Life

Leguma care devine toxică atunci când e consumată crudă. E un pericol pentru organism, dar puțini români știu asta

Leguma care devine toxică atunci când este consumată crudă. Puțini români știu la ce expun atunci când o mănâncă înainte să o gătească.
04.12.2023 | 16:55
Leguma care devine toxica atunci cand e consumata cruda E un pericol pentru organism dar putini romani stiu asta
Leguma care poate fi toxică dacă este consumată crudă. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Nu consuma niciodată această legumă crudă. Devine toxică și poate duce la probleme grave de sănătate. Mulți români nu cunosc acest lucru și se expun la adevărate pericole. Despre ce e este vorba.

Leguma toxică atunci când este consumată crudă

Legumele sunt recomandate în alimentația zilnică și sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate, dar nu orice legumă poate fi pusă în salata de crudități, de exemplu, pentru că poate avea efect invers.

ADVERTISEMENT

Adică, în loc să contribuie la starea de bine și să asigure buna funcționare a organismului, să creeze probleme serioase de sănătate și disconfort. Uneori, poate fi nevoie chiar de intervenția medicului.

Astfel, leguma care este toxică atunci când este consumată crudă este vânăta. Aceasta conține un compus numit solanină, care inhibă absorbția calciului. Iar în cantități mari, poate duce la intoxicații cu manifestări neurologice și gastrointestinale.

ADVERTISEMENT

Cele mai frecvente simptome sunt vărsăturile, crampele stomacale, greața, durerile de cap. Mai pot apărea amețilile, dar și diareea. Astfel că este recomandată evitarea consumului de vinete crude.

Substanța dispare atunci când este gătită

Totuși, atunci când vânăta este gătită, solanina va fie neutralizată. Dar dacă nu ai știut această informație și te simți rău după ce ai consumat în stare crudă leguma care devine toxică, cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist.

ADVERTISEMENT

De altfel, în cazul cartofilor se întâmplă același lucru. Deși mulți români obișnuiesc să-i mănânce cruzi, considerându-i delicioși, experții avertizează că acest obicei este unul periculos.

Dacă un cartof are o nuanță de verde închis, înseamnă că acesta conține o cantitate mare de solanină. Deoarece aceste legume cresc în pământ, expunerile la lumină sunt minime.

ADVERTISEMENT

Astfel, concentrația acestei toxine poate fi una destul de mare. În plus, conținutul ridicat de amidon al cartofilor poate face ca acestia să fie greu de digerat atunci când sunt consumați înainte de a fi gătiți.

ADVERTISEMENT