News

Laura Codruţa Kovesi, avertisment cu privire la fraudarea fondurilor europene. Ţara care a preluat președinția rotativă a UE, în vizor

Laura Codruţa Kovesi, avertisment cu privire la fraudarea fondurilor europene. Iată ce a declarat procurorul-șef european.
01.07.2021 | 17:23
Laura Codruta Kovesi avertisment cu privire la fraudarea fondurilor europene Tara care a preluat presedintia rotativa a UE in vizor
ADVERTISEMENT

Laura Codruța Kovesi a transmis că Slovenia reprezintă un „risc uriaș” în privința fraudării fondurilor europene, după ce această țară a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene de la data de întâi iulie.

Kovesi, avertisment cu privire la fraudarea fondurilor europene

Această declarație făcută de procurorul-șef european a venit după ce Slovenia nu a nominalizat procurori pentru Parchetul European (EPPO).

ADVERTISEMENT

EPPO se ocupă de anchetarea fraudelor legate de fondurile europene, precum și de alte infracțiuni legate de bugetul Uniunii Europene, iar Laura Codruța Kovesi este cea care conduce acest organism european.

Astfel, Laura Codruța Kovesi și a explicat că Slovenia reprezintă un risc uriaș fiindcă banii vor continua să meargă în această țară, însă nu există o transparență prin care fondurile să poată fi verificate de instituțiile de profil.

ADVERTISEMENT

„Din acest motiv consider că Slovenia este un risc uriaș deoarece bani vor continua să ajungă în Slovenia însă gestionarea și sistemul de control pentru fondurile europene din Slovenia va fi foarte afectat”, a declarat Kovesi, într-un interviu pentru Politico.

„Toate aceste infracțiuni care sunt comise după 1 iunie cad sub jurisdicția EPPO, avem o competență obligatorie de a ancheta”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT

Ce a răspuns Slovenia, după ce nu a numit procurori pentru EPPO

La rândul ei, Slovenia, care a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene de la 1 iulie, a transmis că va folosi mecanismele naționale de care dispune pentru a proteja interesele Uniunii Europene, până la soluționarea problemei.

„Slovenia se va baza pe mecanismele naționale pentru protejarea intereselor financiare ale UE”, a spus  un purtător de cuvânt al ministerului Justiției.

ADVERTISEMENT

Dar Laura Codruţa Kovesi a spus că există „o lipsă de sinceritate manifestată de autoritățile slovene” și eficacitatea organismului pe care-l conduce va fi puternic afectată de aceste decizii ale guvernului de la Ljubljana.

Suspiciunile de fraudă nu ar putea fi depistate, spune Kovesi

De asemenea, ea mai transmis fără un procuror național, suspiciunile de fraudă din Slovenia nu vor putea fi analizate la fel de temeinic. Slovenia ar putea primi fonduri în valoare de 2,5 miliarde de euro în decursul următorilor șase ani.

Guvernul sloven nu a numit niciun procurori dintre cei doi pe care trebuia să îi desemneze, iar motivul ar fi fost faptul că nu existau candidați suficient de pregătiți.

„Ministerul justiției nu a avut la dispoziție un grup suficient de candidați calificați”, a spus premierul Janez Jansa.

ADVERTISEMENT