Life

Leguma care te poate băga direct în spital. Întăreşte inima, dar nu toată lumea trebuie să o consume

Legumele au beneficii uimitoare pentru organism, însă nu toată lumea le poate consuma. În anumite cazuri, se poate ajunge chiar și la spitalizare.
14.10.2022 | 12:09
Leguma care te poate baga direct in spital Intareste inima dar nu toata lumea trebuie sa o consume
Conopida are beneficii pentru organism, dar și contraindicații. Sursă foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai apreciate legume poate deveni un real pericol pentru anumite persoane. Este vorba despre conopidă. Pe lângă faptul că este extrem de gustoasă și de sățioasă, aceasta este bogată în proteine, fosfor, dar și potasiu și de asemenea conține și vitamine.

Beneficiile și contraindicațiile pe care le are conopida

Mai mult de atât, conopida are și proprietăți antiîmbătrânire, este un puternic antioxidant natural, fiind recomandată în dietele de slăbit și de asemenea te poate proteja în fața bolilor de inimă.

ADVERTISEMENT

Aceasta are un conținut scăzut de calorii, este o sursă de fibre și poate ajuta în controlul greutății. Medicii o recomandă în cazuri de obezitate, diabet zaharat sau chiar și ulcer.

Sunt însă persoane care ar trebui să evite consumul de conopidă. Cei care suferă de boli la rinichi spre exemplu sunt vizați. Același lucru este valabil și în cazul celor care suferă de enterocolită, ulcere gastrice, sau alte boli dezvoltate din cauza excesului de aciditate al sucului gastric.

ADVERTISEMENT

”Conopida este contraindicată persoanelor care suferă de enterocolită acută, ulcere gastrice sau intestinale, spasme intestinale, boli care se dezvoltă pe fondul excesului de aciditate al sucului gastric. Atunci când se utilizează acest produs, ţesuturile epiteliale ale tractului gastro-intestinal sunt iritate, durerea creşte, starea generală a pacientului se înrăutăţeşte”, spun aceștia.

Nutriționiștii adaugă și că datorită conținutului de purine care se regăsește în conopidă, atunci când este consumată în exces, aceasta poate genera afecțiuni precum pietre la rinichi sau chiar gută, lucru care duce în cele mai rele cazuri la spitalizare.

ADVERTISEMENT

”Conopida conţine purine care pot provoca diverse probleme de sănătate dacă sunt consumate în exces. Purinele se descompun pentru a forma acid uric şi aportul excesiv de alimente bogate în purine poate duce la acumularea de acid uric în organism. Acesta poate cazua diverse afceţiuni precum pietrele la rinichi şi guta”, mai explică specialiştii în nutriţie.

Cum alegem conopida proaspătă din magazine

Un alt detaliu la care trebuie să fim atenți este aspectul conopidei. Atunci când mergem la magazin trebuie să fim atenți ca aceasta să nu aibă pete galbene sau maro, recomandă un specialist în apifitoterapie. Recomandat ar fi ca aceasta să fie acoperită cu frunze verzi pentru a fi proaspătă și bună de consumat.

ADVERTISEMENT

”Când cumpăraţi o căpăţână de conopidă, fiţi atenţi ca aceasta să fie tare şi să nu aibă pete galbene sau maro, iar dacă este acoperită cu frunze verzi înseamnă că este foarte proaspătă şi deci, numai bună de consumat”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

ADVERTISEMENT