News

Kremlinul ar putea trimite in Siria “voluntarii” din Ucraina. Şeful NATO: Rusia nu bombardează in principal ţinte ISIS

In vreme ce Turcia vorbeste despre o a doua incalcare a spatiului sau aerian de catre aviatia rusa, rebelii din Siria ii dau replica lui Putin iar NATO cauta, la randul sau, un raspuns potrivit....
06.10.2015 | 12:36
Kremlinul ar putea trimite in Siria voluntarii din Ucraina Seful NATO Rusia nu bombardeaza in principal tinte ISIS
ADVERTISEMENT

In vreme ce Turcia vorbeste despre o a doua incalcare a spatiului sau aerian de catre aviatia rusa, rebelii din Siria ii dau replica lui Putin iar NATO cauta, la randul sau, un raspuns potrivit.

Secretarul general al NATO: Rusia nu bombardeaza tinte ISIS

Incalcarea spatiului aerian al Turciei de catre avioanele rusesti „nu a fost accidentala” si este „inacceptabila” a declarat Jens Stoltenberg, secretarul-general al NATO. Stoltenberg a anuntat ca a fost convocat Consiliul Nord-Atlantic pentru a discuta situatia. „Respectarea granitelor ar trebui sa fie inteleasa de la sine”„Prezenta sporita a Rusiei in Siria ne da motive de ingrijorare”, a mai spus seful NATO, care a afirmat ca „avioanele rusesti nu au bombardat in principal tinte ISIS, ci pe rebeli”.

ADVERTISEMENT

Un nou incident aerian ruso-turc

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost convocat marti, pentru a doua oara in ultimele doua zile, la Ministerul turc de Externe pentru a i se prezenta ‘un protest ferm’ fata de a doua incalcare a spatiului aerian turc dinspre teritoriul Siriei, a anuntat un responsabil al MAE turc, citat de AFP.

Ambasadorul ‘rus a fost convocat pentru a doua oara ieri’ (luni) pentru ca Turcia sa-si exprime ‘protestul ferm fata de incalcarea spatiului aerian duminica’, a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, un responsabil diplomatic turc. Autoritatile de la Ankara au declarat pana acum ca doua avioane de vanatoare turce au fost ‘hartuite’ in timpul unei misiuni de patrulare duminica de un MiG-29 neindentificat. Initial, Turcia a raportat incalcarea spatiului sau aerian de catre un avion militar Su-30 sambata. Ulterior, a indicat ca un MiG-29 neidentificat a patruns duminica in spatiul aerian turc.

ADVERTISEMENT

Rebelii sirieni pun recompense pe capul soldatilor rusi

Grupari insurgente din Siria, precum Frontul Al-Nusra, ramura siriana a retelei Al Qaida, rivala a gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) si care se opune regimului presedintelui Bashar al-Assad, au anuntat recompense pentru capturarea militarilor rusi, in timp ce tiruri cu mortiere ale SI au vizat in ultimele zile baza aeriana rusa Hmaimim, de langa Latakia, potrivit mass-media internationale.

Astfel, Abu Hassan al-Kuwaiti, un proeminent lider spiritual si financiar al Frontului Al-Nusra, a anuntat inca de joi o recompensa in valoare de un milion de lire siriene (in jur de 5.300 dolari) pentru fiecare soldat rus capturat in Siria, la o zi dupa ce Rusia a lansat primele atacuri aeriene impotriva gruparilor rebele din aceasta tara. ‘In atentia curajosilor frati mujahedini, un premiu de un milion pentru oricine captureaza un soldat rus’, a scris Abu Hassan al-Kuwaiti, intr-o postare pe Twitter care a fost difuzata in randurile simpatizantilor islamisti.

ADVERTISEMENT

Circa 40 de grupuri rebele siriene, inclusiv Armata Siriana Libera (ASL), au facut apel luni intr-un comunicat la formarea unei aliante regionale impotriva a ceea ce ele numesc ‘ocupatia ruso-iraniana a Siriei’, dupa cum a relatat France 24.

Apel la jihad impotriva Rusiei

Zeci de clerici islamisti din Arabia Saudita au cerut tarilor musulmane sa sprijine „moral, material, politic si militar” un jihad impotrva guvernului sirian si a sustinatorilor acestuia din Iran si Rusia, scrie Reuters. Clericii compara interventia ruseasca din Siria cu cea a URSS in Afganistan acum 35 de ani, care, la randul sau, a dus la declansarea unui razboi sfant impotriva invadatorilor rusi.

ADVERTISEMENT

Voluntarii rusi ar putea lupta in Siria

Voluntarii rusi, deja celebri pentru rolul jucat in conflictul din estul Ucrainei, ar putea ajunge si in Siria, pentru a lupta in sprijinul regimului al-Assad. Declaratia a fost facuta de amiralul Vladimir Komoiedov, seful comisiei de aparare din Parlamentul Rusiei, pentru agentia Interfax.

„Foarte probabil, grupuri de voluntari rusi vor aparea in randurile armatei siriene”, a spus Komoiedov. Oficial, Kremlinul a anuntat ca interventia ruseasca in Siria va fi limitata la raiduri aeriene. Recent, liderul cecen Ramzan Kadirov, a declarat ca este gata sa trimita militari ceceni in Siria pentru a lupta impotriva Statului Islamic si ca astepta doar un ordin de la presedintele Putin.

Sursă: w ww.stirileprotv.ro

ADVERTISEMENT