News

Legea care pune stop risipei alimentare a fost votată de Parlament. În ce condiții se va ieftini hrana românilor

Risipa alimentară ar putea fi stopată, potrivit inițiatorilor proiectului de lege. Ce obligații vor avea magazinele și restaurantele
20.02.2024 | 17:59
Legea care pune stop risipei alimentare a fost votata de Parlament In ce conditii se va ieftini hrana romanilor
Legea care pune stop risipei alimentare, votată. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege care ar urma să pună stop risipei alimentare a fost votat în Parlament. Acesta prevede ca românii să beneficize de o ieftinire a anumitor produse, în anumite condiții. Au fost 245 voturi pentru, unul contra şi 13 abţineri.

Legea care pune stop risipei alimentare, votată

Mai exact, costul ar urma să fie redus la alimente înainte de data expirării acestora. Totodată, procedura prin care organizațiile neguvernamentale primesc alimente cu un grad redus de perisabilitate va fi mai simplă.

ADVERTISEMENT

Deputata USR Diana Buzoianu, cea care se numără printre cei inițiatorii proiectului, spune că 2,55 de milioane de tone de alimente se risipesc, în fiecare an, în România. O parte din hrană ar putea ajunge la familiile nevoiașe din țară.

Potrivit studiilor, între 30 și 50 la sută din alimentele pe care cetățenii le cumpără ajung la gunoi. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care câștigul mediu din România este mai mic decât în vestul Europei, deși în alte țări cantitățile de mâncare aruncate la gunoi sunt mult mai mici.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii proiectului susțin că acest lucru se întâmplă pentru că nu există un cadru legal prin care surplusul de hrană să ajungă la copiii care se culcă flămânzi. Pe lângă birocrația care ar urma să fie redusă, legea mai prevede crearea unei platforme naționale unde vor fi raportate datele privind risipa alimentară de la operatori.

Ce obligații vor avea magazinele și restaurantele din România

Aceasta va fi gestionată de Ministerul Agriculturii. De asemenea, magazinele, restaurantele și cantinele vor fi nevoite să aplice minimum două măsuri dintre cele prevăzute de lege înainte să arunce hrana la gunoi.

ADVERTISEMENT

În acest context, operatorii economici vor implementa mai multe măsuri. Printre acestea se numără reducerea prețului la alimente înainte de data de expirare, donarea produselor sau refolosirea pentru mâncarea animalelor.

„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare. Cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.

ADVERTISEMENT

ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii. Operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a transmis deputata USR Diana Buzoianu, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT