News

Klaus Iohannis nu-și dorește alegeri anticipate. ”Nu cred că în momentul de faţă există o alternativă viabilă la această coaliţie”

Varianta alegerilor anticipate nu este una dorită de Klaus Iohannis. Președintele, convins că rotația la guvern se va întâmpla
03.04.2023 | 16:39
Klaus Iohannis nusi doreste alegeri anticipate Nu cred ca in momentul de fata exista o alternativa viabila la aceasta coalitie
Klaus Iohannis este convins că rotativa la guvernare va avea loc Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis este convins că politicienii au înțeles că în acest moment o alternativă viabilă la coaliția PSD-PNL nu există. Șeful statului este convins că rocada la guvernare se va produce, așa cum a fost agreată în protocolul coaliției.

Klaus Iohannis nu-și dorește alegeri anticipate

Liderul de la Cotroceni a subliniat că această coaliție și guvernul Ciucă au fost exact ceea ce trebui pentru ca România să treacă cu bine prin crizele succesive din ultima perioadă, în ciuda faptului că este o coaliție complicată.

ADVERTISEMENT

”Această coaliţie a apărut ca un rezultat al raţiunii politice. România a înţeles că vor veni multe crize, politicienii au înţeles, spre surprinderea multora, că ţara trebuie guvernată de un Guvern cu o susţinere solidă în Parlament. Aşa s-a creat coaliţia care guvernează România de mai bine de un an, un Guvern condus de premierul Ciucă care a reuşit să evite un impact grav al tuturor crizelor prin care am trecut până acum, atât criza energetică, cât şi criza de securitate.

Am fost întrebat de multe ori dacă sunt mulţumit de felul în care s-a guvernat. Da, sunt mulţumit fiindcă ceea ce trebuia să facă coaliţia şi Guvernul – să treacă România prin criză – a făcut-o cu succes. A, că nu absolut toate detaliile au fost rezolvate? Este iarăşi adevărat, dar nici nu cred că s-a aşteptat cineva ca această coaliţie să funcţioneze numai cu foarte bună înţelegere şi numai cu soluţii ideale.

ADVERTISEMENT

Este o coaliţie politică complicată între PNL şi PSD şi trebuie să vedem partea plină a paharului – s-au înţeles şi au rezolvat problemele cu care s-au confruntat”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată luni la Cotroceni.

”Rotaţia la conducerea Guvernului se va întâmpla”

Președintele Iohannis a precizat că alegerile anticipate sunt o posibilitate, însă una la care este complicat de ajuns și că este convins că rotaţia guvernamentală va avea loc.

ADVERTISEMENT

”Întrebarea care se pune în spaţiul public şi pe care dumneavoastră aţi pus-o la microfon este cum se continuă, fiindcă în câteva luni sau săptămâni ar trebui să se producă rotaţia la conducerea Guvernului. Eu cred că această rotaţie este posibilă şi se va întâmpla.

Nu cred că în momentul de faţă există o alternativă viabilă la această coaliţie şi partidele au înţeles, toate partidele au înţeles acest lucru. În acelaşi timp, această rotaţie sigur ca veni cu  probleme suplimentare care trebuie negociate. În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea şi bunul mers al lucrurilor.

ADVERTISEMENT

Dacă ad absurdum nu se întâmplă aşa şi lucrurile se îndreaptă spre o situaţie de aşa-zise alegeri anticipate care, expressis verbis nu sunt prevăzute în Constituţie, dar evident ele pot avea loc, complicat de ajuns acolo, atunci va fi decizia coaliţiei şi eu mă voi implica pentru a garanta stabilitatea ţării, pentru a garanta un mers normal al lucrurilor publice. Până la urmă, alegeri vor fi, cel mai târziu la sfârşitul anului viitor.

Încă o dată, eu cred că se va întâmpla rotaţia la conducerea Guvernului şi sunt convins că această coaliţie va merge mai departe. Cum va arăta acest lucru în detaliu, vom vedea, însă nu sunt motive de îngrijorare. Nu vreau să dau exemple din vecinătatea mai apropiată sau mai îndepărtată, dar nu vom avea alegeri după alegeri, după alegeri, după alegeri. Deci România va fi guvernată şi va rămâne o ţară stabilă şi prosperă”, a conchis Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT