohannis mentionat intro carte pentru copii editata la Sibiu Presedintele inclus printre Derutatii sasi ardeleni
Labirintul „sașilor derutați”, cu Iohannis printre protagoniști/ Sursă foto: Turnul Sfatului
ADVERTISEMENT

Cartea este mai degrabă un caiet cu jocuri destinate copiilor germani sau care studiază limba germană, fiind publicată la Editura Honterus la inițiativa Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), cu finanțare de la Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, informează Turnul Sfatului.

Caietul „Kirchenburgen Rätselspaß” (Puzzle-uri distractive despre bisericile fortificate) este destinat copiilor care, datorită unor întrebări sau imagini sugestive, pot afla mai multe despre Transilvania, îndeosebi despre bisericile fortificate ridicate de către sașii ardeleni.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceste informații, caietul conține conține ghicitori, rebusuri, zicători, jocuri de cuvinte și alte jocuri educative.

La pagina 12 a caietului, cititorii pot găsi un exercițiu intitulat „Derutații sași ardeleni”, cu următoarea descriere: „Cinci sași celebri s-au rătăcit. Ajutați-i să-și găsească drumul spre casă, evidențiindu-le drumul cu creioane colorate”.

ADVERTISEMENT

Practic, copiii trebuie să traseze cu creionul linii printr-o serie de labirinturi care să lege cinci personalități ale sașilor de clădiri sau obiecte cu care sunt asociați: Biserica Sfânta Margareta din Mediaș, Biserica Neagră din Brașov, Casa Lutsch din Sibiu, Palatul Brukenthal din Sibiu și o rachetă spațială.

Cele cinci personalități ilustrate sunt baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), profesorul și pastorul luteran sas născut la Mediaș Stephan Ludwig Roth (1796-1849), unul dintre fondatorii astronauticii Hermann Oberth (1894-1989), fondatorul gimnaziului săsesc din Brașov, Johannes Honterus (1498-1549), precum și președintele României, Klaus Iohannis (născut în 1959).

ADVERTISEMENT

În cazul lui Klaus Iohannis, acestuia trebuie să i se traseze drumul către Casa Lutsch din Piața Mare a Sibiului, unde se află sediul central al FDGR, organizație pe care Iohannis a condus-o înainte de a deveni președinte.

„Drumul” pe care ar trebui să-l parcurgă Iohannis este cel mai lung dintre toate cele cinci.

Caietul poate fi găsit alături de cărțile de cultură și istorie pe care FDGR le promovează la evenimentele culturale la care participă.

ADVERTISEMENT