News

Klaus Iohannis s-a alăturat campaniei Vinerea Verde. Președintele, cu bicicleta la Cotroceni

23.04.2021 | 08:54
Klaus Iohannis sa alaturat campaniei Vinerea Verde Presedintele cu bicicleta la Cotroceni
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a mers în această dimineață cu bicicleta la Palatul Cotroceni. Președintele s-a alăturat astfel campaniei Vinerea Verde, care încurajează utilizarea transportului alternativ pentru deplasare.


UPDATE, ora 9:26 / Ajuns la Palatul Cotroceni pe bicicletă, președintele Iohannis a vorbit în fața presei despre această inițiativă și le-a transmis tuturor să renunțe la mașina personală în această zi.

ADVERTISEMENT

”Vreau să fiu parte din campania Vinerea Verde, o campanie pe care o găsesc foarte bună. Orașele noastre sunt extrem de aglomerate, mai ales în orele de vârf. Îi încurajez pe toți românii să meargă pe jos, este sănătos și ușurează traficul.

Mersul pe bicicletă este o alternativă excelentă. Te miști mult mai ușor în trafic și ajungi foarte repede la serviciu, ca și cu mașina personală. Un pic de ploaie nu a dăunat nimănui. O alternativă care trebuie luată în seamă. Încercați să lăsați mașina personală acasă, merită, fiindcă astfel vom reduce poluarea în orașele noastre”, a spus șeful statului.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 8:54 / Șeful statului a plecat de la Vila Lac către Palatul Cotroceni pe două roți, înconjurat fiind de mai multe gărzi de corp. Cu casca pe cap și cu masca de protecție pe față, acesta a salutat jurnaliștii în momentul în care a ajuns în dreptul lor.

Nu este pentru prima dată când Klaus Iohannis se deplasează în acest mod prin Capitală. În 2018, șeful statului a ieșit la o plimbare pe bicicletă prin Parcul Herăstrău.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, cu bicicleta la Palatul Cotroceni. Președintele s-a alăturat campaniei Vinerea Verde

Klaus Iohannis a urmat vineri, 23 aprilie, exemplul altor oficiali din fruntea statului și a renunțat la mașină. În săptămânile trecute, premierul și mai mulți miniștri au venit la locul de muncă pe jos, cu trotineta sau cu bicicleta.

Klaus Iohannis, cu bicicleta la Palatul Cotroceni. Sursa foto: captură Digi24

În martie 2012, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat campania ”Vinerea Verde”, o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, premierul Florin Cîţu a afirmat că a ajuns pe jos la Palatul Victoria, făcând 15 minute. La rândul său, vicepremierul Dan Barna a mers pe jos la muncă, spunând că nu este prima dată când face acest lucru.

Sub sloganul ”STOP! Azi maşina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon, informează un comunicat al MMPS.

”Vinerea Verde” îşi propune ca, până la sfârșitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

”Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România ‘Vinerea Verde’, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

ADVERTISEMENT