News

Klaus Iohannis scapă de amenda luată pentru formularea ”niște penali”. Decizia Curții de Apel

Președintele Klaus Iohannis scapă de amenda CNCD luată pentru formularea ”niște penali”. Decizia Curții de Apel, pronunțată miercuri.
14.07.2021 | 17:25
Klaus Iohannis scapa de amenda luata pentru formularea niste penali Decizia Curtii de Apel
ADVERTISEMENT

Miercuri, 14 iulie, Curtea de Apel București a anulat amenda de 2.000 de lei primită de președintele Klaus Iohannis din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru o declaraţie din anul 2018.

În urmă cu trei ani, în primul său mandat, șeful statului spunea că ”nişte penali” fac o încercare ”disperată” şi ”jalnică” să discrediteze DNA.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, câștig de cauză în fața CNCD. Instanța a anulat amenda luată de președinte pentru expresia ”niște penali”

Imediat după ce a primit sancțiunea, Klaus Iohannis a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, însă procesul a tot fost amânat de judecători.

Miercuri, instanța a admis acțiunea formulată de Administrația Prezidențială şi a anulat hotărârea CNCD din 9 mai 2018, prin care Klaus Iohannis a fost amendat. Trebuie precizat faptul că decizia nu este definitivă.

ADVERTISEMENT

”Respinge excepţia decăderii invocată de către intervenienta SC Juridex Media SRL. Admite acţiunea formulată de către reclamantul Preşedintele României prin Administraţia Prezidenţială în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi intervenienţii SC Juridex Media SRL, Răzvan Savaliuc şi Cosma Andreea.

Dispune anularea Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 168/09.05.2018 în ceea ce îl priveşte pe reclamant şi a Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 265/04.07.2018.

ADVERTISEMENT

Cu recurs în 15 zile de la comunicare ce se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 14.07.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, conform Agerpres.

Klaus Iohannis, amendat în 2018

În luna februarie a anului 2018, când se afla într-o dispută crâncenă cu PSD pe tema justiției, Klaus Iohannis a declarat că ”nişte penali” fac o încercare ”disperată” şi ”jalnică” să discrediteze DNA şi a reafirmat că această instituţie şi conducerea ei ”fac o treabă foarte bună”.

ADVERTISEMENT

”Avem oare a câta oară un scandal în spaţiul public şi cred că de data aceasta destul de multă lume se aşteaptă să îmi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea acestei direcţii.

După părerea mea, această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet: după părerea mea, DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac sau această încercare de atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA-ul face treabă bună”, spunea preşedintele, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

La 3 luni distanță, în mai, Colegiul director al CNCD a decis amendarea cu 2.000 de lei a preşedintelui, pe motiv că acesta a discriminat când a folosit termenul ”penali”.

Iohannis, amendat de CNCD și pentru o declarație la adresa maghiarilor

Klaus Iohannis a primit o amendă de 5.000 de lei, de la CNCD, și în 2020, pentru afirmații referitoare la maghiari. Iohannis a acuzat PSD că ”vrea să dea Ardealul ungurilor”. Detalii AICI.

ADVERTISEMENT