News

Leguma din piețe care a ajuns să coste dublu față de carne. Prețurile i-au enervat pe români

Românii se plâng că o legumă vândută în piețe are un preț uriaș, în această perioadă, fiind la un cost dublu față de carnea de pui.
28.03.2024 | 23:00
Leguma din piete care a ajuns sa coste dublu fata de carne Preturile iau enervat pe romani
Leguma din piețe care a ajuns să coste dublu față de carne. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Leguma adorată de români este extrem de scumpă în piețe, în această perioadă. Ba chiar, oamenii se plâng că a ajuns să coste mai mult decât carnea de pui, prețul fiind dublu. Ce spun producătorii?

Leguma din piețe care are un preț imens în această perioadă

Roșiile românești au început să apară în piețele din România. Deși erau așteptate cu nerăbdare de consumatori, datorită aromei intense ale acestora față de cele din import, românii au rămas cu un gust amar, văzând prețul cerut pentru un singur kilogram.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care vor să cumpere un kilogram de roșii, în luna martie, trebuie să scoată din buzunar chiar și 50 de lei. Acesta este prețul cerut la ora actuală de vânzătorii din piețe, arată Știrile Pro Tv.

Fermierii au explicații pentru costul piperat al roșiilor. Ei spun că au avut cheltuieli imense în perioada iernii. Asta pentru că au fost nevoiți să încălzează solariile pe tot parcursul anotimpului friguros.

ADVERTISEMENT

Când ar urma să scadă prețul roșiilor

De asemenea, lucrările agricole i-au costat mai mult, în comparație cu anii precedenți, spun producătorii. Astfel, roșiile românești pot pleca de la fermieri cu un preț de 30-40 de lei, iar în piețe un kilogram este vândut și cu 50 de lei.

„La suprafața de 1.000 mp, în jur la 10.000 de euro investiția cu tot. Cu căldură, plantele, plantatul. O să fie până pe 20 aprilie, o să fie roșia puțin mai scumpă 30- 28, noi așa sperăm să fie, după aceea o să scadă la 25-20, sub 20 de lei kg”, a declarat un fermier pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Totodată, agricultorii susțin că prin programul „Tomata”, prin care pot obține ajutor financiar de la Guvern, nu își acoperă nici jumătate din investiție. În acest an, peste 5.700 de producători de roșii s-au înscris în program.

În luna mai, în preajma sărbătorilor pasacale, prețurile ar urma să fie mai accesibile, undeva la 10-11 lei kilogramul, spune același agricultor. Pe de altă parte, clienții sunt de părere că prețul actual al roșiilor este exagerat.

ADVERTISEMENT

„Mi se pare mult. Mult, mult! 50 de lei… și dacă sunt și mari… Să dai pe trei roșii 50 de lei, că atârnă la kilogram”, a transmis un consumator, conform Știrile Pro Tv, cu privire la prețul legumelor.

 

ADVERTISEMENT
Tags: