News

Șefii din Poliția Locală București, remunerați cu salarii extrem de mari. Românii de rând pot doar visa

Șefii din Poliția Locală București au primit salarii extrem de mari, în timp ce colegii lor din provincie au câștiguri mai modeste.
19.07.2023 | 10:04
Sefii din Politia Locala Bucuresti remunerati cu salarii extrem de mari Romanii de rand pot doar visa
Șefii din Poliția Locală București remunerați cu salarii mari. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Directorii din Poliția Locală București au primit salarii uriașe. De exemplu, directorul general Mihai Daniel Rășică câștigă lunar 19.963 de lei brut, adică 11.678 de lei net.

Șefii din Poliția Locală București, remunerați “regește”

Șefii din Poliția Locală București au fost remunerați cu salarii extrem de mari, potrivit unui document. Directorul general Mihai Daniel Rășică primește lunar un salariu brut de 19.963 de lei, ceea ce se traduce într-un venit net de 11.678 de lei.

ADVERTISEMENT

Situația se aplică și directorului general-adjunct Liviu Nedelcu, cu un salariu brut de 19.456 de lei și un venit net de 11.381 de lei. Directorii executivi beneficiază de aceeași sumă: 19.456 de lei brut și 11.381 de lei net, iar directorii executivi-adjuncți au un salariu de bază brut de 18.609 de lei, care se traduce într-un venit net de 10.886 de lei.

Șefii de serviciu din Poliția Locală au un salariu brut de 15.227 de lei, cu o sumă netă de aproximativ 9.000 de lei, iar șefii de birou câștigă salarii brute de 14.381 de lei, adică 8.413 de lei net.

ADVERTISEMENT

Polițiștii din provincie au salarii mai mici

În același timp, polițiștii locali cu grade de vechime diferite au salarii variabile, iar în orașele de provincie, salariile polițiștilor locali sunt mai mici, chiar și în localitățile mai mari.

Documentul relevă faptul că primăriile care îi angajează pe polițiștii locali suportă nu doar salariile și sporurile aferente, ci și costurile de formare profesională, în cazul în care aceștia nu au absolvit o școală de poliție.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației poliției locale, polițiștii cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice și cei cu atribuții în domeniul circulației rutiere sunt obligați să urmeze un program de formare inițială într-o instituție de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne, în termen de un an, dacă nu au absolvit deja cursurile unei astfel de instituții.

Aceste cursuri au o durată de trei luni, iar costurile estimate pentru anul 2022 sunt de 2.550 de lei pentru fiecare cursant, la care se adaugă cheltuielile de cazare și hrana, stabilite la 40 de lei pe zi. Primăriile care i-au angajat pe polițiștii locali trebuie să suporte aceste costuri.

ADVERTISEMENT

Cât câștigă românii de rând

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în luna ianuarie 2023, câștigul salarial mediu net a înregistrat o scădere de 144 lei (-3,3%) față de luna decembrie 2022, ajungând la 4.254 lei. De asemenea, câștigul salarial mediu brut a înregistrat o reducere de 276 lei (-3,9%), ajungând la 6.831 lei.

INS a precizat că fluctuațiile câștigului salarial sunt determinate de acordarea premiilor anuale și primelor de sărbători în lunile anterioare, iar acestea conduc la estomparea fluctuațiilor lunare la nivelul întregului an.

Majoritatea activităților din sectorul economic au consemnat scăderi ale câștigului salarial mediu net în ianuarie, ca urmare a acordării de prime ocazionale și nerealizărilor de producție sau încasărilor mai mici, precum și angajărilor de personal cu câștiguri salariale sub media sectorului.

 

ADVERTISEMENT