News

Legăturile dintre conducătorul de doctorat al lui Lucian Bode și universitatea Andrei Șaguna, controlată de familia Papari. Propagandă rusă și afaceri, în atenția DNA

Conducătorul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode este președintele unei comisii de licență la Universitatea Andrei Șaguna, universitate controlată de familia Papari
17.02.2023 | 11:33
Legaturile dintre conducatorul de doctorat al lui Lucian Bode si universitatea Andrei Saguna controlata de familia Papari Propaganda rusa si afaceri in atentia DNA
Universitatea Andrei Saguna, afacerea de familie a președintelui Aurel Papari. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Profesorul Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și conducătorul de doctorat al ministrului Lucian Bode, este și președintele comisiei de licență pentru specializarea Studii Europene la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța.

Aurel Papari, președintele Universității „Andrei Șaguna”

Prorectorul Universității Andrei Șaguna, Andra Seceleanu, a obținut de curând abilitatea de a conduce doctorate la Universitatea Babeș-Bolyai în urma unui examen susținut în fața unei comisii conduse chiar de către Adrian Ivan. Aceasta este și administrator în mai multe din firmele unde acționar majoritar este fie Fundația Cultural Științifică Andrei Șaguna sau Aurel Papari, președintele și fondatorul universității private Andrei Șaguna din Constanța. De altfel, această universitate pare mai degrabă o afacere de familie.

ADVERTISEMENT

În urmă cu zece ani, Universitatea Andrei Șaguna din Constanța a organizat un concurs pentru alegerea noului rector al universității. Câștigătorul, și singurul candidat înscris, a fost Adrian Cristian Papari, fiul fostului rector Aurel Papari, care avea să preia funcția de președinte al universității. Cel de-al doilea fiu al profesorului Aurel Papari, George Papari era doar membru al Senatului universității.

Universitatea Andrei Șaguna, una din cele circa 30 de universități private acreditate în România, a acordat de-a lungul anilor titlul de doctor honoris cauza mai multor personalități politice din țara noastră, printre care îi amintim pe Ecaterina Andronescu, Nicolae Văcăroiu, Mugur Isărescu, Teodor Meleșcanu și George Maior. În anul 2017, universitatea oferea acest titlu chiar președintelui Curții Constituționale de la acea dată, fostul lider PSD, Valer Dorneanu.

ADVERTISEMENT

În 2020, universitatea organiza o conferință susținută de ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, eveniment care a atras protestele minorității tătare din Dobrogea, oamenii reproșând crimele Moscovei din Peninsula Crimea. De altfel, Aurel Papari este și unul din fondatorii și președintele Asociaţiei Române de Prietenie cu RP Chineză (ARPC), asociație care, spre exemplu, a criticat vizita a patru parlamentari români în Taiwan în 2013, catalogând acest lucru ca „o atitudine necugetată”.

În anul 2013, CNSAS constata calitatea de colaborator al fostei Securități pentru Aurel Papari, decizie pe care acesta urma să o atace în instanță însă una pe care Curtea Supremă avea să o susțină într-o decizie definitivă în anul 2015. Potrivit documentelor CNSAS, Papari a semnat angajamentul cu Securitatea în 7 iulie 1978, atunci când era medic psihiatru la Spitalul Municipal Constanța, atunci când a dat mai multe note informative cu privire la modul în care colegii săi vedeau regimul comunist.

ADVERTISEMENT

„Sursa a relatat verbal că dr. H. are unele manifestări de nemulțumire, elogiază sistemul de viață capitalist. A mai arătat că se discută că ar avea rude în S.U.A., iar convingerea sa (a sursei) este că, dacă i se dă drumul să plece în excursie, nu va mai reveni în țară”, sau „Despre dr. P.C. sursa a mai relatat că adoptă uneori o poziție negativistă față de realizările sistemului socialist. Într-o ocazie, când sursa asculta telejurnalul la televizor, a intrat în camera de gardă dr. P., care a afirmat: „stingeţi-l, d-le, că vă vede cineva şi vă faceţi de ruşine. Eu nu ascult niciodată aşa ceva şi nici presa nu o citesc, că nu am ce”. Toate acestea pe un ton ironic. Aceeași atitudine a avut şi faţă de olimpiada de la Moscova, arătând că el se alătură celor care au refuzat să participe la olimpiadă”, sunt doar două dintre notele informative date de către Aurel Papari fostei Securități, profesorul apărându-se în fața instanței spunând că intelectualii erau oprimați și constrânși să colaboreze cu Securitatea.

papari securitate

În urmă cu doi ani, președintele Klaus Iohannis i-a retras lui Aurel Papari distincția de luptător al Revoluției după o decizie definitivă a Instanței Supreme prin care judecătorii au constatat calitatea de colaborator al Securității, sub numele conspirativ „Petrescu”.

ADVERTISEMENT

Cu patru ani înainte avea să fie reținut de polițiștii din Constanța în urma unui flagrant realizat la sediul universității, după ce o studentă s-a adresat autorităților susținând că profesorul Aurel Papari i-a condiționat susținerea unui examen de plata unei datorii mai vechi.

Aurel Papari era trimis în judecată pentru șantaj, iar Gabriela Munteanu, conferențiară la aceeași universitate, pentru complicitate la șantaj – în contextul în care nu i-au permis unei student să se înscrie la examenul de licență fără plata unei datorii de 500 de lei. În instanță, dosarul a fost desființat în faza de cameră preliminară și retrimis procurorilor, care la reluarea cercetărilor au clasat cauza.

Aurel Papari are însă cazierul pătat în urma unui episod petrecut în urmă cu 40 de ani, în 1983, atunci când, ca medic psihiatru, a fost cauzat de violarea unei paciente cu afecțiuni psihice. Informațiile se găsesc la dosarul său de Securitate, într-o notă informativă a Miliției din Constanța către „Serviciul 1” Securitate.

„La cererea dumneavoastră nr. 121/DM/0029187, din 3 octombrie 1985, vă facem cunoscut următoarele: Papari Aurel a funcționat ca medic psihiatru la Spitalul de boli nervoase, cronice, din Oltina, iar cu intermitență a lucrat și la secția de psihiatrie a Spitalului teritorial Constanța, până în urmă cu circa doi ani când i s-a desfăcut contractul de muncă și pus sub interdicție de a mai practica profesia de medic întrucât în timpul serviciului de gardă a violat o bolnavă psihic.

După ce a fost înlăturat din spital i s-a oferit posibilitatea să lucreze ca asistent medical la un spital de același profil din județul Tulcea, iar din verificări rezultă că s-ar fi revenit asupra măsurii luate împotriva sa și că în prezent ar lucra ca medic în orașul Babadag. (…) În legătură cu violul sus-menționat afirmă că invidia l-ar fi provocat, că măsurile luate împotriva sa au fost exagerate și că anumite persoane cu funcții de răspundere din Direcția Sanitară nu l-ar fi agreat pe motiv că el este o somitate în materie și de teamă de a nu le lua funcțiile, l-au înlăturat”.

Fiul, în atenția DNA

La începutul anului trecut, George Daniel Papari, fiul lui Aurel Papari a fost trimis în judecată de către DNA Constanța pentru luare de mită. În anul 2013, George Papari, decan la Andrei Șaguna, consilier local din partea PSD și angajat la Administrația Națională „Apele Române” – Direcția Apelor Dobrogea Litoral, era numit la conducerea acesteia din urmă.

papari george

George Papari, licențiat în turism, este doctor în administrarea afacerilor, titlu obținut de la ASE între 2000 și 2006. Din 2002 și 2006, acesta a fost lector în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea „Andrei Şaguna”, deci perioada în care studia la ASE, din 2006 și până în 2010 a fost conferențiar universitar până când și-a încununat cariera universitară devenind profesor universitar în doar opt ani.

Potrivit rechizitoriului DNA, în anul imediat următor ABADL a cerut primăriei Constanța autorizații de construire pentru mai multe societăți comerciale pe mai multe sectoare de plajă. Printre aceste societăți se număra și SC Mioriţa 2001 SA – firma familiei Papari, chiar George Papari era directorul firmei în 2013, iar în 2014 administrator devenise tatăl, Aurel Papari. Sectorul de plajă atribuit firmei lui Papari era din nordul stațiunii Mamaia, iar ulterior acesta a fost subînchiriat pentru amenajarea unui club de fițe firmei SC Princess Summer Club.

SC Mioriţa 2001 SA are sediul social în Mamaia, Hotel Miorița, Fundația Cultural Științifică Aromână Andrei Șaguna deține 96.5307% din acțiunile firmei. De altfel, această fundație apare ca principal acționar la mai multe firme deținute de familia Papari: SSI Totaldata, Rommega SA, Informar SRL, Centrul de Studii Socio-Umane Andrei Șaguna.

Administrator la unele dintre aceste firme este Andra Seceleanu, profesor și prorector la Universitatea Andrei Șaguna. Aceasta și-a luat abilitatea de a conduce doctorate la UBB, iar din comisia de abilitare a făcut parte și profesorul Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și conducătorul de doctorat al ministrului Lucian Bode. De altfel, potrivit CV-ului acestuia, Adrian Ivan este președintele comisiei de licență pentru specializarea Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Andrei Șaguna.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că în cadrul Fundației „Andrei Șaguna” a fost înființată din 1992 și o editură – Editura Fundației Andrei Șaguna – editură care a publicat mai multe lucrări „presupus științifice”, după caracterizarea DNA, ale unor deținuți de la Penitenciarul Poarta Albă în scopul reducerii pedepselor. Printre aceștia se numără Lucian Beşchea, condamnat în dosarul Poșta Română pentru mai multe infracțiuni financiare a publicat cartea „Planificare financiară personală – volumul I”, sau Gabriel Alexandrescu, fost angajat ISU condamnat pentru trucarea unui concurs de angajare, a avut două cărți publicate la aceeași editură, ambele cu recomandarea scrisă a conferențiarului Marian Zidaru, de la Universitatea Andrei Șaguna.

ADVERTISEMENT