News

Ucraina va pierde fără ajutorul american, avertizează liderii apărării. „Putin nu se va opri decât dacă va fi oprit”

Dezangajarea SUA pentru Ucraina ar putea pecetlui soarta Kievului și victoria Rusiei lui Vladimir Putin. „Nu există un plan B, există doar planul A”, spune vicepreședintelele american Kamala Harris
19.02.2024 | 17:09
Ucraina va pierde fara ajutorul american avertizeaza liderii apararii Putin nu se va opri decat daca va fi oprit
Muniția ucraineană se epuizează pe zi ce trece / Foto: Facebook, Volodymyr Zelensky
ADVERTISEMENT

Cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München s-a încheiat, duminică, într-o notă deloc optimistă. Liderii europeni spun că vor să-și sporească capacitățile de apărare, dar umbra amenințărilor retragerii ajutorului SUA pentru Ucraina a planat asupra summit-ului. Pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, este nevoie de acțiuni imediate, altfel președintele rus Vladimir Putin va face ca următorii ani să fie catastrofici și pentru alte țări, nu numai pentru Ucraina.

Ucraina ar putea pierde fără ajutorul SUA

Participanții la Conferința de Securitate de la Munchen s-au arătat îngrijorați de perspectivele Ucrainei în fața agresiunii Rusiei și de dezangajarea SUA față de Kiev. Patru senatori americani au relatat o întâmplare pe care oficialii ucraineni le-au spus-o la Conferința de Securitate de la Munchen: un soldat într-o tranșee noroioasă din Ucraina, cu proiectilele rusești explodând în apropiere, care căuta pe telefonul său vești că Congresul va aproba ajutorul militar pentru Kiev.

ADVERTISEMENT

Senatorul Sheldon Whitehouse (democrat), liderul uneia dintre delegațiile din Congres, a declarat că a fost „sfâșietor” să audă povestea. „Pentru tinerii soldați ucraineni de pe linia întâi, acesta este un subiect de discuție persistent”, a transmis senatorul, cu un ton sumbru în glas.

Episodul a pus în evidență umbra temerilor reuniunii din acest weekend a oficialilor și demnitarilor cu vederi transatlantice din capitala bavareză. Înrăutățirea perspectivelor Ucrainei pe câmpul de luptă și întrebările privind angajamentul Americii față de Kiev au dominat evenimentul anual. Atmosfera sumbră a fost amplificată și de vestea morții disidentului rus Alexei Navalnîi, care a fost anunțată chiar în momentul în care liderii au sosit în prima zi a evenimentului.

ADVERTISEMENT

Mulți politicieni și oficiali au folosit momentul pentru a insista asupra faptului că Ucraina ar pierde războiul fără ajutorul militar american de 60 de miliarde de dolari în plus, care așteaptă în prezent un vot în Camera Reprezentanților. Dar, de asemenea, ei au părut departe de a fi siguri despre cum ar putea arăta o victorie pentru Ucraina chiar și cu acest impuls.

Încrederea în Biden, din ce în ce mai scăzută

Conferința de Securitate de la Munchen a avut loc în condițiile în care încrederea în capacitatea președintelui Joe Biden de a obține rezultate pentru Ucraina este deosebit de scăzută și în timp ce fostul președinte Donald Trump, candidatul republican, lucrează pentru a submina pachetul financiar destinat Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Planul de acum, așa cum a fost detaliat (sau deplâns) în interviurile cu opt congresmeni americani și cinci oficiali străini, constă doar să fie împiedicată o prăbușire a armatei ucrainene. Mulți au ocolit întrebarea cum ar arăta o victorie ucraineană sau când s-ar putea întâmpla aceasta, scrie Politico.

