News

Mesajul lui Klaus Iohannis la 15 ani de la aderarea la UE: ”Drumul european, singura opţiune de dezvoltare pe termen lung a României”

Președintele Klaus Iohannis a transmis pe 1 ianuarie un mesaj la 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (UE). Șeful statului a subliniat beneficiile acestui demers.
01.01.2022 | 12:01
Mesajul lui Klaus Iohannis la 15 ani de la aderarea la UE Drumul european singura optiune de dezvoltare pe termen lung a Romaniei
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a transmis, la 15 ani de la aderarea țării noastre la UE, faptul că ”drumul european” reprezintă ”singura opțiune” de dezvoltare sau prosperitate a României.

Șeful statului a reamintit și de cei care au luptat în Revoluția din decembrie 1989. Totodată, Klaus Iohannis a punctat și că aderarea la UE înseamnă ”îmbunătățirea vieții de zi cu zi”.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis: ”Beneficiile aduse cetăţenilor şi societăţii noastre sunt concrete”

”Aderarea la UE ne-a ancorat în spaţiul european de democraţie şi valori, un ideal care a devenit realitate prin sacrificiul suprem al celor care au luptat în Decembrie 1989. În acel moment crucial al istoriei noastre, românii au cerut la unison libertate, drepturi fundamentale, domnia legii şi democraţie. Dobândirea statutului de membru al Uniunii Europene a concretizat un parcurs ales de cetăţeni în mod asumat şi fără ezitare. Drumul european rămâne în mod legitim singura opţiune de prosperitate, stabilitate şi dezvoltare pe termen lung a României. 

Beneficiile aduse cetăţenilor şi societăţii noastre sunt concrete şi înseamnă îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi, fie că vorbim despre piaţa internă, protecţia mediului, digitalizare, libera circulaţie şi oportunităţile de a studia, lucra sau trăi oriunde în Uniunea Europeană, fie despre finanţarea dezvoltării şi a modernizării în multiple domenii, precum infrastructura, zonele rurale, energia, sectorul medical, educaţia”, a transmis președintele.

ADVERTISEMENT

Iohannis: ”România contribuie la consolidarea şi întărirea UE”

De altfel, Klaus Iohannis a precizat că România contribuie la întărirea UE.

”România contribuie astăzi, în mod direct, ca stat membru, la consolidarea şi întărirea Uniunii Europene. Acţiunea comună în baza principiului solidarităţii, accelerarea reformelor destinate creşterii convergenţei şi a coeziunii, susţinerea valorilor fundamentale ale Uniunii noastre, prin respectarea libertăţii, democraţiei, egalităţii şi statului de drept, implementarea priorităţilor în materie de schimbări climatice, digitalizare şi rezilienţă reprezintă obiective esenţiale pe care România şi le-a asumat şi pe care le promovează la rândul său în cadrul Uniunii şi în relaţia cu ceilalţi parteneri”, a mai transmis șeful statului.

Președintele a reamintit și de ajutorul sanitar oferit României de unele țări din UE, ca o demonstrație a ”principiului solidarității. De altfel, a reamintiti și de faptul că țara noastră a ajutat alte state membre ale Uniunii.

ADVERTISEMENT

”Am avut recent o dovadă concretă a dimensiunii umane a principiului solidarităţii, când celelalte state membre au răspuns prompt apelului autorităţilor române pentru sprijin medical şi cu produse farmaceutice, astfel încât să putem gestiona efectele ultimului val al pandemiei de COVID-19. La rândul nostru, am ajutat alte state membre UE sau din vecinătatea Uniunii cu echipe şi echipamente medicale, atunci când situaţia epidemiologică din ţările respective a fost deosebit de dificilă.

Momentul aniversar de astăzi ne oferă, dincolo de radiografia semnificaţiei aderării la Uniunea Europeană şi a câştigurilor incontestabile pe care statutul de membru le-a adus cu sine pentru cetăţenii români, şi oportunitatea unei proiecţii asupra viitorului, asupra a ceea ce ne dorim să reprezinte Uniunea pe care o pregătim pentru generaţiile viitoare”, a mai precizat președintele.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis este de părere că tinerii trebuie să știe ce înseamnă aderarea la UE a României. Șeful statului a mai spus că este ”fundamental să conștientizăm că apartenența la UE” se construiește prin respect, consens sau responsabilitate.

”Astăzi, când ne aflăm la 15 ani de la momentul aderării, trebuie să continuăm să le vorbim tinerilor despre Europa şi despre importanţa şi beneficiile majore ale proiectului european. Este fundamental să conştientizăm că apartenenţa României la Uniunea Europeană nu este „un dat”, ci se construieşte prin solidaritate, responsabilitate, puterea consensului, respectul pentru ceilalţi, dorinţa fermă de a prezerva unitatea şi coeziunea în formularea răspunsurilor la provocările viitoare”, a mai subliniat Klaus Iohannis.

România a aderat la UE pe 1 ianuarie 2007. Drumul către acest pas a început pe 1 februarie 1993, când s-a semnat Acordul de Asociere la UE.

ADVERTISEMENT