Marți, 19 martie 2024, CCR a decis că legea care dezincriminează prejudiciul mai mic de un milion de euro este constituțională. Judecătorii au respins astfel sesizarea depusă de USR şi Forța Dreptei.
În decembrie 2023, Camera Deputaților adopta un proiect inițiat de PSD şi PNL privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale.
Imediat după votul din Parlament, opoziția a contestat dur proiectul. USR anunța, pe 19 decembrie 2023, că prin legea Ciucă-Ciolacu de ”așa-zisă combatere a evaziunii fiscale, PSD și PNL îi protejează pe marii evazioniști și fac și mai complicată viața celor care au business-uri mici”.
Opoziția a contestat proiectul de lege la Curtea Constituțională. PSD și PNL erau acuzate că, prin acest proiect, nu fac decât să reducă pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la un milion de euro.
Marți, 19 martie 2024, cei de la USR și Forța Dreptei au primit răspuns de la CCR. Curtea a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea proiectului de lege iniţiat de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă acesta se acoperă integral majorat cu 15%, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile.
”În şedinţa din data de 19 martie 2024, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi de deputaţi neafiliaţi.
CCR a constatat că dispoziţiile art.I pct.6 [cu referire la art.9 ind.2 alin.(1) lit.c), la art.9 ind.2 alin.(2) coroborat alin.(1) lit.b) al aceluiaşi articol şi la art.9 ind.3 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale], ale art.I pct.7 [cu referire la art.10 din Legea nr.241/2005], ale art.I pct.8 [cu referire la art.10 ind.1 din Legea nr.241/2005], ale art.II pct.1 şi ale art.III pct.1 din Legea privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi legea criticată, în ansamblul său, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”, a anunțat CCR.
La momentul adoptării proiectului, Marcel Ciolacu spunea că nu îl interesează să bage pe nimeni la pușcărie. Premierul a mai afirmat atunci că nu este el inițiatorul acestei legi. În plus, a spus că ”nu iese nimeni din pușcărie”.
”Nu scapă nimeni (n.r. de închisoare). În primul rând, nu iese nimeni din pușcărie. În al doilea rând, m-ați întrebat… Dacă vreți, dacă știți mai bine, răspundeți dumneavoastră. Nu este așa, nu vă supărați.
În proiectul meu și al domnului președinte Nicolae Ciucă, nu știu dacă dumneavoastră știați, dar m-aș fi așteptat ca presa să facă la momentul respectiv totuși un caz din asta, DIICOT-ul și DNA-ul nu mai aveau competențe. DIICOT-ul, care ocupă de crima organizată și de grup infracțional organizat.
Eu știu că, de obicei, la evaziune fiscală este un grup organizat. Sunt mai multe, că nu poate unul singur să facă toată evaziunea. Cineva s-a ocupat în trecut, și n-am auzit pe nimeni, n-am auzit presa spunând că DIICOT-ul nu mai are competențe. Noi am introdus acele competențe”, a spus Marcel Ciolacu, pe 20 decembrie 2023.