News

Klaus Iohannis, semnal de alarmă privind dronele care cad pe teritoriul țării: “Extinderea lor în România este inacceptabilă”

Președintele a vorbit la New York despre situația privind dronele rusești prăbușite pe teritoriul țării: „Protestăm vehement faţă acest fapt”
22.09.2023 | 09:48
Klaus Iohannis semnal de alarma privind dronele care cad pe teritoriul tarii Extinderea lor in Romania este inacceptabila
Klaus Iohannis, semnal de alarmă privind dronele care cad pe teritoriul țării. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, semnal de alarmă privind dronele care cad pe teritoriul țării. Președintele a vorbit despre această situație, fiind prezent la New York, la evenimentul World Leaders Forum.

Klaus Iohannis, semnal de alarmă privind dronele care cad pe teritoriul României

Șeful statului a spus că situația în care ne aflăm, în contextul în care dronele rusești ajung din ce în ce mai des în România, „este inacceptabilă”. El susține că deși nu au existat răniți s-au pagube pe teritoriul țării noastre, problema necesită urgent rezolvare.

ADVERTISEMENT

„Am avut trei situaţii în care am descoperit fragmentele unor drone pe teritoriul românesc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit până acum şi nu s-au produs pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează. Contează, dar trebuie să vedem lucrurile în context.”, a transmis președintele Iohannis, la New York.

Totodată, liderul României susține că Moscova lansează atacurile asupra porturilor de pe Dunăre cu scopul de a speria populația, dar și de a împiedica tranzitul cerealelor din Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Aşadar, de ce atacă Rusia aceste porturi mici? Explicaţia, după părerea mea, este că Rusia vrea să împiedice tranzitul cerealelor ucrainene. Noi, în România, i-am permis Ucrainei, din prima zi să efectueze acest tranzit fără taxe. Să folosească liniile noastre logistice, să exporte cereale oriunde, în special spre ţările în curs de dezvoltare şi au exportat destul de mult. (…)

Rusia atacă aceste mici porturi pentru a speria oamenii, pentru a bloca tranzitul cerealelor ucrainene. Ei atacă cu drone şi, uneori, când aceste drone sunt doborâte, cad pe teritoriul românesc. Este inacceptabil, dar aceste atacuri sunt crime de război, deoarece nu vizează instalaţii militare, ci instalaţii civile”, a adăugat președintele.

ADVERTISEMENT

„Atacă infrastructură civilă, atacă oameni obişnuiţi”

Klaus Iohannis precizează că din februarie 2022, Kievul a exportat prin coridoarele logistice din România peste 25 de milioane de tone de cereale. O parte din acestea sunt aduse pe căile ferate, iar altă parte pe Dunăre, prin porturi.

Președintele consideră că din această cauză Rusia atacă porturile. În acest context, România a discutat cu aliații NATO, iar apărarea antiaeriană a fost întărită. Totodată, Iohannis a adăugat faptul că statul român face „ceea ce este necesar” pentru a proteja cetățenii.

ADVERTISEMENT

„Atacă infrastructură civilă, atacă oameni obişnuiţi care muncesc în aceste porturi şi trebuie să le considerăm asemenea acte ca fiind inacceptabile din start, dar extinderea lor în România este inacceptabilă şi protestăm vehement faţă acest fapt. (…) Aceste drone nu sunt îndreptate spre România dar, deoarece au căzut în România, este o problemă reală şi care trebuie soluţionată”, a mai spus președintele, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT