News

Lagărul de exterminare de la Spitalul de Psihiatrie Pădureni – Grajduri. Statul recunoaște că bolnavii internați acolo au fost bătuți și umiliți

Statul român recunoaște, în premieră, existența unor cazuri de abuz și agresiune fizică la care au fost supuși pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Pădureni – Grajduri.
09.01.2024 | 17:50
Lagarul de exterminare de la Spitalul de Psihiatrie Padureni  Grajduri Statul recunoaste ca bolnavii internati acolo au fost batuti si umiliti
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ia primele măsuri după rapoartele îngrijorătoare despre abuzurile de la spitalul de psihiatrie Pădureni - Grajduri / Foto: Hepta / spitalgraduri.ro
ADVERTISEMENT

Sute de pacienți îngrămădiți, legați de pat și de calorifere sau agresați de infirmieri: sunt scene de coșmar care s-au petrecut, în ultimii ani, la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri, din județul Iași. Un loc în care statul român își închide criminalii cu afecțiuni psihice și încearcă să uite de ei.

”Lagărul” de la Grajduri, în atenția Comitetului pentru Prevenirea Torturii

În ultimul deceniu, presa a semnalat cazuri de abuzuri care s-au petrecut în spatele porților securizate de la Pădureni – Grajduri. Abia la sfârșitul anului trecut, după un raport al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT), statul român a decis să reacționeze.

ADVERTISEMENT

Pe 10 octombrie 2023, la cinci zile după concluziile alarmante ale Comitetului pentru Prevenirea Torturii, o echipă de inspectori sanitari din cadrul DSP Iași – SCSP – Biroul Control Unități Sanitare, a efectuat un control la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri care a confirmat, în mare parte, raportul CPT.

Rezultatele controlului au fost transmise către Ministerul Sănătății. Din acesta rezultă că peste 50 de angajați au fost sancționați pentru abateri disciplinare, iar doi dintre ei au ajuns să fie anchetați penal pentru rele tratamente aplicate pacienților.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății recunoaște că pacienții au fost loviți și înjurați

”Referitor la acuzațiile de abuzuri și agresiuni din partea infirmierilor asupra pacienților, unitatea sanitară a prevăzut în Regulamentului Intern de Funcționare la secțiunea ‘abateri grave de serviciu pentru săvârșirea cărora se pot aplica sancțiuni severe, inclusiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă, conform Codului Muncii’: ‘folosirea mijloacelor brutale în aplicarea tratamentelor la bolnavi sau pentru disciplinarea acestora – injurii grave, loviri, cât și în relațiile de serviciu’.

Din documentele prezentate se constată faptul că au fost sancționați disciplinar în perioada 2015 – 2023 un număr de 50 de salariați, dintre care 13 cu desfacerea individual de muncă, dat fiind faptul că nu au fost respectate diferite norme ale ROI (Regulamentul de Ordine Interioară).

ADVERTISEMENT

Abaterile care au dus la desfacerea contractului de muncă a personalului s-au referit în principal la prezentarea la serviciu în stare de ebrietate, furt din bunurile unității, folosirea mijloacelor brutale în aplicarea tratamentelor la bolnavi, injurii sau loviri ale acestora.

În cazul a 2 persoane angajate, unitatea sanitară a depus plângere penală pentru rele tratamente aplicate pacienților”, se arată într-un răspuns al Ministerului Sănătății la o interpelare a deputatului Cristian Buican.

ADVERTISEMENT

Documentul mai arată că unitatea a achiziționat din fonduri proprii mijloace de contenție (imobilizare) atraumatice, a fost întocmită o procedură de contenție și are un sistem de supraveghere video la nivelul tuturor secțiilor.

Aproape 400 de pacienți, internați forțat

În unitatea medicală sunt internați 397 de pacienți pe 384 paturi existente (din care doar 251 paturi aprobate), în contextul unui aparat subdimensionat de personal medical. Astfel, în 2023 au mai fost scoase la concurs 30 de posturi, care au fost ocupate.

Potrivit managerului unității, supraaglomerarea este inevitabilă, în condițiile în care internările și externările se fac pe baza unor sentințe penale stabilite de instanță. Drept urmare, Ministerul Sănătății a luat măsura redistribuirii, astfel că numărul județelor arondate a scăzut de la nouă, la șase. În acest mod, 83 de pacienți au fost redistribuiți către instituții similare din țară.

Raportul CPT: ”18 pacienți în 24 mp”

Comitetul pentru Prevenire a Torturii a vizitat Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri și a descoperit nereguli greu de imaginat în acest secol.

În acel moment, 451 de pacienți erau îngrămădiți pe 251 de locuri, iar 87 de persoane internate împărțeau trei toalete și două dușuri. De asemenea, două asistente și doi infirmieri răspundeau de 106 pacienți.

„Dormitorul mai mare măsura doar 24 mp și era ticsit cu nouă paturi pe care dormeau 18 pacienţi. Dormitorul mai mic măsura 13 mp și opt pacienți dormeau pe cele patru paturi dintre perete și geam.

Un al cincilea pat în acest dormitor era ocupat de un bărbat de 90 de ani cu un picior amputat. Dormitoarele erau impersonale și pacienții nu aveau spațiu personal de depozitare”, se arată în raportul CPT.

Pacienții, luați la pumni pentru că au vărsat găleata cu apă

De asemenea, pacienții au reclamat că ”infirmierii îi bruschează, îi lovesc cu palmele și pumnii pentru diferite infracțiuni minore (cum ar fi vărsarea accidentală a unei găleți cu apă sau pentru că nu au păstrat rândul).

Pacienții au mai reclamat că infirmierii obișnuiesc să țipe la ei, să-i abuzeze verbal. De asemenea, în unele ocazii, și asistentele se răstesc la ei. Mulți pacienți se simt intimidați de personal. Asemenea rele tratamente sunt total inacceptabile, iar personalul trebuie instruit despre cum să se comporte cu pacienții. Orice sesizare de rele tratamente vor fi investigate, iar acolo unde se confirmă, autorii vor fi penalizați”, mai arată documentul.

Nu este prima dată când se semnalează probleme grave la spitalul de la Pădureni-Grajduri. În 2019, un control realizat de Avocatul Poporului la unitatea medicală a scos la iveală că în 256 de situații, pacienții au fost imobilizați pentru că deveniseră agitați. Măsura a fost aplicată de 212 ori asupra unui singur pacient. Mai multe persoane internate au fost închise ”fără clanță” din interior, ușa putând fi deschisă doar din exterior.

ADVERTISEMENT