Life

Leguma din România care ajunge un lux până la Paște. Prețul ei se dublează

Leguma pentru care românii vor plăti mai mult anul acesta, în apropierea Paștelui. Din cauza prețului piperat, mulți vor renunța să o mai consume.
06.04.2024 | 16:13
Leguma din Romania care ajunge un lux pana la Paste Pretul ei se dubleaza
Leguma pentru care vom plăti mai mult anul acesta, de Paște. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Mai puțin de o lună îi desparte pe credincioși de Paște. Anul acesta, Învierea Domnului se sărbătorește la începutul lunii mai, mai exact, pe data de 5. Gospodinele se pregătesc temeinic cu multă vreme înainte, iar unul dintre aspectele care le preocupă cel mai mult este masa de Paște.

Fructul pentru care vom plăti mai mult anul acesta, de Paște

Ca în fiecare an, românii se pregătesc intens pentru Paște. De obicei, masa de Paște a românilor este destul de încărcată și niciodată nu lipsesc preparatele ”vedetă”. Cum îl ultima vreme am asistat la o serie de scumpiri, noile prețuri vor fi resimțite în această perioadă mai mult ca niciodată.

ADVERTISEMENT

În zilele de Paște, românii se adună în jurul mesei îmbelșugate, de pe care nu lipsesc preparate pe bază de miel. Însă, cum specialiștii recomandă un echilibru alimentar, preparatele de miel sunt mereu însoțite de garnituri sau salate.

Anul acesta, unul dintre fructele pe care românii le consumă cel mai des va ajunge să fie considerat un produs de lux. În perioada Paștelui, prețul său va fi unul piperat și nu este de mirare că nu multă lume și-l va mai permite.

ADVERTISEMENT

Roșiile vor fi mult mai scumpe în această primăvară. Deși Uniunea Europeană a decis în 2001 că roșia este fruct, din punct de vedere legislativ, în România este considerată legumă. Pentru că se plantează în solar și în grădină alături de alte, cultura de tomate este asimilată legumelor.

În această primăvară, mai ales în apropierea Paștelui, prețul roșiilor va exploda. Acest lucru nu este deloc pe placul legumitorilor. Cei care cultivă roșii sunt nemulțumiți că adaosurile comerciale majorează prețurile roșiilor. Uneori, acestea ajung pe rafturile magazinelor sau în piețe chiar și de două ori mai scumpe.

ADVERTISEMENT

Cât costă, în prezent, un kilogram de roșii românești

Roșiile românești sunt la mare căutare, însă, prețul lor s-ar putea să îi sperie pe mulți. În prezent, în piețe, un kilogram de roșii românești ajunge și la 40 de lei, iar explicația este una simplă. Doar cei mai pricepuți legumicultori au reușit să iasă primii pe piață cu trufandalele de sezon.

Pofticioșii care vor să guste din roșiile românești, dar nu vor să plătească prea mult, trebuie doar să aștepte. Până la jumătatea lunii mai, mai mulți producători vor comercializa roșii românești, ceea ce înseamnă că și prețul va scădea.

ADVERTISEMENT

Este foarte posibil ca până pe 15 mai, prețul roșiilor să ajungă la jumătate. Astfel, românii vor plăti 20 de lei pentru un kilogram de fructe cultivate de producătorii locali.

Din cauza adaosurilor comerciale mari, românii preferă să își satisfacă pofta cu roșii din import. Deși nu au același gust, diferența de preț este una semnificativă. În România, direct de la producător, un kilogram de roșii costă între 25 și 32 de lei. În momentul în care ajung în supermarketuri sau în piețe, roșiile se vând cu 40 de lei.

ADVERTISEMENT