News

Klaus Iohannis nu a avut concediu de odihnă de la începutul mandatului. Administrația Prezidențială explică activitatea președintelui

Administrația Prezidențială anunță că, de când și-a preluat mandatul la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis nu a avut concediu de odihnă.
22.01.2024 | 10:27
Klaus Iohannis nu a avut concediu de odihna de la inceputul mandatului Administratia Prezidentiala explica activitatea presedintelui
Klaus Iohannis nu a avut concediu de odihnă, anunță Administrația Prezidențială. Ce a făcut președintele în ultima lună. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ciuda unei impresii generale, aceea că petrece mult timp în vacanțe, Klaus Iohannis nu a avut un concediu de odihnă de la începutul mandatului său la Cotroceni. Cel puțin asta spune Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis nu a avut concediu de odihnă, anunță Administrația Prezidențială. Ce a făcut președintele în ultima lună

Conform agendei sale publice care se află pe site-ul prezidențial, președintele Klaus Iohannis a avut o pauză de aproape o lună. De altfel, lipsa aparițiilor sale l-a determinat pe un deputat AUR să-l dea dispărut la poliție.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, Administrația Prezidențială a oferit explicații cu privire la activitățile pe care șeful statului le-a avut în această perioadă. Cotroceniul spune că Iohannis nu a avut un concediu de odihnă de la începutul mandatului.

Mai bine de o lună, în perioada 18 decembrie 2023 – 22 ianuarie 2024, președintele României a avut o pauză în agenda publică. Cu excepția unor mesaje în online, șeful statului a fost absent total.

ADVERTISEMENT

În toată această perioadă, președintele a muncit. Acest lucru a fost anunțat de Administrația Prezidențială. ”Președintele României se află în permanență în exercitarea mandatului”, transmite Cotroceniul, într-un răspuns pentru publicația Libertatea. Teoretic, acesta nu își poate lua concediu în termenii în care o fac angajații, funcția sa nefiind definită de legislația muncii, după cum nu sunt nici alte funcții de demnitari.

Având în vedere obligațiile și atribuțiile sale constituționale, președintele României se află în permanență în exercitarea mandatului. Astfel, începând de la depunerea jurământului în funcție, președintele Klaus Iohannis nu s-a aflat în concediu de odihnă, în sensul noțiunii definite de legislația muncii.

ADVERTISEMENT

Precizăm că președintele României nu a încetat, pe parcursul întregului mandat, să își exercite atribuțiile constituționale, dovada în acest sens fiind decretele semnate și publicate în Monitorul Oficial al României, precum și alte acțiuni derivate din prerogativele pe care le deține”, anunță Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis, reapare public, pentru prima dată în 2024, luni, 22 ianuarie

Luni, președintele Klaus Iohannis are prima apariţie publică din 2024. După mai bine de o lună, acesta are pe agendă primirea prim-ministrului Vietnamului şi primirea a opt ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

ADVERTISEMENT

Conform Administrației Prezidențiale, de la ora 15.00, Iohannis îl primeşte pe prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh. Apoi, de la ora 16.00, preşedintele are programată primirea ambasadorilor agreaţi ai Republicii Federative a Braziliei, Ricardo Guerra de Araujo, Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Giles Portman, Republicii Albania, Enkeleda Merkuri, Republicii Elene, Evangelia Grammatika, Republicii Armenia, Tigran Galstyan, Republicii Azerbaidjan, Gudsi Dursun Oglu Osmanov, Republicii Tunisiene, Sami Nagga, şi Japoniei, Takashi Katae.

Ultima apariţie publică a președintelui Iohannis a fost pe 18 decembrie 2023, cu ocazia ceremoniei de decorare a Asociaţiei Code for Romania. De atunci, Klaus Iohannis nu a mai avut program public.

Administrația Prezidențială a mai emis doar mesaje cu ocazia a diverse evenimente sau anunţuri referitoare la semnarea unor decrete.

ADVERTISEMENT