News

Klaus Iohannis, mesaje importante pentru români. Anunţuri despre măsurile de austeritate, taxa de solidaritate şi rolul ţării în NATO

Președintele Klaus Iohannis a comentat, într-o conferință de presă, ultimele măsuri economice pregătite de coaliția de guvernare dintre Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat.
05.07.2022 | 18:05
Klaus Iohannis mesaje importante pentru romani Anunturi despre masurile de austeritate taxa de solidaritate si rolul tarii in NATO
Klaus Iohannis, mesaj pentru români înainte de măsurile Codului Fiscal. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Iohannis le-a transmis românilor că urmează vremuri grele, pe fondul războiului din Rusia, astfel că măsurile luate de guvernanți sunt justificate.

Klaus Iohannis, mesaj pentru români

Președintele României a comentat și rolul țării noastre în rolul jucat în securitatea europeană, cel de jucător ”important”.

ADVERTISEMENT

”Despre politica externă și cea de securitate a României au fost săptămâni foarte bune. Dacă ne gândim la ultimele două întâlniri mari, summitul NATO de la Madrid și consiliul european.

Aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă, au dovedit un lucru care a fost disputat de multe ori, acum răspunsul e pe măsură: România e un actor foarte implicat în politica europeană”, a explicat Iohannis.

ADVERTISEMENT

Iohannis a vorbit, mai apoi, despre măsurile care vor fi luate de Guvern în viitor, nefiind un adept al măsurilor de austeritate.

„Nu avem un plan de a intra în procedeu de austeritate. Am avut criza economică din 2009-2010-2011, unde a încercat Europa, sau s-a încercat să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost unul bun, nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România. Planul e care a fost în repetate rânduri prezentat de Guvern. Vom avea investiții semnficitative”, a completat Iohannis.

ADVERTISEMENT

”Criza a fost provocată de Rusia, pentru că a atacat Ucraina și a provocat criza energetică și toate celelalte crize. Trebuie să avem răbdare, guvernul să sprijine populația vulnerabilă în toate privințele și să vină în sprijinul economiei. Acesta e planul, așa vom trece peste aceste vremuri grele”, a mai explicat președintele.

Klaus Iohannis, sfaturi pentru români

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre noile legi ale siguranței publice, insistând că nu poate da detalii despre cine le-a elaborat. ”Nu putem să funcționăm cu legi făcute în 1991”, a completat Iohannis.

ADVERTISEMENT

”Sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate, e o opinie exprimată în repetate rânduri, au mai fost încercări de modificare în aceste domenii. Taxa de solidaritate nu mi se pare corectă ca principiu, iar cota unică nu este neapărat cel mai bun mod de a impozita, cel mai modern mod de a impozita, dar pentru un sistem care nu e digitalizat ca al nostru, are certe avantaje practice”, a explicat Iohannis, atunci când  a fost rugat să comenteze anumite măsuri pregătite de PSD.

De asemenea, Iohannis a anunțat că e nevoie de schimbarea Constituției, însă acest lucru nu s-ar putea întâmpla până în 2024.

Referitor la vizele românilor pentru a pleca în vizită în SUA, Klaus Iohannis a recunoscut că țara noastră nu este pregătită pentru așa ceva, pentru că există o rată foarte mare de refuz a acestor vize în rândurile românilor.

Klaus Iohannis nu s-a ferit să dea sfaturi românilor și să comenteze noul Cod Fiscal: ”Aceste chestiuni nu se hotărăsc peste noapte, e o discuție cu mediul de afaceri cu sindicatele. Nu are rost să speculăm chestiuni care nu vor fi niciodate puse în practică, cum va fi raționalizarea gazului sau alte lucruri. Dacă au fost discuții au fost la nivel tehnic, dacă se întâmplă o catastrofă e bine să te pregătești pentru ea. Există o serie de impozite și taxe care au fost introduse în alte circumstanțe, fără a fi bine discutate”. 

Președintele a explicat că nu vrea ca noul Cod Fiscal să transforme totul într-o povară pentru oameni ci, din contră, totul să ducă la reducerea evaziunii fiscale.

”E supărător să vedem că vine un nou val de infectări. Se pare că în această etapă, pentru aceste forme de virus vaccinul existent nu are efectul pe care l-am sperat, pe care l-am dorit. Pe de altă parte, statistic spun că nu se produc forme mai grave. Am discutat cu ministrul sănătății, mi-a spus că nu se gândește la măsuri restrictive, doar la recomandări. Sper să rămânem la atât, dar o grijă față de propria persoană și cei apropiați e, evident, de bun augur în aceste vremuri”, a explicat Iohannis, când a fost întrebat despre posibile restricții împotriva unui nou val Covid-19.

Iohannis, mulțumit de coaliția de guvernare

Rugat să comenteze competențele coaliției de guvernământ PSD – PNL, Iohannis s-a declarat plăcut surprins de modul în care țara este condusă în această perioadă:

”Este o coaliție care, după părerea mea, a fost destul de greu acceptată. Pe cât de greu a fost acceptată, pe atât de repede echipa s-a sudat și Guvernul lucrează bine. Sub linie, după câteva luni de când funcționează coaliția pot să spun că și-au făcut treaba bine, s-au implicat și au rezolvat multe probleme”.

Președintele României a anunțat că țara noastră își dorește să participe la reconstrucția Ucrainei, însă acest lucru va depinde mult de dorința guvernului de la Kiev.

Iohannis a comentat și compensarea cu 50 de bani a carburantului: ”Guvernul face atât cât este posibil, atât a fost posibil, să stabilizeze prețul și să-l coboare cu 50 de bani. Nu vreau să intru în tehnicalități. Prețul motorinei nu se stabilește după prețul barilului. S-a scumpit peste tot”.

ADVERTISEMENT