Sport

Legendele Universității Craiova deplâng moartea lui Ilie Balaci: „Era un geniu! Cel mai mare dintre toți”

Ilie Balaci a lăsat un gol imens în inimile legendelor Universității Craiova. FANATIK a luat legătura cu Sorin Cârțu, Silviu Lung și Rodion Cămătaru la ceas de tristă amintire.
21.10.2023 | 13:22
Legendele Universitatii Craiova deplang moartea lui Ilie Balaci Era un geniu Cel mai mare dintre toti
Legendele Universității Craiova deplâng moartea lui Ilie Balaci: „Era un geniu! Cel mai mare dintre toți”. sursă foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au trecut deja cinci ani de la moartea lui Ilie Balaci și nimeni nu l-a uitat pe „Prințul din Bănie”, care în urmă cu 40 de ani scria pagini de istorie în Cupa UEFA. „Minunea Blondă” este nemuritoare în inimile legendelor Universității Craiova, care și astăzi și amintesc cu drag despre simbolul Craiovei Maxima.

Cinci ani fără Ilie Balaci! Sorin Cârțu, Silviu Lung și Rodion Cămătaru, amintiri speciale cu „Minunea Blondă”: „A fost geniu în fotbal! Era jupânul nostru la Craiova Maxima”

Simbol al Universității Craiova și un fotbalist îndrăgit de suporterii din Bănie și nu numai, Ilie Balaci ne-a părăsit neașteptat în urmă cu cinci ani pe 21 octombrie. Sorin Cârțu, Rodion Cămătaru și Silviu Lung au rememorat în exclusivitate pentru FANATIK clipele speciale trăite lângă „Minunea Blondă”.

ADVERTISEMENT

„Sorinaccio” a dezvăluit cum el și „Minunea Blondă” erau un subiect de pariuri printre suporterii „alb-albaștrii” în perioada junioratului, dar și momentele care au urmat după accidentarea cumplită de la Baia Mare. Silviu Lung și-a amintit și reacția lui Ilie Balaci înaintea partidei cu Italia de la echipa națională.

„Era prietenul nostru și ne pare rău că nu mai este cu noi, venea de foarte multe ori în Craiova și ne întâlneam la mine la cofetărie sau mergeam la restaurant. Am avut o relație apropiată cu el și în timpul în care jucam și atunci când am terminat cu fotbalul.

ADVERTISEMENT

Am crescut împreună, eram legați de o prietenie mai lungă, legată de la 15, 16 ani când noi doi eram în Craiova. Se făceau pariuri care dintre noi doi va ajunge fotbalist sau care va fi mai mare, pentru că eram la vremea respectivă niște talente care se proconizau că vor ajunge fotbaliști.

A fost el cel care a ajuns mai mare, am ajuns și eu fotbalist, dar nu de nivelul lui. El a fost așa jupânul nostru la Craiova Maxima. A început în generația lui nea Nelu Oblemenco și a continuat cu Craiova Maxima.

ADVERTISEMENT

Avea caracteristicile unui geniu de fotbalist. Balaci a fost un geniu în fotbal și atunci nu mai poți să vii să spui că nu știu ce calitate. După au mai apărut de tipul lui Hagi, atunci în vremea respectivă mai erau Dobrin, Dumitrache, dar nu erau de tipul lui Balaci”, mărturisește Sorin Cârțu.

Sorin Cârțu: „Niciodată nu l-am văzut timorat sau marcat”. Schimbările din spatele succesului cu Fiorentina

Debutant la 16 ani și 11 luni în Divizia A, Ilie Balaci și-a făcut loc rapid în primul „11” al Universității Craiova pentru care încă evoluau jucători precum Ion Oblemenco și Petre Deselnicu. Sorin Cârțu dezvăluie calitățile de lider ale „Minunii Blonde” și mărturisește schimbarea pusă la cale cu „Prințul din Bănie” care a decis soarta partidei cu Fiorentina.

ADVERTISEMENT

„Campioana unei Mari Iubiri a fost deschizătoarea performanei pentru Universitatea Craiova și atunci spre sfârșitul acelei generații a apărut el. Să vii să iei locul lui Ivan, atunci se juca 4-2-4 și erau doi mijlocași Strâmbeanu și Ivan recunoscuți la nivel de România, consacrat ca și cuplu de mijlocași. A intrat în locul lui Ivan.

Ilie tot timpul a fost încrezător în ceea ce putea el, niciodată nu l-am văzut timorat sau marcat. Știa ce poate, avea încredere deosebită plus că dădea încredere și coechipierilor, de fapt asta și a caracterizat Craiova Maxima.

Nu am avut «respect» pentru nimeni din fotbalul vestic, știam ce putem și ne băteam de la egal la egal. Ștefănescu era căpitanul nostru, dar de jupân îl știam pe Ilie. Eram mulți și din zona Craiovei și eram apropiați de el și în alte sentimente.

Am dat de multe ori ca exemplu ce s-a întâmplat la pauza meciului cu Fiorentina, atunci când eu și Ilie am schimbat pozițiile și i-am surprins pe italieni pentru că jucau om la om”, a declarat Sorin Cârțu pentru FANATIK.

Accidentarea care i-a sfârșit cariera lui Ilie Balaci: „Fusese operat doar să meargă pe stradă”

Intrarea brutală a lui Grigore Arezanov a schimbat cursul carierei lui Ilie Balaci, iar Sorin Cârțu mărturisește că nu a mai fost la fel de la accidentarea suferită. Legenda Universității Craiova este de părere că ruptura de ligamente este mult mai gravă decât o fractură.

„Nu am reacționat nicicum la accidentare pentru că mai fusese accidentat înainte și nu ne așteptam să fie așa de grav când am văzut schimbarea. Mai fusese lovit în acea zonă și s-au mai acumulat și alți factori precum starea gazonului care era înghețat pe deasupra.

Ruptura de ligamente colaterale este cea mai gravă, chiar mai gravă decât o fractură. Se operează și astăzi și e greu, dar aminte atunci în România. După accidentare nu a mai fost Ilie pe care îl știam, fusese operat doar să mai meargă pe stradă.

După ce a plecat de la Craiova i-au luat și apartamentul și într-un fel nici el nu a mai vrut să joace. A plecat la Olt Scornicești, după l-a vrut Lucescu la Dinamo, dar nu mai era pentru fotbal”, a încheiat Sorin Cârțu.

Rodion Cămătaru, despre marele Ilie Balaci: „Cel mai mare dintre toți”

Ilie Balaci este cel mai talentat fotbalist român prin ochii lui Rodion Cămătaru, care a fost colegul de cameră al simbolului din Bănie în ultimii ani din carieră. Fostul golgheter al „alb-albaștrilor” are doar cuvinte de laudă la adresa „Minunii Blonde”.

„Toți îl regretăm pe Ilie… A plecat așa de tânăr dintre noi, au trecut așa de repede cinci ani că nici nu îmi vine să cred. Mi-a fost foarte aproape, mai ales în ultimii ani de fotbal la Dinamo. Am stat trei ani în aceași cameră în fiecare cantomament, am fost legat mult de el.

Mare jucător, mare fotbalist și un mare om! Ți-aș putea spune că este cel mai mare dintre toți ca și calități doar că diferența o fac campionatele, adică Campionate Europene sau Mondiale și din păcate nu a jucat. Era un băiat extraordinar, am câștigat multe trofee împreună, un coleg adevărat”, a declarat Rodion Cămătaru.

„În momente grele se vede adevărata iubire. Nu trebuia să existe asta”

Momentele trăite de Ilie Balaci după accidentare îi revoltă și astăzi pe membrii Craiovei Maxima și mărturisesc că „Minunea Blondă” merita mai multă susținere. După ce și-a încheiat aventura la Universitatea Craiova, „Prințul din Bănie” a mai trecut pe la Olt Scornicești și Dinamo, însă a mai ajuns la forma din trecut.

„Trebuia doar să le finalizăm. Deci când l-am cunoscut prima dată avea 18 ani și eu 16 ani, deci era jucătorul viitorului pentru că făcea totul într-o viteză extraordinară. De asta a debutat destul de fraged la echipa de club și echipa națională.

Au fost momente grele atunci după accidentare, dar în momente grele se vede adevărata iubire. Din păcate a trebuit să plece din Craiova în alte părți la Scornicești după a mers cu mine la Dinamo. Nu trebuia să existe asta pentru un jucător de asemenea valoare, să se lepede așa de ușor de el.

Era iubit în toată țara! Gentile nu l-a putut deposeda o dată când am jucat cu Italia. Ilie era un jucător care nu mai există, care făcea diferența”, a spus Rodion Cămătaru.

Ce i-a spus Ilie Balaci lui Silviu Lung înainte de România – Italia 1-0: „Să știe de frica mea”

Partida dintre România și Italia rămâne una de referință pentru Ilie Balaci, pasator decisiv în succesul „tricolorilor”. Silviu Lung dezvăluie că „Minunea Blondă” era un lider în adevăratul sens al cuvântului, iar atitudinea sa față de adversari era unică pentru portarul trecut pe la Universitatea Craiova și Steaua București.

„Îmi găsesc foarte greu cuvintele, Ilie a fost unul dintre cei mai mari jucători pe care i-a avut România. Era un coechipier foarte bun, un băiat cu o mare responsabilitate. Știa să unească echipa în jurul lui și îți inspira o mare încredere.

Era printre puținii jucători poate și unicul pe care nu l-am văzut niciodată să aibă vreo emoție înainte de meci. Îmi aduc aminte când jucam contra Italiei și la un moment dat îmi spunea «Cine e Gentile, nu am auzit de el. El trebuie să știe de frica mea».

Ilie avea o nonșalanță incredibilă atât în teren, cât și în afara terenului. Era liderul vestiarului, Costică Ștefănescu era căpitanul echipei și el liderul vestiarului. Probabil că dacă nu era accidentarea aia și nu acea barieră din epoca comunistă pentru că nu aveam voie să părăsim țară și să jucăm la echipe din Occident probabil își etala marea valoare.

Era recunoscut, a terminat pe locul trei cei mai talentați jucători din lume. Au fost mulți coechipieri de la timpul acela, România a avut jucători foarte valoroși. Poate altfel se scria și istoria, poate nu se mai accidenta. Totul a fost special, antrenamentele, meciurile și titlurile câștigate împreună, totul a fost special”, a declarat Silviu Lung.

ADVERTISEMENT