Life

Leguma care trebuie consumată toamna de orice român. Are multiple beneficii pentru sănătate crudă, fiartă sau la cuptor

Leguma care trebuie consumată toamna de orice român. Este foarte sănătoasă și ne poate proteja de răceli în această perioadă.
02.11.2023 | 18:19
Leguma care trebuie consumata toamna de orice roman Are multiple beneficii pentru sanatate cruda fiarta sau la cuptor
Leguma care trebuie consumată toamna de orice român. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Leguma care trebuie consumată toamna de orice român. Aceasta are foarfte multe proprietăți benefice și poate fi gătită în multe feluri.

Leguma care trebuie consumată toamna de orice român

Această legumă specială care ar trebui introdusă în dietă mai des decât o facem este sfecla roșie. Aceasra este bună pentru cei care vor să slăbească. Ea nu îngrașă cu nimic, contrar părerii populare că conține foarte mult zahăr.

ADVERTISEMENT

Mai mult, sfecla poate fi consumată inclusiv de cei care au diabet, transmite Mihaela Bilic. Ea conține multe fibre și poate fi mâncată inclusiv de cei care au diabet.

Singurele persoane care ar trebui să aibă grijă atunci când mănâncă sfeclă sunt cei care au predispoziție la gută și calculi renali. Aceasta poate fi mâncată, dar în cantități normale pentru că excesul le va face probleme.

ADVERTISEMENT

”Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, sfecla roșie are doar 47cal/100g și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet.

Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorția colesterolului din alimente. O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

ADVERTISEMENT

De ce este bine să consumi sfeclă

Sfecla conține și acid folic și minerale, dar și vitamina C. Aceasta este bună pentru imunitate. Așa că ce moment mai bun decât toamna în care să o consumăm, când suntem predispuși la răceli?

În ceea ce privește modalitățile de a o găti, sfecla poate fi mâncată inclusiv crudă. Ea mai poate fi gătită și la cuptor sau servită ca garnitură.

ADVERTISEMENT

”O putem ridica la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli.

Poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet. Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă”, a scris nutriționistul.

ADVERTISEMENT