News

Legea mobilizării stârneşte nemulţumiri în Ucraina. 63% dintre bărbații apţi de recrutare nu vor să se înroleze

Peste 50% dintre ucraineni consideră că mobilizarea este gestionată greșit, în timp ce 63% dintre bărbați nu vor să audă de înrolare în armată.
12.04.2024 | 17:59
Legea mobilizarii starneste nemultumiri in Ucraina 63 dintre barbatii apti de recrutare nu vor sa se inroleze
Legea mobilizării stârneşte nemulţumiri în Ucraina. 63% dintre bărbații apţi de recrutare nu vor să se înroleze
ADVERTISEMENT

Interesant, 20% dintre bărbații cu vârsta între 25 și 59 de ani, care nu au ajuns deocamdată pe front, cred că țara ar trebui ajutată pe front, cu arma în mână. La fel, 17% dintre cetățeni nu s-au decis momentan dacă înrolarea ar fi un lucru bun sau nu, conform unui sondaj realizat de Info Sapiens.

Legea mobilizării stârneşte nemulţumiri în Ucraina nu este văzută cu ochi buni de cetățeni

Conform presei din Ucraina, 50% dintre ucraineni cred că mobilizarea a fost și este gestionată greșit, iar 25% s-au abținut să răspundă. Doar 25% dintre cei intervievați consideră că procesul de mobilizare se face corect, conform suspilne.media. De vină pentru acest eșec ar fi Centrul Teritorial de Recrutare (50%) și Rada Supremă (55%).

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski este considerat al 3-lea vinovat cu 48% din păreri, urmat de Cabinetul de Miniștri sau Comisia de expertiză medico-militară, cu 37% din voturi. Mass-media (12%) și cei ce fug de înrolare din Ucraina (15%) ar fi cea mai mică problemă a țării în această chestiune, cred oamenii de rând.

Mai mult, potrivit sursei citate, 60% dintre cei intervievați au o părere proastă despre activitatea Centrului Teritorial de Recrutare și doar 19% au o părere bună. 65% dintre cei care se opun recrutării sunt bărbați, în timp ce femeile din Ucraina sunt sceptice într-o proporție mai mică de doar 56%.

ADVERTISEMENT

Parlamentul Ucrainei a schimbat legea mobilizării în contextul războiului cu Rusia

Reacția cetățenilor vine în contextul în care Parlamentul Ucrainei a schimbat legea mobilizării, în speranța că va putea trimite mai mulți oameni în tranșee. Inclusiv unii deținuți ar putea ajunge pe front în schimbul libertății, după modelul rusesc, conform acestui demers legislativ de la Kiev.

Măsura a fost adoptată cu 283 de voturi pentru dintr-un total de 450, iar din lege a fost eliminată prevederea care făcea referire la demobilizarea cadrelor militare. ”Proiectul de lege privind mobilizarea a fost adoptat în ansamblu”, a informat deputatul Iaroslav Jelezniak pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Fără ajutor din partea SUA, Ucraina nu doar că a rămas fără muniție, dar începe să rămână și fără soldați. Politicienii de la Kiev au dezbătut luni de zile acest act normativ considerat controversat. Printre altele, legea prevede ca ”persoanele care ispășesc o pedeapsă privativă de libertate sau care sunt încarcerate, pot fi eliberate condiționat, prin decizia unei instanțe, pentru a putea efectua serviciul militar, în baza unui contract”.

Această eliberare condiționată nu se va aplica, însă, acelor indivizi condamnați pentru infracțiuni împotriva siguranței naționale, celor care au comis omor sau au violat. Astfel, spre deosebire de ruși, ucrainenii nu intenționează să trimită pe front criminali sau violatori.

ADVERTISEMENT

Marele scandal a fost provocat de faptul că persoanele care vor încerca să evite mobilizarea vor fi pedepsite mult mai aspru, în timp ce veteranii care au prins frontul timp de 36 de luni nu vor fi lăsați acasă. Totodată, vârsta celor care pot ajunge pe front a fost scăzută de la 27 la 25 de ani.

ADVERTISEMENT