News

La ce vârstă poți să ieși, de fapt, la pensie. Calculatorul care îţi arată exact data de pensionare

La ce vârstă poți să ieși, de fapt, la pensie? Există un calculator care îți arată exact data de pensionare și pe care poți să îl folosești.
09.12.2023 | 15:00
La ce varsta poti sa iesi de fapt la pensie Calculatorul care iti arata exact data de pensionare
La ce vârstă poți să ieși, de fapt, la pensie. Sursă foto: Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La ce vârstă poți să ieși, de fapt, la pensie? Există un calculator care îți spune data exact de pensionare. Poți să îl folosești în cazul în care vrei să te pensionezi, dar nu știi dacă poți face acest lucru din punct de vedere legal.

La ce vârstă poți să ieși, de fapt, la pensie

Înainte de a afla la ce vârstă poți să ieși la pensie, e bine să știm ce spune actuala lege. Lucrurile sunt diferite la bărbați spre deosebire de femei. De asemenea, sunt și alte criterii care trebuie luate în calcul.

ADVERTISEMENT

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. Astfel, dacă un bărbat a îndeplinit condițiile minime de cotizare și a împlinit 65 de ani, poate să iasă la pensie. Menționăm că stagiul de cotizare este de cel puțin 15 ani munciți legal.

De cealaltă parte, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Unii bărbați însă pot să iasă la pensie mai devreme. Acest lucru se aplică în cazul celor care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Doar aici vorbim despre o reducere a vârstei de pensionare.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește vârsta de pensionare pentru femei, aceasta a tot crescut în ultimii ani. Mai exact, de la 59 de ani, acum a ajuns la 63 de ani. Și aici însă contează mai mulți factori, inclusiv stagiul de cotizare, la fel ca și la bărbați.

Calculatorul care îţi arată exact data de pensionare

La ce vârstă poți să ieși la pensie, deci? Poate nu știai, dar pe site-ul CNPP există un calculator online. Poate fi folosit de persoanele fizice și nu e deloc dificil de utilizat. Astfel, poți afla rapid la ce vârstă pot să ieși la pensie.

ADVERTISEMENT

Cum este calculat momentul în care poți să ieși la pensie? În primul rând trebuie să introduci luna, dar și anul nașterii. De asemenea, vor conta enorm și cele două stagii de cotizare, mai exact cel minim și cel complet.

Cum să accesezi calculatorul care îţi arată exact data de pensionare? Intră pe site-ul CNPP, la secțiunea ”Când mă pot pensiona”. Aceasta se află pe pagina de pornire a site-ului, deci o să o găsești foarte ușor.

ADVERTISEMENT

Mai departe trebuie să introduci data nașterii, dar și sexul. Ulterior, toate aceste date, după ce sunt introduse în sistem, îți vor spune în mod automat vârsta la care poți să ieși la pensie, dar și anul. Calculatorul care îți arată exact data de pensionare poate fi accesat și aici.

ADVERTISEMENT