News

CJUE: Legile „Stop Soros!” încalcă legislația UE. Înfrângere dură pentru Viktor Orban și sancțiuni pentru Ungaria

Hotărârea de marți reprezintă cea mai nouă lovitură a Comisiei la adresa politicii de migrație a Ungariei, într-o îndelungată controversă dintre executivul comunitar și guvernul premierului Viktor Orban.
16.11.2021 | 13:30
CJUE Legile Stop Soros incalca legislatia UE Infrangere dura pentru Viktor Orban si sanctiuni pentru Ungaria
ADVERTISEMENT

Printr-o hotărâre publicată marți, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că legea maghiară ”Stop Soroș”, prin care se pedepsește asistența acordată solicitanților de azil, contravine legislației europene, informează DPA.

CJUE a decis că legile ”Stop Soroș” încalcă legislația Uniunii Europene

În opinia Curții de la Luxemburg, Ungaria nu a respectat legislația UE când și-a revizuit legislația internă în sensul incriminării acțiunilor de asistență în materie de azil care nu îndeplinesc anumite criterii naționale.

ADVERTISEMENT

CJUE a decis marți că prevederile legislative din Ungaria, care penalizează persoanele și organizațiile care acordă asistență solicitanților de azil, contravin legislației UE, ceea ce constituie un victorie importantă a UE contra politicilor de migrație ale premierului Viktor Orban.

Legile ”Stop Soroș”

Pe parcursul a mai multor ani, Ungaria a limitat puternic calea de acces la obținerea de protecție internațională, prin așa-numitele legi ”Stop Soroș”, politică fanion adoptată în 2018, care vizează îngrădirea depunerii de cereri de azil de către solicitanți.

ADVERTISEMENT

Aceste legi poartă numele lui George Soroș, un miliardar în vârstă de 91 de ani, filantrop american, care activează în cadrul societății civile.

Autoritățile populiste de la Budapesta l-au acuzat pe Soroș de favorizarea migrației în Europa printr-o propagandă care a inclus și stereotipuri antisemite.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban: Guvernul Ungariei, un bastion contra migrației în UE

Viktor Orban, care este un aprig oponent al politicii UE privind migrația, descrie guvernul său ca pe un bastion în fața migranților din regiunile de conflict din Africa și Orientul Mijlociu.

În temeiul legislației Ungariei, cererile de azil ale solicitanților care au trecut printr-o așa-zisă țară de tranzit, cum este Serbia, sunt considerate ca fiind inadmisibile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, legile penalizează militanții și membrii ONG-urilor care îi sprijină pe solicitanții de azil în formularea unei cereri de azil internațional, deși aceștia nu au acest drept conform criteriilor maghiare.

Decizia de marți survine ca urmare a faptului că, în luna februarie, un important avocat al UE a transmis CJUE că prevederile legislative ale lui Orban constituie un „obstacol nejustificat în calea exercitării drepturilor garantate” în cazul persoanelor care colaborează cu persoanele care solicită protecție internațională.

Ungaria, sancționată financiar

Această decizie este cea mai recentă dispută pe tema migrației între guvernul Orban și Comisia Europeană și are loc în urma deciziei de săptămâna trecută prin care Ungaria a fost chemată în fața CJUE pentru sancțiuni financiare. Sesizarea a fost făcută după ce guvernul lui Viktor Orban nu a respectat o altă decizie privind modul în care a tratat solicitanții de azil la frontiera cu Serbia.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
ALERTĂ METEO ANM! Meteorologii ANUNȚĂ PRĂPĂDUL
ALERTĂ METEO ANM! Meteorologii ANUNȚĂ PRĂPĂDUL
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Vladimir Putin se pregătește să fugă. Semnele care prevestesc ce e mai rău
Vladimir Putin se pregătește să fugă. Semnele care prevestesc ce e mai rău
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României