News

Leafa acestor bugetari crește de la 1 august. Guvernul a decis să le ofere salarii mai mari

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se vor acorda creșteri salariale pentru o categorie de bugetari. Află cine sunt cei norocoși.
23.07.2023 | 16:47
Leafa acestor bugetari creste de la 1 august Guvernul a decis sa le ofere salarii mai mari
Majorare semnificativă a salariilor pentru funcțiile de conducere din învățământul preuniversitar de stat în 2023. Foto: Colaj Fanatik/ Hepta, Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Guvernul a dat undă verde pentru majorarea salariilor funcțiilor de conducere din învățământul preuniversitar de stat. Conform autorităților, proiectul de Hotărâre de Guvern a fost aprobat la propunerea Ministerului Educației și vizează stabilirea normelor metodologice privind salariile de bază pentru funcțiile didactice de conducere din învățământul preuniversitar de stat.

Guvernul anunță majorări salariale pentru o categorie de bugetari

În urma noii hotărâri, 8.694 de directori și directori adjuncți, precum și 3.451 de persoane cu funcții de contabil-șef și secretar-șef vor beneficia de creșteri salariale. În total, 12.145 de funcții de conducere vor fi afectate de această măsură.

ADVERTISEMENT

În trecut, funcția de director avea coeficienți cuprinși între 2,40 și 2,95, cu un salariu de bază minim de 6.000 lei și unul maxim de 7.382 lei, reprezentând o diferență de 1.382 lei.

“În ședința de Guvern de astăzi, la propunerea Ministerului Educației, a fost aprobat proiectul de HG care reglementează normele metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile didactice de conducere din învățământul preuniversitar de stat, precum și pentru stabilirea categoriilor de unități în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare şi nivelul salariilor de bază ale acestora, ca urmare a aplicării OUG 57/2023.

ADVERTISEMENT

Beneficiază de creștere 8.694 de directori și directori adjuncți și 3.451 de persoane încadrate pe funcții de contabil-șef și secretar-șef, în total 12.145 de funcții de conducere”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres.

Salariul minim de 6.000 de lei

Prin noul act normativ, coeficienții pentru funcția de director au fost ajustați între 3,12 și 3,47, reducându-se astfel diferența dintre salariul minim și cel maxim. În urma acestui proces, salariul minim pentru directori va fi de 6.000 lei, în timp ce cel maxim va ajunge la 7.382 lei. Această măsură reprezintă un efort pentru a uniformiza veniturile în sistemul de învățământ preuniversitar.

ADVERTISEMENT

De asemenea, actul normativ al Guvernului stabilește că salariile de bază vor constitui baza de calcul pentru alte majorări, cum ar fi gradația de merit (25%) sau controlul financiar preventiv (10%) pentru personalul de conducere.

“Pe lângă creșterea salariilor de bază, a fost diminuată, așadar, și diferența dintre nivelul de salarizare minim şi maxim”, informează Guvernul, prin intermediul unui comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Într-un alt demers menit să modernizeze sistemul de educație, Ministerul Educației a aprobat lista beneficiarilor Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar pentru stimularea achiziționării de calculatoare. În anul 2023, numărul de beneficiari se ridică la 2.165, iar eliberarea bonurilor valorice către aceștia va avea loc între 18 și 29 septembrie.

Creșterea venitului maxim brut lunar pe membru de familie, pentru care se acordă ajutorul financiar, a fost majorată la 500 lei, dublu față de anul precedent, permițând astfel unui număr mai mare de elevi și studenți să beneficieze de programul Euro200.

ADVERTISEMENT