News
notix pixel id

Klaus Iohannis: ”Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Decretul va fi emis la începutul săptămânii viitoare”

06.04.2020 | 14:17
Klaus Iohannis: ”Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Decretul va fi emis la începutul săptămânii viitoare”
Președintele României, Klaus Iohannis, Sursă foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va fi prelungită că încă 30 de zile starea de urgență. Decizia a fost luată la capătul unei ședințe la Palatul Cotroceni la care au participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri.

UPDATE 20.18: Iată principalele declarații ale președintelui după ședința de la Cotroceni:

-O ședință de bilanț intermediar, am dorit să tragem primele concluzii, să vedem cum au fost puse în practică măsurile. Creșterea numărului afectate de epidemie nu a fost așa mare ca în țări precum Italia sau Spania, acest lucru vine evident din faptul că am luat din timp măsuri foarte ferme.
-Nu este momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți medicii ne spun că evoluția depinde cum respectăm indicațiilor. Este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Nu suntem la vârful epidemiei, nu este momentul să ne relaxăm. Să fim atenți și să nu fim panicați.
Primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane pentru  forțele de ordine și 8 milioane pentru populație. Vor veni 500.000 de combinezoane de protecție pentru personalul medical. Sunt lucruri care se mișcă.
Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În această săptămână vom elabora textul decretului și la începutul săptămânii viitoare vom prelungi starea de urgență cu 30 de zile.
-Va fi nevoie să se declare o creștere semnificativă a deficutului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți pentru sănătate public, asistență socială, toate trebuie plătite. Vom avea o situație complicată a bugetului, însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine. Guvernul va face o analiză cuprinzătoare și să se reevalueze și veniturile și cheltuielile pe întregul an fiscal. Va fi nevoie de reevaluare tuturor cheltuielilor care se fac din banul public.
-Au fost firme private care s-au implicat și vrea să le felicit.
-Repet, respecți măsurile dispuse de autorități. Respectați izolarea, nu ieșiți din casă decât dacîî aveți probleme de rezolvat. Evitați orice contact fizic cu oricine.

Klaus Iohannis, ședință de urgență cu Ludovic Orban și mai mulți miniștri

La ședința prezidată de Klaus Iohannis, care va începe la ora 12:00, pe lângă premierul Ludovic Orban vor mai fi prezenți câțiva miniștri, dar și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

La întrunirea de la Palatul Cotroceni vor mai fi prezenți ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

La finalul ședinței de urgență, președintele României, Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă, în care va face o evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Numărul deceslor în România a ajuns la 156

Ultimul bilanț anunțat de Grupul de Comunicare Strategică arată că numărul cazurilor de coronavirus pe teritoriul României a ajuns la 3.864, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 251 de îmbolnăviri.

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 crește de la o zi la alta și s-a ajuns la 156. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 374 au fost declarate vindecate şi externate.

ADVERTISEMENT

La secţiile de terapie intensivă în acest moment, sunt internaţi 141 de pacienţi. În Suceava în acest moment sunt infectate 1.215 persoane, iar în Capitală 552 de persoane.

Pe teritoriul ţării noastre, în carantină instituţionalizată sunt 15.980 de persoane. Alte 108.810 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

ADVERTISEMENT

Peste hotare, 401 cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 129 în Spania, 236 în Italia, 15 în Franţa, 8  în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia şi câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia şi SUA, iar dintre aceștia au murit 27.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri