Varza este leguma cultivată pe terenuri extinse în România care îi poate îmbogăți pe fermierii în acest an. Prețul ei s-a dublat față de 2022 și recoltele sunt impresionante.
Anul 2023 a fost unul lovit de mai multe fenomene meteo extreme. S-au raportat furtuni violente în mai multe regiuni, caniculă la nivelul întregii țări și, implict, secetă.
În ciuda acestui aspect, unele ramuri ale agriculturii au excelat. În 2023 vorbim de o producție îmbelşugată de varză. În Lunguleţu, Dâmbovița, patria verzei, fermierii strâng deja recolta bogată şi speră să facă profit.
Aici, comercianții din toată țara vin deja să cumpere varză. Fiind o distanță mică, ajung în zonă chiar și clienții din Capitală. Asta pentru că prețul la poartă e de cinci ori mai mic decât la tarabă.
”Este foarte bună! Și de murat și de orice. Înspre toamnă merge cel mai bine, în călduri, nu prea”, spune Liliana, un producător local, pentru Observator News.
Și alți agricultorii din Lunguleţu își laudă leguma pe care o cultivă. Ei spun că varza recoltată e bună pentru salate, ciorbe, dar şi pentru murat. La ei kilogramul costă în jur de 1 leu. Ajunsă pe tarabe, valoarea verzei crește de cinci ori. În general, prețul s-a dublat în ultimul an.
România este recunoscută la nivelul Uniunii Europene când vine vorba de această legumă. Țara noastră se află între primii trei producători de varză din Europa. În afară de Lungulenţu, apar culturi importante şi în Băleni, Matca, Vărăşti şi Colibaşi.
Anul 2023 nu este unul bun doar pentru varză. Datele oficiale spun că România a fost cel mai mare exportator de grâu moale. Cu 1,04 milioane de tone metrice livrate, țara noastră este urmată în clasament de Polonia cu 734.000 de tone, Bulgaria cu 685.000 de tone, Franța cu 682.000 de tone și Germania cu 414 de tone.
În total, exporturile de grâu moale din Uniunea Europeană au ajuns la 3,72 milioane de tone metrice, în scădere (11%) de la 4,19 milioane cu un an în urmă, conform datelor publicate pe site-ul Nasdaq.com.