News

PSD anunță că plafonarea adaosurilor la alimente dă rezultate. Marcel Ciolacu: ”Eu nu mai văd o justificare a creșterii prețurilor”

Lanțurile de magazine românești fac profit și cu adaos de 9%, anunță PSD. Guvernul vrea să prelungească plafonarea adaosurilor la produsele alimentare
18.03.2024 | 11:47
PSD anunta ca plafonarea adaosurilor la alimente da rezultate Marcel Ciolacu Eu nu mai vad o justificare a cresterii preturilor
Guvernul intenționează să prelungească plafonarea adaosurilor pentru anumite alimente Sursa foto: Economedia.ro
ADVERTISEMENT

În retail au apărut lanțuri de magazine românești care fac profit chiar și după plafonarea adaosului comercial la unele produse alimentare, arată datele analizate de executiv.

PSD anunță că plafonarea adaosurilor la alimente dă rezultate

Efectele măsurii de stabilire a unor plafoane pentru adaosurile la produsele alimentare, introdusă vara trecută la inițiativa PSD, sunt confirmate și de reprezentanții Asociației Marilor Retaileri (AMRCR)

ADVERTISEMENT

”Pe perioada cât a funcționat (n.r. acest OUG), s-au atins obiectivele inițiale – inflația este la jumătate, a existat o stabilitate a prețurilor, nu a existat penurie”, a declarat, în ianuarie, George Bădescu, directorul executiv al AMRCR.

La acel moment, se purtau discuții între reprezentanții Guvernului, producătorilor, procesatorilor și distribuitorilor cu privire la prelungirea măsurilor până la data de 31 martie 2024.

ADVERTISEMENT

Guvernul intenționează să mențină această măsură și după data amintită. În acest sens, executivul lucrează la o formulă îmbunătățită, care să pună accent pe valorificarea produselor autohtone și producătorilor români.

”Cred că susţinerea micilor afaceri româneşti reprezintă o temelie şi un crez pe care trebuie să îl aibă orice om politic, indiferent din ce partid face parte. (…)

ADVERTISEMENT

Când un mare investitor reuşeşte o asemenea performanţă, mi se pare corect ca un reprezentat al statului român, chiar dacă sunt un om de stânga, să vină şi să spună simplu: ‘Felicitări, aţi făcut o treabă foarte bună şi vă mulţumesc’. Și vă anunţ, şi poate să fie şi o promisiune, că voi fi întotdeauna la doi paşi de dumneavoastră”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: ”Eu nu mai văd o justificare a creșterii prețurilor”

Unul dintre efectele ordonanței inițiate de social-democrați îl reprezintă rezultatele financiare solide înregistrate de lanțurile de magazine românești, grație rulajului într-o perioadă în care comportamentul consumatorului român s-a schimbat, acesta fiind mult mai atent la prețuri.

ADVERTISEMENT

Un exemplu este cel al antreprenorului român Iulian Nica, care a ajuns la afaceri de circa 1 miliard de lei anul trecut cu magazine în Ploiești și București, urmând să se extindă în Brașov și Pitești.

”Politica de stabilire a prețurilor de vânzare se face doar în baza unei reguli de aur… Această regulă de bază ne limitează la un adaos mediu de aproximativ 9% aplicat peste prețul de achiziție al produselor. Echipa noastră nu se poate abate de la aceasta!“, a declarat Nica.

Pentru a combate efectele inflației generate și de abordarea lanțurilor de magazine care au contestat măsura plafonării adaosurilor, executivul a decis să prelungească valabilitatea acesteiapână când vom găsi un acord cu producătorii şi cu distribuitorii, ca statul să nu mai intervină.

Vor fi anumite produse de bază pe care oamenii au început să le caute în magazine, deja producătorii câștigă din rulaj. Eu nu mai văd o justificare a creșterii prețurilor în acest moment”, a mai declarat președintele PSD Marcel Ciolacu.

Acest material este susținut de PSD

ADVERTISEMENT