News

Klaus Iohannis, după consultările cu partidele politice: „Soluția corectă este întoarcerea la electorat”. L-a desemnat din nou pe Ludovic Orban

06.02.2020 | 18:15
Klaus Iohannis dupa consultarile cu partidele politice Solutia corecta este intoarcerea la electorat La desemnat din nou pe Ludovic Orban
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit la finalul întrevederilor cu partidele politice despre ce urmează în urma consultărilor de joi de la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis, prima reacție după consultările de la Cotroceni

Iohannis susține că scena politică în acest moment este împărțită între un partid cu o „agendă reformatoare” și altul care se opună acestei agende, dar care are „foarte mulți parlamentari”. În fața acestui scenariu, președintele vrea să forțeze anticipate și îl propune din nou pe Ludovic Orban drept prim-ministru.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a explicat de ce l-a propus din nou pe Ludovic Orban drept premier.

„Am terminat sesiunea de consultări și vă prezint câteva concluzii. Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, în interesul României și care a dorit să repare greșelile comise de guvernele PSD-iste. Avem și un PSD cu foarte mulți parlamentari care se opune și dorește să oprească lucrurile.

După părerea mea, în această situație cu un guvern care dorește să miște lucrurile și un PSD care este încă foarte prezent, soluția corectă este întoarcerea la electorat. Mai simplu spus, alegeri anticipate. Acestea sunt prima mea opțiune. Am prezentat-o partidelor. Unii au fost de părere că este bine, alții că trebuie să se consulte în partid. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban

Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane responsabile cu formarea unui nou guvern. După ce m-am consultat cu toate partidele parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban. Vă mulțumesc”, a zis președintele României.

În fața acestui anunț, președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a afirmat că ia în calcul chiar și sesizarea Curții Constituționale a României, dacă Iohannis îl va desemna din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut acum dacă social-democratul va mai face acest lucru. Reamintim că atât PSD, cât și Pro România, l-au propus pentru funcția de premier pe fostul ministru al Educației, Remus Pricopie.