News

Legea rețelelor 5G a fost promulgată de Iohannis. Huawei ar putea dispărea din România

A fost promulgată legea privind rețelele 5G, iar Huawei ar putea dispărea din România
11.06.2021 | 20:22
Legea retelelor 5G a fost promulgata de Iohannis Huawei ar putea disparea din Romania
Legea rețelelor 5G a fost promulgată de Iohannis. Huawei ar putea dispărea din România. Sursa foto: financiarpress.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind rețelele 5G. Noua lege i-ar putea lăsa pe dinafară de chinezii de la Huawei.

Potrivit acestei legi, furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G doar programe software și echipamente de la producători care sunt autorizați de premier, în baza unui aviz CSAT.

ADVERTISEMENT

Legea rețelelor 5G a fost promulgată de Iohannis

Vineri, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind rețelele 5G. Aceasta primise avizul Parlamentului încă de la începutul săptămânii. Potrivit actului normativ programe software și echipamente producătorului 5G care nu vor primi avizul CSAT se mai pot folosi doar 5 ani. Restul echipamentelor 7 ani.

Primul ministru este cel care trebuie să dea autorizația producătorilor de echipamente și programe 5G, în baza unui aviz CSAT. Acesta trebuie acordat în 4 luni de la data solicitării.

ADVERTISEMENT

Documentul prevede și că România va ține cont de obligațiile fața de SUA și UE.

“Avizul (…) se va emite prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și parteneriatelor strategice bilaterale pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:

  • controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent;
  • absența unei structuri transparente a acționariatului producătorului;
  •  lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului;
  •  funcționarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente”, se arată în legea adoptată de Parlament.
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu producătorii care nu primesc avizul CSAT

În cazul în care un producător nu va primi aviz favorabil de la CSAT, operatorii telecom vor mai putea folosi elementele ce țin de nucleul rețelelor 5 ani și echipamentele ce țin de rețeaua de acces și transport timp de 7 ani.

Această nouă lege adoptată îi poate exclude pe chinezii de la Huawei de pe piața din România. De asemenea intrarea în vigoare a legii securității rețelelor 5G e o condiție esențială pentru lansarea licitației pentru frecvențele 5G în 2021.

ADVERTISEMENT

Un studiu comandat de Huawei arată că, compania va avea pierderi uriașe, dacă ar fi exclusă de pe piața din România. Este vorba despre aproape 2,7 miliarde de euro. Huawei este una dintre companiile chineze care a făcut lobby împotriva legii 5G

În proiectul legii bugetului de stat pe 2021 se estimează atragerea a peste 510 milioane de euro din valorificarea licențelor 5G, care ar urma să fie scoase la licitație în cursul acestui an.

ADVERTISEMENT