Senatorul democrat Mark Warner, președintele Comisiei de Informații a Senatului, a declarat că pachetul de ajutor ar putea schimba „datele problemei” pentru Ucraina. Dar el a refuzat să spună că sprijinul ar asigura un triumf al Kievului, limitându-se să declare că asistența americană este ultima și cea mai bună speranță a ucrainenilor. „Nu cunosc nici o altă modalitate pentru ca, pe termen scurt, ucrainenii să obțină armele, muniția și instrumentele de care au nevoie, decât din partea Statelor Unite”, a adăugat Warner – unul dintre cei 44 de legislatori americani prezenți la Munchen.

ADVERTISEMENT

Ucraina are puține muniții și infanterie. Orașul bastion Avdiivka a căzut în mâinile rușilor în weekend, oferind Kremlinului prima sa cucerire majoră din luna mai. Înainte ca președintele Zelenski să schimbe conducerea la vârful armatei țării, generalii au insistat asupra faptului că președintele trebuie să mobilizeze încă 500.000 de soldați pentru a ține pasul cu o forță rusă mai mare și încă mai puternică, care pare dispusă să suporte pierderi masive pentru a câștiga doar câțiva metri de teren.

„Putin nu se va opri decât dacă va fi oprit”

„Când un cetățean european citește că Ucraina s-a retras din Avdiivka, ar trebui să realizeze un singur lucru: Rusia s-a apropiat cu câțiva kilometri de propria sa casă”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-un interviu. „Fiecare avans pe care Rusia îl face în Ucraina aduce armele rusești mai aproape de casa unui european din clasa de mijloc”, a adăugat el.

Înalți oficiali ai administrației Biden insistă că angajamentul Washingtonului față de cauza Ucrainei nu a scăzut. „Putin nu se va opri decât dacă va fi oprit”, a declarat secretarul armatei americane, Christine Wormuth, care a sosit la Munchen după ce a urmărit trupele americane antrenând un nou batalion ucrainean la o bază americană din Germania. „Iar pentru adversarii care urmăresc ceea ce se întâmplă în Ucraina și ce spune aceasta despre voința americană, nu aș vrea ca ei să tragă concluzia că vom lăsa un lider ca Putin să facă tot ce vrea”.

Cea mai bună – și singura – opțiune pentru a preveni acest lucru, susțin responsabilii administrației americane, este cea care se află încă pe masă: adoptarea de către Congres a asistenței militare pentru Ucraina. „Adoptați ajutorul suplimentar. Asta este tot. Să distrugem armata lui Putin. Ucrainenii știu cum să facă asta, așa că haideți să-i ajutăm să o facă”, a adăugat reprezentantul democrat Jason Crow.

Donald Trump, „factorul X”

Legislatorii democrați și republicani care au venit la Munchen au asigurat aliat după aliat că, în cele din urmă, Camera Reprezentanților va da undă verde ajutorului, unii prezicând că acesta va fi adoptat încă din martie. Aceștia au insistat că majoritatea reprezentanților vor susține proiectul de lege odată ce va ajunge în plenul Camerei.

Dar reprezentanta democrată Mikie Sherrill s-a temut de un „factor X”: liderul Partidului Republican, fostul președinte Donald Trump. „Fostul președinte Trump pare să încerce să deraieze sprijinul pentru actualul supliment bipartizan adoptat în Senat”, a declarat membra Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților într-un interviu.

De partea sa, Volodimir Zelenski, în mod clar îngrijorat de această perspectivă, a folosit mereu ocaziile publice pentru a pleda cauza națiunii sale. „Pentru noi, acest pachet este vital. În prezent, nu analizăm alternative, deoarece ne bazăm pe Statele Unite ca partener strategic”, a declarat el la o conferință de presă cu vicepreședintele Kamala Harris, sâmbătă. Nu există un plan B dacă legislatorii nu reușesc să dea undă verde pachetului de ajutor, a confirmat Harris. „Există doar planul A”.

