News

Klaus Iohannis prezintă scuze publice după conferința de presă! Președintele recunoaște că a greșit calculul pentru scenariile de deschidere a școlii

06.08.2020 | 20:36
Klaus Iohannis prezinta scuze publice dupa conferinta de presa Presedintele recunoaste ca a gresit calculul pentru scenariile de deschidere a scolii
ADVERTISEMENT

La 24 de ore după conferința de presă în care a anunțat că noul an școlar va lua startul pe data de 14 septembrie și a prezentat cele trei scenarii posibile în funcție de situația epidemiologică a fiecărui județ în parte, Klaus Iohannis prezintă scuze publice pentru calculele lipsite de acuratețe.

În comunicatul dat publicității de Administrația Prezidențială se precizează că „președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”.

ADVERTISEMENT

Este pentru prima dată după un mandat și jumătate când șeful statului recurge la un astfel de gest și folosește acești termeni fără echivoc. Gafa este pusă pe seama Ministerului Sănătății, care nu ar fi transmis metoda corectă de calcul.

Klaus Iohannis își cere scuze pentru formula de calcul eronată pe care a comunicat-o în conferința de presă

În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

ADVERTISEMENT

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății. Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Guvernul acordă sprijin financiar părinților care stau acasă cu copiii dacă școlile își suspendă cursurile

Pentru a îndulci puțin amarul, Ludovic Orban a anunțat în timpul vizitei în Valea Jiului cu ocazia Zilei Minerului că  părinții nevoiți să rămână acasă cu copiii în cazul în care școlile vor decide să-și suspende cursurile vor avea parte de un sprijin financiar. Mai concret, aceștia vor primi 75% din salariu, cum s-a întâmplat și în perioada stării de urgență.

În perioada stării de urgenţă a existat o formă de sprijin a familiilor cu copii. Pe perioada în care au fost suspendate cursurile şcolare, un părinte, la alegere, a avut posibilitatea să stea acasă, într-un fel de concediu, să spun, plătindu-i-se 75% din salariul său.

ADVERTISEMENT

Şi pentru începerea şcolii vom lua o măsură similară. Măsura, în schimb, va fi flexibilă, pentru că situaţia epidemiologică fiind diferită de la localitate la localitate, nu va fi o măsură generală, aşa cum a fost, ci va fi o măsură locală.

Dacă într-o şcoală avem cazuri şi se închide şcoala 14 zile, toţi părinţii elevilor din şcoala respectivă vor primi, pe perioada suspendării cursurilor, să zicem de 14 zile, acea formă de sprijin de 75%”, a explicat premierul.

ADVERTISEMENT