News

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: ”Nu avem o garanție”

Președintele Klaus Iohannis a dezvăluit joi că este optimist în urma ultimelor informații pe care le-a primit despre stadiul aderării României la Spațiul Schengen.
20.10.2022 | 17:48
Klaus Iohannis despre aderarea Romaniei la Schengen Nu avem o garantie
Klaus Iohannis are motive să creadă că România va fi primită în Spațiul Schengen. Foto: presidency.ro, canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Klaus Iohannis despre aderarea României la Spațiul Schengen au fost consemnate chiar înainte de a intra la reuniuninea Consiliului European, programată la Bruxelles.

Ce vești a mai primit Klaus Iohannis despre Spațiul Schengen

În acest context, șeful statului a devoalat că la nivelul administrației prezidențiale există o informare care conține concluzii ce îl fac să fie optimist cu privire la șansele acceptării României în Spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Totodată, în conferința de presă, Klaus Iohannis a fost întrebat și despre problemele semnalate de Olanda cu privire la aderarea României în Spațiul Schengen. ”Acum există o fereastră de oportunitate. Adică avem o șansă, dar nu avem o garanție.

Pentru asta am făcut mai multe demersuri pentru a ne mări șansele.  (…) Am avut o misiune de evaluare săptămâna trecută. Din informațiile pe care le avem, evaluarea a fost foarte bună pentru România.

ADVERTISEMENT

Este nevoie de clarificarea unor chestiuni tehnice și politice, iar toată lumea este implicată la maximum. MCV ține foarte mult de felul în care vor fi evaluate noile legi ale justiției. (…) Desigur, unele mai trebuie să meargă la promulgat, dar în paralel pot începe primele evaluări pe aceste legi”, a spus Iohannis.

Șanse mari să scăpăm de MCV

În continuare, președintele României a precizat că dacă evaluările vor fi bune, așa cum se așteaptă acesta, crede că MCV va fi ridicat. Amintim că în urmă cu două zile, Parlamentul European a adoptat o rezoluție favorabilă aderării României la Schengen.

ADVERTISEMENT

Cu privire la documentul care a fost depus de șase grupuri politice din Parlamentul European, Iohannis a ținut să mulțumească parlamentarilor de la Strasbourg pentru opțiunea lor.

Conform informațiilor referitoare la aceste eveniment, rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost adoptată cu 547 voturi ”pentru”. Au mai fost 49 voturi ”contra”, dar şi 43 de abţineri.

ADVERTISEMENT

Cinci europarlamentari din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abținut de la vot, în timp ce europarlamentarul olandez Peter van Dalen a votat împotriva rezoluției.

ADVERTISEMENT