Life

Leguma pe care trebuie să o incluzi zilnic în meniu. Românii nu prea o consumă și pentru că este ieftină. E o bombă de vitamine și face minuni pentru sănătatea ta

Leguma care poate fi inclusă zilnic în meniu, datorită beneficiilor pentru sănătate. Este o bombă de vitamine și nu are un preț mare.
26.04.2024 | 19:00
Leguma pe care trebuie sa o incluzi zilnic in meniu Romanii nu prea o consuma si pentru ca este ieftina E o bomba de vitamine si face minuni pentru sanatatea ta
Leguma pe care să o incluzi în meniul tău în fiecare zi. Are multe vitamine. Sursa foto: Unsplash/Iñigo De la Maza
ADVERTISEMENT

Leguma care trebuie inclusă zilnic în meniu, pentru că are multe vitamine și beneficii pentru sănătatea organismului. Nu are un preț mare și poate să facă minuni pentru sănătate.

Leguma pe care trebuie să o incluzi zilnic în meniu. Are multe vitamine și beneficii pentru sănătate

Primăvara, mai multe legume și fructe proaspete apar în piețe, iar acestea au numeroase beneficii pentru sănătate. Printre legumele recomandate în această perioadă se numără și usturoiul sălbatic sau leurda, așa cum mai este cunoscut.

ADVERTISEMENT

De altfel, leguma mai este cunoscută ca “usturoiul ursului”, datorită gustului asemănător cu usturoiul, însă nu și la fel de iute și intens. Este un aliment care poate fi folosit în multe rețete și nu ar trebui să îl ignori, deoarece e foarte sănătos.

Leurda conține vitaminele A și C, dar și vitamine din complexul B, săruri minerale, fier, calciu, natriu, fosfor, magneziu, cupru, proteine și carotenoizi. Această legumă purifică organismul și ajută la tratarea mai multor afecțiuni.

ADVERTISEMENT

Este o legumă care se consumă proaspătă, în sezon. Poate fi utilizată în salate, dar și pentru a oferi aromă pentru unele preparate. Se folosește și în scop medicinal. Doar frunzele de leurdă pot fi consumate, acestea având toate proprietățile nutritive.

Experții recomandă consumul de leurdă proaspătă, întrucât multe dintre substanțele active se pot pierde în urma gătirii. Dacă alegi, totuși, să o gătești, atunci cel mai bine e să o adaugi la finalul procesului de preparare.

ADVERTISEMENT

Leurda, o legumă cu numeroase beneficii

Printre beneficiile leurdei se numără tratarea afecțiunilor gastrointestinale. Această plantă acționează în mod activ în cazul afecțiunilor precum viermii intestinali, indigestia sau balonarea.

Leurda are și beneficii asupra sistemului cardiovascular. De exemplu, ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, dar și la favorizarea dizolvării plăcilor de colesterol. Ajută și la fluidificarea sângelui și scade riscul de accident vascular sau de tromboză, notează doc.ro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, leurda este utilă și la menținerea sănătății rinichilor. Dacă este consumată în mod regulat, atunci poate elimina excesul de acid uric, dar ajută și la vindecarea infecțiilor urinare. În cazul în care te confrunți cu asemenea afecțiuni, trebuie să urmezi tratamentul unui medic specialist și să-l informezi dacă urmezi și un regim ce include leurdă.

Un alt beneficiu al leurdei este faptul că ajută la îmbunătățirea memoriei și atenției. În plus, tratează insomnia și are proprietăți curative și tonifiante, motiv pentru care se recomandă consumul acestei plante pentru a trata astenia de primăvară.

Pe lista de beneficii intră și tratarea afecțiunilor sistemului nervos, a bolilor respiratorii și a reumatismului. Totodată, ajută la prevenirea afecțiunilor la nivelul creierului, la vindecarea rănilor și la înlăturarea efectelor fumatului.

Leurda are efect antiviral, detoxifiant, antiseptic și antomicrobian, dar este și un fluidifiant sangvin şi antiplachetar sangvin. Darorită beneficiilor sale, o poți consuma în mod regulat.

ADVERTISEMENT