News

Un cuplu de români a dat lovitura după ce au adus de peste hotare și plantat această legumă în România. Un kilogram se vinde cu 50 de lei

O legumă populară peste hotare i-a ajutat pe Cosmin și Diana, un cuplu de români, să dea lovitura. Ei obțin zeci de lei pe kilogram.
17.06.2023 | 14:31
Un cuplu de romani a dat lovitura dupa ce au adus de peste hotare si plantat aceasta leguma in Romania Un kilogram se vinde cu 50 de lei
O legumă populară peste hotare a ajutat un cuplu de români să dea lovitura. Obțin zeci de lei pe kilogram. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cosmin și Diana, un cuplu de români cu experiență în agricultura de peste hotare, au dat lovitura în țară cultivând o legumă cu multiple proprietăți. Un kilogram se vinde și cu 50 de lei în magazine.

O legumă populară peste hotare a ajutat un cuplu de români să dea lovitura. Obțin 50 de lei pe kilogram

În ultimii ani, în dese rânduri am auzit știri în media despre ”românii plecați la cules de sparanghel” în alte țări din Europa. Această legumă se poate transforma într-o afacere de succes și pe plan intern.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este dovedit din plin de doi soți din Suceava plecați la muncă în străinătate. Ei fac agricultură online cu membrii familiei din România. Cunoscând avantajele culturii de sparanghel, ei au adus planta din afară și au plantat-o pe sol românesc.

Nu au regretat niciun moment alegerea făcută. Aceste legume, unele extrem de sănătoase, nu sunt deloc ieftine. În magazine, un kilogram ajunge chiar și la prețul de 50 de lei.

ADVERTISEMENT

Diana şi Cosmin Cîmpanu au peste un deceniu de experiență în agricultura din străinătate. Aflați încă din 2019 în Germania, ei au învăţat totul despre culturile de sparanghel. Cosmin și-a convins tatăl să înlocuiască, la Suceava, grâul şi porumbul cu sparanghel.

Aceștia au luat un soi de sparanghel din Olanda pe care îl cultivă în țara noastră. ”Soiul este din Olanda. Dacă e soare, vreme bună, caldă, avem şi producţie. Anul ăsta am recoltat zi de zi. Anul trecut, o zi da, trei nu, depinde după cerinţe, cine voia sparanghel, prieteni, cunoscuţi”, povestește Cosmin, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Conaționalii noștri au încredere în această cultură. Tocmai de aceea, intenționează să extindă investiția. ”Intenţionăm să mai plantăm la anul un hectar, două. Deja suntem în căutare de pământ”, mai spune tânărul.

Cu cât vând cei doi români kilogramul de sparanghel

În prezent, de pe terenul cultivat, românii recoltează 300 – 400 de kilograme anual. Ei cer 36 de lei pe kilogram. Este un preț mult mai ieftin decât în magazine. În marile lanțuri comerciale o legătură costă 20 de lei sau 40-50 de lei kilogramul.

ADVERTISEMENT

În zece ani, cât rezistă plantaţia asta, am zis că o să ne scoatem cheltuiala. Peste doi ani, trei ani se poate recolta de pe un hectar de sparanghel 6-8 tone”, mai punctează Cosmin Cîmpanu, agricultor.

Există și explicații pentru acest preț piperat al sparanghelului. Cultura e una pretenţioasă. Bulbii legumei se plantează odată la 10 ani, iar prima recoltă vine abia după doi ani. Apoi, după ce este ruptă, planta are nevoie de câteva zile ca să se regenereze şi să crească din nou.

Apoi, trebuie știut că această legumă este una deosebită. Sparanghelul este bogat în vitamine valoroase (A, C, B1, B2, și E), în minerale (calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc). Medicii spun că sparanghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.

Anual, România importă circa 600 de tone de sparanghel. Dacă e să vorbim de suprafaţa cultivată la noi în ţară, aceasta a ajuns la 170 de hectare, potrivit datelor INS.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori