News

Laura Codruța Koveși, procurorul-șef european, a depus jurământul alături de alți 22 de magistrați

28.09.2020 | 22:33
Laura Codruta Kovesi procurorulsef european a depus juramantul alaturi de alti 22 de magistrati
ADVERTISEMENT

Laura Codruța Koveși, procurorul-șef european, a depus jurământul alături de alți 22 de procurori europeni în fața Curții de Justiție a UE.

Colegiul Parchetului European (EPPO) a depus luni jurământul la Luxemburg, în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

EPPO e primul organism european independent de acest gen care anchetează, pune sub acuzare și aduce în fața justiției infracțiuni care au legătură directă cu interesele financiare ale UE.

Laura Codruța Koveși a depus jurământul de procuror-șef european

Conform News.ro, alături de Laura Codruța Koveși, procurorul-șef european, au mai depus jurământul și cei 22 de procurori: Frédéric Baab (Franţa), Cătălin-Laurenţiu Borcoman (România), Jaka Brezigar (Slovenia), Danilo Ceccarelli (Italia), Gatis Doniks (Letonia), Yvonne Farrugia (Malta), Teodora Georgieva (Bulgaria), Daniëlle Goudriaan (Olanda), José Eduardo Guerra (Portugalia), Petr Klement (Cehia), Tomas Krušna (Lituania), Tamara Laptoš (Croaţia), Katerina Loizou (Cipru), Ingrid Maschl-Clausen (Austria), Juraj Novocký (Slovacia), Andrés Ritter (Germania), Maria Concepción Sabadell Carnicero (Spania), Gabriel Seixas (Luxemburg), Kristel Siitam-Nyiri (Estonia), Harri Tiesmaa (Finlanda), Yves Van Den Berge (Belgia) şi Dimitrios Zimianitis (Grecia).

ADVERTISEMENT

Președintele Curții de Justiție, Koen Lenaerts, a declarat că toți membrii instituției sunt „slujitorii aceluiași stăpân, justiția în acord cu statul de drept”.

Laura Codruța Koveși a declarat următoarele: „Parchetul European este independent. Acesta este un principiu fundamental al statului de drept: doar un sistem judiciar independent poate pune în aplicare legea, în mod egal, pentru toată lumea. Preocupările cetăţenilor privind fraudele financiare, corupţia şi statul de drept au devenit mai puternice ca niciodată. Prin protejarea bugetului Uniunii Europene, vom juca un rol esenţial în consolidarea mai mult ca niciodată a încrederii cetăţenilor europeni în Uniune”.

ADVERTISEMENT

La ceremonie au participat și Mireille Delmas-Marty, un cunoscut jurist şi profesor la College de France, coordonator al comitetului de experţi în crearea Parchetului European, dar și Matthew Caruana Galizia, cel care a luptat pentru dreptate de când mama lui, jurnalista Daphne Caruana Galizia, a fost asasinată în Malta, în 2017.