Încrederea în ceea ce poate realiza Ucraina – și în președintele Joe Biden – este aparent la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. „Statele Unite vor o ședință foto cu aliați fericiți care lucrează împreună”, a declarat în marja evenimentului un oficial NATO, care a cerut anoninantul pentru a vorbi deschis. „Dar fără acel sprijin american real, fără acel leadership, acest lucru va fi foarte dificil”.

„Vom avea probleme cu Rusia, indiferent cum se va termina războiul”

Oficialii ucraineni nu vorbesc despre alternative, insistând asupra faptului că au nevoie de arme și muniție pentru a se apăra de Rusia. Un parlamentar ucrainean a declarat că la Kiev există îngrijorare cu privire la lipsa de leadership de care dă dovadă Washingtonul, atât în adoptarea ajutorului, cât și în trimiterea – și în încurajarea aliaților să trimită mai multe muniții cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Oficialul tocmai venise de pe linia frontului din sud și a spus că lipsa munițiilor are ca rezultat direct faptul că Ucraina pierde teren și pierde soldați.

La Conferința de Securitate de la Munchen de anul trecut, nervii încordați au fost vizibili, dar situația nu a fost la fel de apăsătoare. SUA și aliații săi se raliaseră la apărarea Ucrainei care se pregătea pentru o contraofensivă decizivă. Mai era un drum lung de parcurs, dar luptele tindeau într-o direcție pozitivă pentru Kiev.

Însă contraofensiva a eșuat, iar campania terestră s-a blocat, ceea ce a făcut ca atât forțele ucrainene, cât și cele rusești să joace un ping-pong cu artileria pe un front de sute de kilometri. Kievul a înregistrat mai multe succese la Marea Neagră, scufundând mai multe nave rusești în această cale navigabilă strategică, dar acest lucru nu a contribuit prea mult la îmbunătățirea opticii unui război care trenează. Nimeni de ambele părți ale Atlanticului – și mai ales la Kiev și Moscova – nu poate prezice ce va urma.

„Vom avea o problemă cu Rusia, indiferent cum se va termina războiul”, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, care a avertizat, de asemenea, că, deși Occidentul „ar fi putut fi prea optimist în 2023” în legătură cu războiul, „dar trebuie să ne ferim să fim prea pesimiști în 2024”.

Europa trebuie să-și asume mai mult

Incertitudinea le-a dat putere scepticilor cu privire la Ucraina. Aceștia insistă ca SUA să închidă robinetul financiar și să se concentreze în schimb pe problemele interne. Senatorul J.D. Vance (repubnlican), care a sosit la Munchen pentru a oferi un punct de vedere contrar, a declarat că susține lupta Kievului, dar că America nu poate produce suficiente arme pentru a înarma Ucraina și a proteja SUA în același timp.

„Europa trebuie să fie mai autosuficientă în a se apăra”, a insistat el într-o conferință de presă susținută singur în afara locului de desfășurare a conferinței. „Voi trebuie să faceți un pas înainte. Va exista un pivot în politica americană axat pe Asia de Est. Având în vedere această realitate, europenii trebuie să își asume un rol mai agresiv”.

Totuși, majoritatea congresmenilor nu au vrut să plece de la Munchen fără să ofere speranțe. În repetate rânduri, ei au respins ideea că Ucraina este ireversibil în corzi. „Nu văd cum ar putea Rusia să câștige vreodată acest război. Definiția lor de victorie este să cucerească și să ocupe o țară. Nu vor ocupa niciodată Ucraina”, a declarat senatorul de Idaho Jim Risch, principalul republican din Comisia pentru relații externe a Senatului. „Războaiele se termină atunci când una sau ambele părți au luptat până la epuizare, iar apoi se așează la masă și discută. Nici una dintre părți nu se află acolo”.

Iar Sheldon Whitehouse a susținut că Ucraina nu va înceta niciodată să reziste împotriva Rusiei, chiar dacă nu primește mai mult sprijin: „Există literalmente zero șanse ca ucrainenii să accepte pașnic ocupația rusă”, a spus el.

ADVERTISEMENT